Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΕΧ: Γιατί νίκησαν το ΓΔ-Τα σχέδια του β΄ 6μήνου

Eπιδόσεις χαρτοφυλακίου πολύ καλύτερες από αυτές του ΓΔ του Χ.Α. σημείωσαν το εξάμηνο και οι πέντε εισηγμένες ΑΕΕΧ, καθώς μέσα από διασπορά επενδύσεων κατάφεραν να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την κρίση.

ΑΕΕΧ: Γιατί νίκησαν το ΓΔ-Τα σχέδια του β΄ 6μήνου
* Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των επενδυτικών εταιριών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Eπιδόσεις χαρτοφυλακίου πολύ καλύτερες από αυτές του Γενικού Δείκτη
του Χ.Α. σημείωσαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο και οι πέντε εισηγμένες ΑΕΕΧ, καθώς μέσα από διασπορά επενδύσεων και επαγγελματική διαχείριση κατάφεραν να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τη γενικότερη οικονομική κρίση.

Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα στον κλάδο κάθε άλλο παρά απουσιάζουν. Τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας, η χαμηλή ορατότητα για το μέλλον, το ασθενέστατο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες μετοχές αλλά και το πολύ μεγάλο discount με το οποίο διαπραγματεύονται έναντι της εσωτερικής αξίας τους είναι μερικά από αυτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, από την αρχή του έτους έως και τις 18 Ιουνίου, περίοδο όπου ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. απώλεσε το 29,7% της αξίας του, η εσωτερική αξία της Interinvest μειώθηκε κατά 8,7%, της Euroline σε ποσοστό 5,42%, της Δίας κατά 1,2%, ενώ η Αιολική σημείωσε άνοδο 1,06%. Με βάση την ίδια πηγή, στις 18 Ιουνίου, η Euroline ήταν διαπραγματεύσιμη με discount 35,7%, η Αιολική με 37,59%, η Δίας με 39,29% και η Interinvest με 45,14%.

--- Η αιτία

Πού οφείλεται, όμως, το γεγονός ότι οι ΑΕΕΧ κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο σημείωσαν αποδόσεις χαρτοφυλακίου πολύ καλύτερες σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη; 

* «Η ικανοποιητική απόδοση του χαρτοφυλακίου οφείλεται στη συνεχή αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου προς τις αγορές της ευρύτερης περιοχής καθώς και στην αξιοποίηση των μεγάλων διακυμάνσεων που παρουσίασαν οι εν λόγω αγορές στο πρώτο τρίμηνο του έτους», απαντά στον «Μ» ο γενικός διευθυντής της Δίας ΑΕΕΧ κ. Βασίλης Κλέτσας. 

* Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Λιάκο, γενικό διευθυντή της Αιολικής ΑΕΕΧ, η θετική απόδοση του χαρτοφυλακίου της Αιολικής και κατ’ επέκταση η υπεραπόδοση έναντι του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. οφείλεται σε τρεις λόγους: Πρώτον, στη μικρή έκθεση του χαρτοφυλακίου σε ελληνικές μετοχές και κυρίως στη σχεδόν μηδενική έκθεση στον τραπεζικό κλάδο. Δεύτερον, στη σωστή, όπως αποδείχτηκε, πρόβλεψη της ανοδικής κίνησης του δολαρίου έναντι του ευρώ. Και τρίτον, στις αυξημένες θέσεις και στην εκμετάλλευση των τάσεων των αγορών του εξωτερικού, οι οποίες έως το τέλος Απριλίου είχαν καταγράψει ιδιαίτερα κέρδη. 

* Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα για την Alpha Trust Ανδρομέδα, ο fund manager του ομίλου της, κ. Αλέξανδρος Βάρλας, σημείωσε: «Η ευελιξία στην κατανομή κεφαλαίων, η έλλειψη γεωγραφικών περιορισμών και βεβαίως η προσήλωση της διαχειριστικής ομάδας επιτρέπουν στην Ανδρομέδα να στοχεύει στην επίτευξη ικανοποιητικών αποδόσεων με διάσταση από την πορεία των δεικτών.

