Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ING:Καλή χρονιά το 2010 για τις μετοχές

Κοιτάζοντας λίγο πιο μακριά ένα μόνο φαντάζει σίγουρο: ενώ το 2009 καθοριστικό ρόλο είχε το timing, το 2010 θα χαρακτηριστεί από διλήμματα, σημειώνει ο κ. Ad van Tiggelen.

ING:Καλή χρονιά το 2010 για τις μετοχές
Η ανάγνωση των εκτιμήσεων των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το 2010 θα είναι μία καλή χρονιά για τους επενδυτές, τονίζει σε άρθρο του ο στρατηγικός αναλυτής της ING IM Europe, κ. Ad van Tiggelen. 

Σπάνια παρατηρείται μία τόσο ευρεία ταύτιση απόψεων (consensus). Πιο συνοπτικά, το 2010 θα είναι καλή χρονιά για τις μετοχές, ειδικά το α΄ εξάμηνο.

Το δεύτερο ήμισυ του έτους ενδέχεται να έχει περισσότερες προκλήσεις, καθώς οι επενδυτές θα αρχίσουν να προεξοφλούν αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες των δυτικών οικονομιών ή (σε περίπτωση που η ισχύς της ανάκαμψης εξασθενήσει) αν προκύψουν ανησυχίες για επανάληψη της ύφεσης.

Οι αναδυόμενες αγορές θα υπερισχύσουν ξανά έναντι των ανεπτυγμένων και τα κρατικά ομόλογα θα αποφέρουν χαμηλές μονοψήφιες αποδόσεις στην καλύτερη περίπτωση.

Εξετάζοντας τη διάχυτη συμφωνία απόψεων για εκτιμήσεις του ρυθμού αύξησης των εταιρικών κερδών (+25%) και τις ακόμα λογικές αποτιμήσεις των μετοχών, τότε οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι εύλογες και ειδικά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Κοιτάζοντας λίγο πιο μακριά ένα μόνο φαντάζει σίγουρο: ενώ το 2009 καθοριστικό ρόλο είχε το timing, το 2010 θα χαρακτηριστεί από διλήμματα, σημειώνει ο κ. Ad van Tiggelen.

Η ανάκαμψη θα διατηρηθεί ή η εξασθενημένη κατανάλωση θα οδηγήσει σε ύφεση ξανά; Οι κεντρικές τράπεζες θα άρουν την επεκτατική τους πολιτική ή θα προκαλέσουν τη δημιουργία νέας φούσκας; Ο τραπεζικός δανεισμός θα παραμείνει σφιχτός ή θα εξομαλυνθεί άμεσα;

Σύμφωνα με τον κ. Ad van Tiggelen, κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα διλήμματα με υψηλό βαθμό βεβαιότητας. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ερώτημα προκύπτει από τη σύγκρουση μεταξύ των εποχικών και των δομικών δυνάμεων της οικονομίας. Η τρέχουσα ανοδική συγκυρία οπωσδήποτε θα πρέπει να ειδωθεί μέσα από το πρίσμα των δομικών τάσεων σε εξέλιξη.

Ολοένα ανερχόμενη ισχύς των αναδυόμενων αγορών, γήρανση του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες και επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των κοινωνιών.

Η πρώτη τάση είναι πληθωριστική, αλλά η δεύτερη και η τρίτη το αντίθετο.

Άλλωστε, οι γηραιότεροι καταναλωτές τείνουν να αγοράζουν λιγότερα ακριβά αγαθά (συνήθως έχουν σπίτι και αυτοκίνητο), ενώ οι αγορές μέσω του Διαδικτύου (online shopping) προσφέρουν πληρέστερη ενημέρωση για τις τιμές, με την πιο φθηνή να απαιτεί μόνο ένα "κλικ".

Ίσως να μην είναι μόνο σύμπτωση ότι οι αποδόσεις (στη λήξη) το μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων παραμένουν επιμόνως χαμηλά αψηφώντας τη φιλολογία για οικονομική ανάκαμψη και για επικείμενο πληθωρισμό.

Μπορεί το 2010 να αποδειχθεί μία όχι και τόσο εύκολη χρονιά τελικά.

Πώς όμως μπορούν οι επενδυτές να αντιμετωπίσουν αυτήν τη σύνθετη συγκυρία;

Πρώτον, ποτέ μην τοποθετήστε μόνο σε μία τυπική εκδοχή. Αυτήν τη φορά, η προηγούμενη εμπειρία ίσως να μην είναι ο σωστός οδηγός για το μέλλον. Στην τρέχουσα φάση οι μετοχές φαίνεται να είναι η πιο ελκυστική κατηγορία επένδυσης, αλλά δεν είναι συνετό να ξεγράψουμε τις προοπτικές των ομολόγων. Η μάχη μεταξύ των πληθωριστικών και των αντιπληθωριστικών δυνάμεων είναι περισσότερο αμφίρροπη από ποτέ και στο ενδεχόμενο αναζωπύρωσης ανησυχιών για διολίσθηση εκ νέου στην ύφεση οι αποδόσεις των 10ετών ομολογιών των ισχυρότερων ευρωπαϊκών οικονομιών θα μπορούσαν άνετα να υποχωρήσουν κάτω από το 3%.

Δεύτερον, μεταξύ των μετοχών ίσως να ήρθε η ώρα των χαμένων της περασμένης δεκαετίας αλλά και της πληροφορικής τεχνολογίας. Η ψηφιακή φαντασίωση του 2000 τώρα πια όλο και περισσότερο γίνεται πραγματικότητα, ενώ και οι μετοχές των αντίστοιχων εταιριών είναι φυσιολογικές. Οι αγορές μέσω Διαδικτύου αυξάνονται ραγδαία, πολλές εφαρμογές εκτελούνται εξ αποστάσεως και ο κόσμος θα χρειαστεί τεράστιες ποσότητες υλικών πληροφορικής τεχνολογίας και χώρους αποθήκευσης δεδομένων. Επιπροσθέτως, ο συγκεκριμένος κλάδος είναι καλύτερα προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μειώσεις τιμών, καθώς αυτό μόνο έχει βιώσει στην ιστορία του. Επίσης, επενδυτές που στρέφονται περισσότερο στις εισοδηματικές προσόδους μπορούν να σκεφτούν εταιρίες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι οποίες κατά μέσο όρο προσφέρουν μερισματική απόδοση σχεδόν 6%.

Μετά το τεράστιο ράλι των μετοχών μικρότερων εταιριών και των ομολόγων χαμηλότερης διαβάθμισης, οι επενδυτές σταδιακά θα πρέπει να επανακάμψουν σε μετοχές και ομολογίες μεγάλων, με καλή κεφαλαιακή διάρθρωση εταιριών, οι οποίες τώρα αποτιμώνται ελκυστικά, καταλήγει ο κ. Ad van Tiggelen.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v