ΧΑ: Το νέο μεγάλο στοίχημα των blue chips

Τι δείχνουν τώρα οι αποδόσεις και οι τιμές-στόχοι για τα blue chips. Τι μηνύματα στέλνουν οι όγκοι συναλλαγών. Τι δείχνουν τα υψηλά. Οι θετικοί και οι... λιγότερο θετικοί πρωταγωνιστές της Σοφοκλέους. 

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
ΧΑ: Το νέο μεγάλο στοίχημα των blue chips
* Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις τιμές-στόχους, τα υψηλά και χαμηλά του 2009 για τις μετοχές του 20άρη, τις αποδόσεις των 20 blue chips στο ράλι Μαρτίου - Απριλίου και τους όγκους συναλλαγών τους στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Η ανοδική διάθεση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τις αρχές Μαρτίου έχει φέρει σημαντική αύξηση τιμών σε πολλές μετοχές, ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η εκρηκτική μεταβολή της αξίας συναλλαγών και της εμπορευσιμότητας στη διάρκεια της περιόδου.

Οι Αγγλοσάξωνες έχουν το ρητό «volume precedes price», που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι η αύξηση του όγκου συναλλαγών προηγείται της ανόδου των τιμών. Παράλληλα, οι τεχνικοί αναλυτές πάντοτε εξετάζουν προσεκτικά τον όγκο συναλλαγών και σημειώνουν ότι οποιαδήποτε κίνηση για να έχει αξία θα πρέπει να συνοδευτεί από αύξηση σε αυτόν.

Στην περίπτωση του ράλι από τις αρχές του Μαρτίου, η αύξηση στον όγκο των συναλλαγών συνοδεύει τα κέρδη του Γενικού Δείκτη, τα οποία εκτοξεύτηκαν στο 21,32% από το χαμηλό που κατέγραψε στις 9 Μαρτίου στις 1.469 μονάδες. Ακόμα πιο ενισχυμένος εμφανίζεται ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20, με απόδοση 25,73%, ενώ από την άλλη πλευρά έχουμε σημαντική υποαπόδοση για τους δείκτες της μικρότερης κεφαλαιοποίησης: της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχει αναρριχηθεί 12,26% και της μικρής «μόλις» 7,85%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει στραφεί δικαίως στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αφού η μεγάλη πτώση από την αρχή του έτους είχε παρασύρει τις τιμές τους σε επίπεδα ακόμα και κάτω από τη λογιστική τους αξία.

Μία ακόμα παράμετρος που μπορεί να διαμορφώσει την επόμενη μέρα είναι τα υψηλά και χαμηλά 52 εβδομάδων. Πολλές μετοχές με την ανοδική κίνησή τους στο διάστημα του μήνα έχουν βρεθεί σε υψηλά έτους και αν η ανοδική τάση συνεχιστεί δυναμικά, θα πρέπει να ληφθεί και αυτό υπόψη. Επίσης, πολλοί από τους τίτλους ξεπέρασαν και τις τιμές-στόχους των αναλυτών.

Βάσει των παραπάνω, το νέο μεγάλο στοίχημα για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι πόσο υψηλότερα μπορούν να κινηθούν όταν βρίσκονται κοντά στα υψηλά έτους (από 1/1/09) και ταυτόχρονα έχουν προσεγγίσει ή και έχουν ξεπεράσει τις τιμές-στόχους των ειδικών. Παράλληλα, η κίνηση των εγχώριων blue chips συνοδεύτηκε από το βελτιωμένο κλίμα και στις παγκόσμιες αγορές. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι μετοχές μπορεί να έχουν ακόμα δρόμο, ωστόσο η διόρθωση ίσως να βρίσκεται πιο κοντά απ’ ό,τι φαίνεται.

Οι μετοχές

Οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκαν ανοδικά αλλά και η αξία συναλλαγών 30 ημερών τους την περίοδο που ακολούθησε από τις αρχές Μαρτίου διαγράφει θετική πορεία. Η απόδοση του δείκτη των blue chips είναι 25,73%. Από τις μετοχές του FTSE/ASE-20:

- Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έχει αποδώσει 72,22% και η αξία συναλλαγών έχει διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, της τάξεως του 30%.

- Ο τίτλος της Alpha Bank (ο οποίος έχει σημειώσει και την υψηλότερη αντίδραση από τις μετοχές του FTSE/ASE-20) έχει καταγράψει άνοδο 75,68%, αλλά η αύξηση στην αξία συναλλαγών 30 ημερών είναι της τάξεως του 47% από τον μέσο όρο στη διάρκεια του 2009.

- Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ο μέσος όγκος έχει κινηθεί ανοδικά κατά 8% μόλις, ωστόσο ο τίτλος σημειώνει ανοδική πορεία σε ποσοστό 57% περίπου, από τα 8,94 ευρώ ανά μετοχή στα 14,02 ευρώ, με αποτέλεσμα η Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται και πάλι στην πρώτη θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης, ξεπερνώντας τον ΟΠΑΠ.

- Για τον τίτλο της EFG Eurobank, η τιμή του οποίου έχει ανέβει 50%, ο όγκος συναλλαγών έχει αυξηθεί κατά 27%.

- Από τις σημαντικά ωφελημένες είναι και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με κέρδη σχεδόν 68%, παρόλο που όγκος συναλλαγών είναι οριακά μειωμένος κατά 2,27% σε σχέση με τον μέσο όρο του 2009.