Όσον αφορά στην πορεία της φετινής χρήσης, οι θέσεις σε ξένες μετοχές υπήρξαν διττά αποδοτικές τόσο με την ευνοϊκή εξέλιξη των αποτιμήσεών τους (όπως π.χ. στην Apple και στη Nestle) όσο και με την ενίσχυση της ισοτιμίας των κυριότερων νομισμάτων έναντι του ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι η συνολική έκθεση του χαρτοφυλακίου σε ευρώ έχει υποχωρήσει κάτω από το 60% έναντι ποσοστού περίπου 75% στο τέλος του 2009.

Στην Ελλάδα, επωφεληθήκαμε από τη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση βασικών επιλογών μας όπως η Coca Cola Hellenic και η Frigoglass αλλά και τη μειωμένη έκθεσή μας στους τραπεζικούς τίτλους και στα κρατικά ομόλογα». 

* Σε υποχώρηση μόλις 4,97% υποχρεώθηκε από την αρχή του έτους έως και τις 15/6/2010 η εσωτερική αξία της Euroline ΑΕΕΧ, όταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κατέγραψε απώλειες άνω του 30%.
 
Η σαφέστατη υπεραπόδοση του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης σε σύγκριση με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρεία διέβλεψε έγκαιρα τη συγκυρία και περιόρισε δραστικά τις μετοχικές θέσεις της, ενισχύοντας αντίστοιχα τις τοποθετήσεις της σε καταθέσεις και ομόλογα.

Έτσι, στις 17 Ιουνίου 2010, η διάρθρωση του χαρτοφυλακίου με βάση τις τρέχουσες αξίες ήταν: 59% σε μετρητά, 28% σε ομόλογα, 10% σε ξένες μετοχές και μόλις 3% σε ελληνικές μετοχικές αξίες. «Η συντηρητική πολιτική την οποία ακολουθήσαμε κατά τα τελευταία έτη, διαμορφώνοντας ένα συντηρητικό χαρτοφυλάκιο με περιορισμένη έκθεση σε μετοχές, μας ωφέλησε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Euroline κ. Γιώργιος Κουβατσέας. 

* Πολύ καλύτερη πορεία από αυτήν του Γενικού Δείκτη σημείωσε η Interinvest ΑΕΕΧ κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, καθώς -σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας κ. Στέλιο Τσαγκαράκη- «ακολουθήσαμε αμυντική τακτική σε σχέση με τις μετοχές, διατηρώντας τες σε πολύ χαμηλό ποσοστό επί του συνόλου του χαρτοφυλακίου».

Η Interinvest είχε περιορίσει ήδη από το 2008 τη θέση της σε μετοχές στο 25%. Το ποσοστό αυτό πέρυσι διαμορφώθηκε γύρω στο 35% μετά και την ανάκαμψη των τιμών, ενώ σήμερα έχει περιοριστεί στο 17%, όπου το 8% είναι τοποθετημένο στο Χ.Α. και το 9% στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, με βάση την τρέχουσα διάρθρωση του χαρτοφυλακίου, το 61% του χαρτοφυλακίου της Interinvest βρίσκεται με τη μορφή μετρητών, το 22% σε ομόλογα, το 9% σε ξένες μετοχές και το 9% σε ελληνικές μετοχικές αξίες.

--- Τα σχέδια 

* «Η παρούσα χρονιά χαρακτηρίζεται από αρκετές αβεβαιότητες όσον αφορά στις μετοχικές αγορές, γεγονός το οποίο επηρεάζει την επενδυτική μας πολιτική. Ωστόσο, η επενδυτική μας προσέγγιση χαρακτηρίζεται κυρίως από την επιλογή συγκεκριμένων εταιρειών και μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, γι’ αυτό και διατηρούμε σχετικά υψηλές μετοχικές τοποθετήσεις», αναφέρει ο κ. Βασίλης Κλέτσας, γενικός διευθυντής της Δίας ΑΕΕΧ. 

