Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Τα προβλήματα στην ευρωζώνη παραμένουν

Η άποψη που πρώτοι διατυπώσαμε ότι το πρόβλημα είναι κατά κύριο λόγο πολιτικό και κατά δεύτερο δημοσιονομικό και λιγότερο εγχώριο ενισχύεται πολλαπλώς από τα τελευταία γεγονότα, αναφέρει η Merit.

Merit: Τα προβλήματα στην ευρωζώνη παραμένουν
Η άποψη που πρώτοι διατυπώσαμε ότι το πρόβλημα είναι κατά κύριο λόγο πολιτικό και κατά δεύτερο δημοσιονομικό και λιγότερο εγχώριο ενισχύεται πολλαπλώς από τα τελευταία γεγονότα, αναφέρει η Merit.

Μένει να αποδειχτεί εάν ο μηχανισμός της ευρωζώνης συνδράμει για την Ισπανία, που βρίσκεται αυτήν την περίοδο στο μάτι του κυκλώνα, με την ίδια ταχύτητα φευ, που αντέδρασε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Τα προβλήματα στην ευρωζώνη παραμένουν (πολύ-πολιτισμικότητα, έλλειψη κοινών κέντρων αποφάσεων, βραδύτατη υλοποίηση, πολιτικές σκοπιμότητες, παθητικότερη συγκριτικά με τη FED στάση της ECB) και είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να δημιουργηθεί στην ευρωζώνη ένας οργανισμός αντίστοιχος του ΔΝΤ.

Στην εγχώρια αγορά φαίνεται ότι ο Γενικός Δείκτης φτάνει σε ένα επίπεδο εκτόνωσης, απομακρυνόμενος από τις 1.500 μονάδες. Οι 1.500 μονάδες ίσως εμφανώς αποτελέσουν ένα ισχυρό ψυχολογικό επίπεδο στήριξης ενώ χαμηλότερα στις 1.450 μονάδες υπάρχει ένα δυνατό επίπεδο στήριξης το οποίο έχει δοκιμαστεί τρεις φορές την τελευταία δεκαετία ακολουθούμενο από αντιδράσεις ικανοποιητικής έντασης και εύρους.

Αρνητικές ειδήσεις όπως αυτή της υποβάθμισης από τη Moody’s έχουν μόνο βραχυχρόνιες επιπτώσεις, ενώ ταυτοχρόνως δημιουργούν σε συγκεκριμένους τίτλους ευκαιρίες μερικής και προσεκτικής τοποθέτησης για τους επενδυτές. Το γεγονός ότι η υστέρηση στα έσοδα της ελληνικής κυβέρνησης ήταν μικρή, ενώ όλα δείχνουν ότι η δεύτερη δόση του δανείου θα εκταμιευθεί κανονικά μπορεί να οδηγήσει σε ένα εξωραϊσμό των τιμών (window dressing) που παραδοσιακά συμβαίνει κατά το πέρας του εξαμήνου.

Στο διεθνές πεδίο, σημαντική θεωρούμε την κίνηση της Ρωσίας να επιλέξει να αυξήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της σε Καναδικό και Αυστραλιανό Δολάριο για προφανείς λόγους που έχουμε αναφέρει προηγουμένως, αναφέρει η Merit.

Στις ΗΠΑ μετά την επιβεβαίωση του φαινομένου sell in May and go away δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες ειδικότερα αν δούμε τιμές χαμηλότερες των 10.000 στο δείκτη Dow Jones.

Τα αποτελέσματα των εταιρειών του S&P που αναμένονται τον Ιούλιο μπορεί να δώσουν ώθηση προς τις 11.000 μονάδες εφόσον είναι καλύτερα των αναμενομένων ενώ και ο δείκτης S&P μπορεί να προσεγγίσει τα υψηλά του Απριλίου.

Εξ’ άλλου ο Ιούλιος είναι ο καλύτερος καλοκαιρινός μήνας για τον Dow Jones παραδοσιακά από το 1936 ενώ είναι και ο μήνας με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα, στοιχεία που δίνουν ελπίδες για ένα μικρό ή μεγάλο rally.

Ειδική μνεία μπορεί να γίνει για την μετοχή της CITIBANK (C US EQUITY) που πλέον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μετοχή υψηλού ρίσκου. Επιπρόσθετα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, υψηλού ρίσκου εντόνως κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιλογή αποτελεί η μετοχή της ΒΡ (BP/ LN EQUITY) καθώς έχει μειωθεί η κεφαλαιοποίησης της κατά σχεδόν 50% τους τελευταίους 2 μήνες (Τελ. Κλείσιμο 16/6: 337 GBp, Yψηλό 52 εβδομάδων: 658,20 GBp στις 21/4/10 , Χαμηλό 52 εβδομάδων: 333,5 GBp στις 16/6/10 ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v