Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι σορτάρουν ομόλογα και μετοχές

Υπέρογκα κέρδη αποκομίζουν όσοι άνοιξαν short θέσεις κάτω από τις 200 μ.β. στo spread του 10ετούς. Ποιοι διεθνείς οίκοι συμπεριλαμβάνονται στο πρώτο κύμα των σορτάκηδων ελληνικών ομολόγων και μετοχών.

Ποιοι σορτάρουν ομόλογα και μετοχές
Υπέρογκα κέρδη εξασφαλίζουν από την εκτίναξη των spreads των ελληνικών ομολόγων και την κατακρήμνιση του Χ.Α. τα μεγάλα hedge funds και δύο - τρεις μεγάλες τράπεζες που άνοιξαν ήδη από τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου θέσεις ανοικτής πώλησης επί των ελληνικών τίτλων.

Την περασμένη Παρασκευή το spread του δεκαετούς ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό εκτινάχτηκε σε νέα ιστορικά υψηλά (318 μονάδες βάσης), εξασφαλίζοντας στο πρώτο κύμα όσων σόρταραν ελληνικά ομόλογα απόδοση υψηλότερη του 100%.

Οι πρώτες ανοικτές θέσεις πώλησης επί ελληνικών ομολόγων άνοιξαν επιθετικά κάτω από τις 200 μονάδες βάσης (πέριξ των 150 - 190 μονάδων βάσης) από hedge funds πελάτες μεγάλων αμερικανικών κυρίως τραπεζών από τις οποίες και δανείστηκαν τίτλους.

Στο πρώτο κύμα όσων σόρταραν τους ελληνικούς τίτλους περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του Brevan Howard hedge funds των Paulson & Company, Moore Capital Management, James Caird Asset Management και Fortress Investement Group.

Με βάση πληροφορίες που προέρχονται από παράγοντες οι οποίοι γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο των διεθνών αγορών χρήματος και κεφαλαίου, κεντρικό ρόλο στις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα το ευρώ και οι ελληνικοί τίτλοι διαδραματίζει ο 53χρονος διαχειριστής κεφαλαίων κ. Τζον Πόλσον.

Τα funds της Paulson & Company ήταν από τα πρώτα που άνοιξαν short θέσεις επί ελληνικών ομολόγων και μετοχών, ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχουν ποντάρει και σε διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ο κ. Πόλσον χαρακτηρίζεται από τους παράγοντες της διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς ιδιαίτερα επιθετικός διαχειριστής κεφαλαίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Πόλσον έγινε ευρέως γνωστός όταν αποφάσισε, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, να ποντάρει στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης (subprime).

Αξιοσημείωτες ανοικτές θέσεις πώλησης σε ελληνικά ομόλογα διατηρούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και τα hedge funds της Moore Capital Management, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και διαχειρίζεται κεφάλαια 15 δισ. δολαρίων.

Αντίστοιχη στάση κρατά η ομογάλακτη James Caird Asset Management, η οποία συστάθηκε μόλις το 2008 από τον κ. Τιμ Λέισλι όταν αποχώρησε από τη Moore Capital και διαχειρίζεται κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 3 δισ. δολάρια.

Στο σορτάρισμα ελληνικών ομολόγων και μετοχών συμμετέχει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, και το γνωστό στους παροικούντες τη χρηματιστηριακή αγορά Fortress Investement Group. Η Fortress τοποθετείται στις αγορές μετοχών, ομολόγων, σε hedge funds, σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity) καθώς και στην αγορά real estate.

Εκτιμάται ότι το χαρτοφυλάκιο των υπό διαχείριση κεφαλαίων της εταιρίας ανέρχεται σε 30 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v