* Ο γενικός διευθυντής της Αιολικής, κ. Δημήτρης Λιάκος, επισημαίνει: «Θεωρούμε ότι το κυριότερο χαρακτηριστικό του β΄ εξαμήνου θα είναι η έντονη μεταβλητότητα των αγορών. Σε μικροοικονομικό επίπεδο τα αποτελέσματα των εταιρειών κυρίως στις ΗΠΑ αναμένεται να εκπλήξουν τις αγορές για ακόμη ένα τρίμηνο, ωστόσο οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις του τελευταίου διμήνου σε συνδυασμό με την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη δημιουργούν ένα σύνθετο και αρκετά ασαφές περιβάλλον για τις μελλοντικές εξελίξεις στις χρηματιστηριακές αγορές.

Οι εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες (πορεία ευρώ - δολαρίου, ανατίμηση γουάν) πρόκειται να αποτελέσουν τον καθοριστικότερο παράγοντα καθορισμού των τάσεων. Η επενδυτική πολιτική της Αιολικής δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί σημαντικά το προσεχές διάστημα, με κυριότερο χαρακτηριστικό τη διατήρηση επιφυλακτικής στάσης και την εκμετάλλευση των τάσεων των αγορών».

* Ο κ. Αλέξανδρος Βάρλας της Alpha Trust Ανδρομέδα απαντά στο σχετικό ερώτημα: «Αναμένουμε ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη κατά το προσεχές διάστημα, καθώς οι αγορές αντιλαμβάνονται τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική, εν όψει αποφάσεων οι οποίες στοχεύουν στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών χωρίς να εκτροχιάσουν την ανάπτυξη, αλλά και να ελέγξουν αποτελεσματικότερα το τραπεζικό σύστημα.

Θεωρούμε ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες από τις οποίες προσπαθούμε να επωφεληθούμε, με καθοριστική όμως για την απόδοση του χαρτοφυλακίου την ενεργητική εξισορρόπηση και διαχείριση κινδύνου. Άλλωστε, οι συνέπειες από τη μετοχική κατάρρευση της BP καταδεικνύουν τη σημασία της διαφοροποιημένης κατανομής».

* «Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο που χαρακτηρίστηκε από έντονη αβεβαιότητα. Σήμερα έχουν ληφθεί κάποια μέτρα, έχουμε δει κάποια θετικά σημεία γραφής, αλλά θα πρέπει όλα αυτά να συνεχιστούν μέχρι το τέλος. Θα έλεγα ότι οι εκτιμήσεις μας είναι περιορισμένα αισιόδοξες», δήλωσε ο πρόεδρος της Euroline ΑΕΕΧ κ. Γιώργος Ασημακόπουλος, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης εταιρείας.
 
«Δεν θα μειώσουμε περαιτέρω τις μετοχικές μας θέσεις. Αντίθετα, μέσα στους προσεχείς 12 μήνες θα ψάξουμε για ευκαιρίες τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και στο εξωτερικό», ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Euroline κ. Γιώργιος Κουβατσέας. 

* Ανάλογες είναι και οι προθέσεις της Interinvest ΑΕΕΧ για τους επόμενους 6 - 12 μήνες: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Είδαμε τις κεφαλαιοποιήσεις να έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της αδιαφορίας των ξένων επενδυτών.

Βλέπουμε την εγχώρια αγορά να σταθεροποιείται και μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ή και δωδεκάμηνο, θα ψάξουμε για κάποιες ευκαιρίες, συνεκτιμώντας και την κατάσταση στο εξωτερικό. Σημαντικό πλεονέκτημά μας είναι ότι διαθέτουμε πολύ μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου μας σε μετρητά», απαντούν τα στελέχη της εταιρείας.

