Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΜΕΧΑ:Ζητά προσωρινή απαγόρευση του short selling

Ο ΣΜΕΧΑ με σημερινή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ζητά την προσωρινή απαγόρευση του short selling, ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας που βιώνουμε σήμερα.

ΣΜΕΧΑ:Ζητά προσωρινή απαγόρευση του short selling
Ο ΣΜΕΧΑ με σημερινή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Αναστάση Γαβριηλίδη, ζητά την προσωρινή απαγόρευση του short selling, ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας που βιώνουμε σήμερα.

Στην επιστολή του ο ΣΜΕΧΑ αναφέρει:

«Λόγω της κρίσης που βιώνει και η χρηματιστηριακή αγορά θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως αρμόδια εποπτική αρχή να προβεί στο έκτακτο μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης του short selling, ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας που βιώνουμε σήμερα.

Η συσχέτιση του ανοίγματος των spreads στην αγορά ομολόγων και της πτώσης των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο είναι απόλυτη. Έτσι όποιο hedge fund θέλει να κερδίσει ασκώντας υποτιμητική κερδοσκοπία πρώτον πουλάει short στην αγορά ομολόγων, διευρύνοντας το spread και ταυτόχρονα short στην αγορά μετοχών, η οποία επηρεάζεται αρνητικά όπως παρατηρούμε σε καθημερινή βάση.

Είναι σαφές ότι έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά ακραίες συνθήκες, χειρότερες μάλιστα από αυτές που είχαν διαμορφωθεί όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε απαγόρευση του short selling στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αρκετές εισηγμένες επιχειρήσεις δουλεύουν σκληρά και πράγματι θα επηρεαστούν από την γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούνται οι χαμηλές αποτιμήσεις τους. Γιατί αυτές οι εταιρείες θα συνεχίσουν να δουλεύουν και να παράγουν προστιθέμενη αξία. Πρέπει συνεπώς να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση των αποτιμήσεων γιατί θα υπάρξει συγκριτικό μειονέκτημα για αυτές τις εταιρείες στον ανταγωνισμό.»

Με νεότερη επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο ΣΜΕΧΑ συμπληρώνει:

«Πιστεύουμε ότι απαιτείται έρευνα από τις υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε συνεργασία με τις ξένες εποπτικές αρχές που όπως είναι γνωστό στενά συνεργάζεσθε, προκειμένου να διακριβωθεί κατά πόσο οι ίδιοι ξένοι οίκοι συσχετίζουν την ακάλυπτη πώληση ομολόγων με αποτέλεσμα την διεύρυνση των spreads με την ταυτόχρονη ακάλυπτη πώληση μετοχών που αποφέρει πτώση των τιμών των μετοχών στο Χ.Α.

Μια τέτοια συσχέτιση των δύο αυτών κινήσεων που αυτήν την εποχή είναι «1 προς 1» ενδέχεται να υποπίπτει κατά την άποψή μας στον ν. 3340/2005 περί προνομιακής πληροφόρησης. Όπως είναι γνωστό το αδίκημα αυτό τιμωρείται με φυλάκιση έως 10 έτη και διαπράττεται στην χώρα μας, όπου είναι ο τόπος της ακάλυπτης πώλησης.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v