- Υψηλά κέρδη της τάξεως του 50% σημειώνει και ο τίτλος της Marfin Popular Bank με παράλληλη αύξηση στον μέσο όγκο συναλλαγών σε ποσοστό 44,10%.

- Η μετοχή της Coca Cola 3E έχει επίσης κινηθεί ανοδικά ξεπερνώντας τις επιδόσεις του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με κέρδη 34,32%, ωστόσο οι όγκοι συναλλαγών τον τελευταίο μήνα εμφανίζονται μειωμένοι σε σχέση με τον μέσο όρο του έτους.

Στον αντίποδα, όσον αφορά στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν υποαποδώσει σε σχέση με τον ίδιο τον δείκτη, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται αυτοί των εταιρειών ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Motor Oil, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ με κέρδη κάτω από 15%

- Για τον όμιλο Μυτιληναίου η άνοδος της τιμής της μετοχής του έχει περιοριστεί στο 11% περίπου, ενώ η αύξηση στον όγκο συναλλαγών είναι της τάξεως του 12,65%.

- Αναφορικά με τη εταιρεία ΒΙΟΧΑΛΚΟ, τα κέρδη στο ταμπλό είναι 12,58% και μόλις 8,64% στον μέσο όρο του όγκου συναλλαγών.

- Στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, παρόλο που τα κέρδη στο χρονικό διάστημα του ράλι είναι μικρότερα απ’ ό,τι, ο δείκτης, εντούτοις ο όγκος συναλλαγών έχει περίπου διπλασιαστεί με 86% περίπου.

- Για τη Motor Oil, τα κέρδη στο ταμπλό είναι της τάξεως του 13,3%, ενώ ο μέσος όγκος συναλλαγών έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2009 σε ποσοστό 38% περίπου.

- Όσον αφορά στη μετοχή του ΟΠΑΠ, τα κέρδη έχουν περιοριστεί στο 9,2%, ο όγκος συναλλαγών είναι μικρότερος τον τελευταίο μήνα 8,2%, ωστόσο ο τίτλος του Οργανισμού εμφανίζει τις μικρότερες απώλειες σε επίπεδο 52 εβδομάδων και είναι ουσιαστικά αμετάβλητος από την αρχή του έτους.

Τι δείχνουν τα υψηλά

Πέραν όμως των απόλυτων αποδόσεων, σημαντικό στοιχείο για την πορεία των μετοχών είναι και το πόσο απέχουν από τα υψηλά έτους. Η πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν υπεραποδώσει σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και τον αντίστοιχο της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει προσεγγίσει επικίνδυνα τα υψηλά έτους. Επίσης, μερικές από αυτές στη συνεδρίαση της 9ης Απριλίου πραγματοποίησαν νέα υψηλά.

Για την Εθνική Τράπεζα η απόστασή της από τα υψηλά έτους διαμορφώνεται στο 7%, ήτοι 1 ευρώ υψηλότερα, ενώ η Alpha Bank, που έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη κίνηση, απέχει μόλις 8,2% από τα υψηλά έτους, στα 7,08 ευρώ ανά μετοχή.

Για τους τίτλους των εταιρειών ΔΕΗ, Τιτάν, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Intralot το κλείσιμο της 9ης Απριλίου ήταν νέο υψηλό έτους, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως με εξαίρεση τη μετοχή της ΔΕΗ οι υπόλοιπες έχουν υποαποδώσει σε σχέση με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι μόνοι τίτλοι με διψήφιο ποσοστό απόστασης από τα υψηλά έτους είναι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της ΑΤΕbank, του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, της Marfin Popular Bank, του ΟΠΑΠ και της EFG Eurobank. Όσον αφορά στη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το υψηλό του 2009 έχει διαμορφωθεί στα 5,58 ευρώ, ενώ στο ταμπλό κινείται στα 3,50 ευρώ. Της μετοχής της ΑΤΕbank το υψηλό του 2009 είναι 1,44 ευρώ και απέχει 22 λεπτά από την τιμή που έχει στο ταμπλό.

Οι τιμές-στόχοι

Αναφορικά με τις τιμές-στόχους των αναλυτών, 9 από τις 20 μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήδη κινούνται σε υψηλότερες τιμές από τη μέση τιμή που έχει δοθεί, ενώ για τους υπόλοιπους 11 τίτλους του συγκεκριμένου δείκτη το περιθώριο ανόδου έχει περιοριστεί σημαντικά, με εξαίρεση τις μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της Marfin Investment Group: για την πρώτη η τιμή στο ταμπλό της Σοφοκλέους εξακολουθεί να είναι μικρότερη πάνω από 40% και για τη δεύτερη προσεγγίζει το 60%.

Όσον αφορά στις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Motor Oil και της Marfin Popular Bank, το περιθώριο ανόδου έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 15%, ενώ αξίζει να επισημανθεί πως το περιθώριο ανόδου των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει αυξηθεί περίπου 10% κατά μέσο όρο στη διάρκεια του Απριλίου. 

* Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις τιμές-στόχους, τα υψηλά και χαμηλά του 2009 για τις μετοχές του 20άρη, τις αποδόσεις των 20 blue chips στο ράλι Μαρτίου - Απριλίου και τους όγκους συναλλαγών τους στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 578ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 16 - 21 Απριλίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v