Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι μηνύματα στέλνει το α΄ τρίμηνο

Ποια μηνύματα στέλνουν τα πρώτα αποτελέσματα τριμήνου των εισηγμένων εταιριών για ολόκληρο το 2010 - Οι κλάδοι που νιώθουν τους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης, αλλά και οι διαφαινόμενες θετικές εκπλήξεις.

Τι μηνύματα στέλνει το α΄ τρίμηνο
Ποια μηνύματα στέλνουν τα πρώτα αποτελέσματα τριμήνου των εισηγμένων εταιριών για ολόκληρο το 2010 - Οι κλάδοι που νιώθουν τους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης, αλλά και οι διαφαινόμενες θετικές εκπλήξεις.

Σκληρό κατενάτσιο εφαρμόζουν ήδη από το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης οι εισηγμένες εταιρίες, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης για την ελληνική οικονομία, με μοναδικό ελπιδοφόρο μήνυμα την αύξηση των εξαγωγών και τη βελτίωση της κερδοφορίας στις καθαρά εξαγωγικές εταιρίες.

Οι λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ενδεικτικές για την πορεία των εισηγμένων εταιριών για ολόκληρη τη χρονιά.

Πρώτον, γιατί τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που επέβαλε η κυβέρνηση άρχισαν να εφαρμόζονται τον Μάρτιο και μάλιστα ένα μικρό μόνο μέρος αυτών. Και δεύτερον, γιατί στον φετινό Μάρτιο προστέθηκε και μεγάλο μέρος του πασχαλινού τζίρου, που πέρυσι είχε ενισχύσει το β΄ τρίμηνο.

Πέραν αυτών, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι σήμερα δεν υπάρχει η απαιτούμενη ορατότητα για να δούμε την αντίδραση της οικονομίας στα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα πρέπει να έρθει τουλάχιστον ο Σεπτέμβριος προκειμένου να αποκτήσουμε μια σαφέστερη εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Axon Συμμετοχών κ. T. Δουμάνογλου, ενώ σε «ασαφή εικόνα για το πώς θα επηρεαστεί η αγορά» αναφέρθηκε και ο κ. Κ. Πετρόπουλος, πρόεδρος της ομώνυμης εισηγμένης εταιρίας.

Τα μηνύματα ανά κλάδο

«Ένα κλικ» πιο κάτω από τα αναμενόμενα ήταν τα αποτελέσματα του ΟΤΕ στο πρώτο τρίμηνο του 2010, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να κατεβάσουν τον πήχη των προσδοκιών τους για το σύνολο του έτους.

Η μέση εικόνα της αγοράς είναι ότι ο ΟΤΕ θα υποχρεωθεί σε νέα αξιοσημείωτη πτώση λειτουργικών κερδών, με τις ταμειακές ροές όμως να παραμένουν θετικές και με τη δυνατότητα υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος εξασφαλισμένη.

Οι αναλυτές βέβαια αποδίδουν την κάμψη του ΟΤΕ στην όξυνση του ανταγωνισμού και στην πτώση της ζήτησης που χαρακτηρίζει τον κλάδο, με αποτέλεσμα να αναμένεται να δούμε παρόμοια «μηνύματα» και στις φετινές λογιστικές καταστάσεις των υπόλοιπων, εισηγμένων και μη, εταιριών του συγκεκριμένου τομέα. Αρνητικά επέδρασε και η δήλωση της διοίκησης για πολιτική αυξημένων προβλέψεων.

Αν και καμία από τις μεγάλες τράπεζες δεν έχει δημοσιεύσει τις λογιστικές της καταστάσεις για το πρώτο φετινό τρίμηνο, όλα δείχνουν ότι οι επιδόσεις θα είναι χαμηλές, πριν καν ξεκινήσει να σκάει το νέο κύμα των επισφαλειών, το οποίο θα προέλθει ως αποτέλεσμα των σκληρών οικονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας.

Δεν λείπουν οι αναλυτές που αμφιβάλλουν για το εάν οι εγχώριες δραστηριότητες θα αποφέρουν κέρδη, καθώς βλέπουν τις χορηγήσεις να μην αυξάνονται, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να μειώνεται και το μεγάλο «στοίχημα» να παίζεται στο κατά πόσον τα επιτελεία των τραπεζών θα καταφέρουν να «κρατήσουν» τις επισφάλειές τους σε λογικά επίπεδα. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα ότι «άμεσος στόχος είναι η προστασία και η υποστήριξη του πελάτη».

Δείγματα «κοπώσεως» αναμένεται να εμφανιστούν στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, όπου προβλέπεται μείωση του κύκλου εργασιών στο πρώτο τρίμηνο, η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο διάστημα του έτους. Τα περιθώρια κέρδους παρουσιάζονται μειωμένα, ενώ ανησυχία υπάρχει και στο μέτωπο των επισφαλειών κατά τους επόμενους μήνες, πέρα από τα προβλήματα που δημιούργησαν στο πρόσφατο παρελθόν τα «κανόνια» της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value.

Δύσκολη χρονιά θα αποτελέσει το 2010 και για πολλούς άλλους κλάδους, όπως για το εμπόριο (βλέπε επηρεασμός αποτελεσμάτων της Jumbo, του πλέον αμυντικού «χαρτιού» στον χώρο), για τα media, για τις ακτοπλοϊκές και τις αεροπορικές εταιρίες κ.ά.

Η Ελληνικά Πετρέλαια εμφάνισε μείωση όγκου πωλήσεων στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής συγκυρίας αλλά και των καλών καιρικών συνθηκών που μείωσαν την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, ενώ το περιθώριο EBITDA στη διύλιση μειώθηκε. Η ενοποίηση της BP Hellas ενίσχυσε τα αποτελέσματα του ομίλου σε ενοποιημένη βάση, σε συγκρίσιμα όμως μεγέθη, και οι πωλήσεις στην εμπορία καυσίμων εμφανίζονται μειωμένες.

Τα θετικά μηνύματα

Ο όμιλος Τιτάν παρουσίασε επίδοση καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων και οι αναλυτές τώρα βλέπουν το 2010 ως μια χρονιά όπου η κερδοφορία θα αρχίσει να ανακάμπτει, αφήνοντας τον πτωτικό κύκλο του κλάδου στο παρελθόν. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συντελέσουν η γεωγραφική διαφοροποίηση του ομίλου (στην Ελλάδα η ζήτηση παραμένει πτωτική για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά) και το μειωμένο κόστος πρώτων υλών.

Γενικότερα, ανοδικά θα επηρεαστούν οι εξαγωγικές εταιρίες, με την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά να παρουσιάζει ανοδικά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο και όλα να δείχνουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και στο επόμενο χρονικό διάστημα (πιθανή νέα εξαγορά λόγω ισχυρής ρευστότητας).

Είχαμε μιλήσει και παλαιότερα για τις βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις του ομίλου Βιοχάλκο. Την αρχή έκανε η ΕΛΒΑΛ και αναμένεται να συνεχίσει και η ΧαλκόρΣιδενόρ, βέβαια, δύσκολα θα αποφύγει το ζημιογόνο αποτέλεσμα, αν και αναμένεται πολύ βελτιωμένο σε σύγκριση με πέρυσι).

Η εταιρία Πετρόπουλος εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο μειωμένες πωλήσεις και κερδοφόρο αποτέλεσμα (έναντι μικρών ζημιών πέρυσι). Σε επίπεδο έτους, η εισηγμένη φαίνεται ότι θα διατηρήσει το επίπεδο της περυσινής κερδοφορίας (2 εκατ. ευρώ) με τη συνδρομή του κλάδου λιπαντικών της Shell.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v