Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΜΕΧΑ: Δεν επιμένει για μείωση ωραρίου στο ΧΑ

Με δήλωση του στο Euro2day ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλ. Μωραιτάκης αναφέρει σήμερα ότι ο Σύνδεσμος θεωρεί λογικό να μην επιμείνει στην πρόταση για περιορισμό του ωραρίου συναλλαγών.

ΣΜΕΧΑ: Δεν επιμένει για μείωση ωραρίου στο ΧΑ
Με δήλωση του στο Euro2day ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλ. Μωραιτάκης, αναφέρει σήμερα ότι ο Σύνδεσμος θεωρεί λογικό να μην επιμείνει στην πρόταση για περιορισμό του ωραρίου συναλλαγών, αφής στιγμής δύο μεγάλοι συμμετέχοντες στην αγορά, όπως η Citi και η Cheuvreux, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις στη συναλλακτική της δραστηριότητα και κατ΄ επέκταση στη ρευστότητα της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο αυτοί οίκοι φέρονται να έχουν καταθέσει επιστολές στη διοίκηση του ΧΑ μέσω των οποίων εκφράζουν την αντίθεσή τους στη μείωση του ωραρίου, καθώς η πλειοψηφία των εντολών πραγματοποιείται το πρωί.

Οι αντιρρήσεις των Citi και Cheuvreux

Όπως επισημαίνουν στην επικοινωνία τους τα remote members, «η πλειοψηφία των διεθνών συναλλαγών γίνεται ανάμεσα στις 8 και τις 10 το πρωί, χρόνος κατά τον οποίο πραγματοποιούνται και οι περισσότερες εντολές. Με το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών εκείνες τις ώρες είναι σίγουρο ότι η συμμετοχή των διεθνών επενδυτών θα μειωθεί σημαντικά». Όπως επισημαίνουν, με το να ανοίγει η ελληνική αγορά στις 10.30 (σ.σ. ώρα Αγγλίας), οι ξένοι επενδυτές το πιθανότερο είναι να την αγνοήσουν εντελώς παρά να στρέψουν την προσοχή τους από τη δική τους αγορά η οποία ανοίγει την ίδια ώρα.

«είμαστε εντελώς αντίθετοι στη μείωση των ωρών διαπραγμάτευσης καθώς θα βλάψει σημαντικά τη ρευστότητα, ενώ η αλλαγή θα μπερδέψει του πελάτες μας. Τελικά, με τόσο αρνητικό κλίμα στην αγορά αμφιβάλουμε για το πόσο βοηθητική θα μπορούσε να είναι μια τέτοια αλλαγή» αναφέρουν τα remote μέλη.

Η τελευταία παρατήρηση των Citi και Cheuvreux άπτεται μιας περισσότερο… κοινωνιολογικής παρά αμιγώς χρηματιστηριακής διάστασης: «καμία ανεπτυγμένη αγορά δεν ξεκινά στις 10.30! Σε μια περίοδο που η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι οι άνθρωποί της είναι διατεθειμένοι με δουλειά να ξεπεράσουν την κρίση το μήνυμα μιας τέτοιας αλλαγής είναι ότι οι Έλληνες δεν σηκώνονται αρκετά νωρίς από το κρεβάτι».

Οι υπόλοιποι

Σημειώνεται πάντως ότι και μεταξύ των φορέων που φάνηκαν να επιθυμούν τη μείωση υπήρξαν διαφωνίες για τον τρόπο εφαρμογής της.

Όπως σημείωσε στο Euro2day ο κ. Μωραϊτάκης πρώτιστο θέμα σε αυτή την περίοδο που επιχειρείται μια εσωτερική υποτίμηση (μείωση δηλαδή των τιμών στην Ελλάδα) για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, δε μπορεί παρά να είναι η μείωση του κόστους συναλλαγών στο ΧΑ προς όφελος των επενδυτών.

Την άποψη των δύο remote members φαίνεται πως υιοθετούν και τα μέλη του ΧΑ που έχουν βασικό μέτοχο τράπεζα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day δεν επιθυμούν καμία μείωση της διάρκειας της συνεδρίασης.

Εντός της εβδομάδος αναμένεται η τελευταία συνάντηση εκπροσώπων των εταιρειών αυτών στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών προκειμένου να καταλήξουν τόσο στο παραπάνω θέμα όσο και σε ζητήματα χρεώσεων και να αποστείλουν τις παρατηρήσεις τους συνολικά στο Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v