--- Πονοκέφαλος τα μεγάλα discounts 

* «Δεν υπάρχει λόγος οι ελληνικές εταιρείες επενδύσεων να είναι διαπραγματεύσιμες με τόσο υψηλά discounts», δηλώνει ο κ. Β. Κλέτσας της Δίας ΑΕΕΧ. 

* Σχολιάζοντας το θέμα των μεγάλων discounts στις μετοχές του κλάδου, ο γενικός διευθυντής της Αιολικής κ. Δ. Λιάκος δηλώνει: «Η συνολική απαξίωση της ελληνικής αγοράς έχει επηρεάσει και την πορεία των ελληνικών ΑΕΕΧ, με το discount να ξεπερνά το 35% στο σύνολο των εταιρειών.

Ενδεχόμενη βελτίωση των χρηματιστηριακών συνθηκών θα βοηθήσει και τη μετοχική πορεία των ΑΕΕΧ. Ωστόσο, θεωρούμε ότι πρέπει κάθε εταιρεία ξεχωριστά, αλλά και συντονισμένα μέσω της ΕΘΕ, να κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για καλύτερη επικοινωνία με το επενδυτικό κοινό για τα θετικά αποτελέσματα της θεσμικής διαχείρισης συμπεριλαμβανομένων και των ΑΕΔΑΚ), προκειμένου να βελτιωθεί και η μετοχική εικόνα των ΑΕΕΧ και να υπάρχει πραγματική ταύτιση της εξαιρετικής πορείας την οποία καταγράφουν στα χαρτοφυλάκιά τους (εσωτερική τιμή) με την τιμή της μετοχής τους».

* Ο κ. Αλέξανδρος Βάρλας αναφερόμενος στο θέμα απάντησε: «Ο τίτλος της Alpha Trust Ανδρομέδα στις 21 Ιουνίου έκλεισε στο 1,01 ευρώ με πτώση 46,02%, μέγεθος προφανώς απογοητευτικό, που θεωρούμε ότι αποτυπώνει συνθήκες έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος, παρά την εκτίμηση των επενδυτών για τη μελλοντική αξία των στοιχείων του χαρτοφυλακίου.

Αναλογιστείτε ότι η επάνοδος και μόνο της μετοχής στη σημερινή δίκαιη αξία της, χωρίς δηλαδή μεταβολή της εσωτερικής αξίας, συνεπάγεται άνοδο της τάξης του 85%! Τα discounts διεθνώς στον κλάδο βαίνουν μειούμενα, ενώ τέτοιας τάξης μεγέθους σπανίζουν, έχοντας ήδη κινήσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Εμείς, από την πλευρά μας, προχωρήσαμε πρόσφατα στην ακύρωση των ιδίων μετοχών που κατείχαμε, “απορροφώντας” το discount τους προς όφελος των μετόχων. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι μόνο από τον Μάρτιο του 2004 η Ανδρομέδα έχει επιστρέψει στους μετόχους της κεφάλαια ύψους 1,36 ευρώ ανά μετοχή μετά από φόρους».

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 

* «Η οικονομία παρουσιάζει αναπόφευκτη υποχώρηση μετά την επιβολή των μέτρων, αλλά η χρηματιστηριακή αγορά είναι απρόβλεπτη σε αυτήν τη φάση μετά την έντονη πτώση και τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών», πιστεύει ο κ. Βασίλης Κλέτσας, γενικός διευθυντής της Δίας ΑΕΕΧ. 

* Ο κ. Δημήτρης Λιάκος, γενικός διευθυντής της Αιολικής ΑΕΕΧ, αναφέρει: «Οι εκτιμήσεις για επικείμενη χρεοκοπία της χώρας και η καθυστερημένη ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης Ευρώπης - ΔΝΤ είχαν ως συνέπεια τη μεγάλη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Αρνητικά επηρέασαν επίσης τόσο τα μειωμένα αποτελέσματα των τραπεζών (αύξηση επισφαλειών και υποχώρηση των καταθέσεων τα πιο σημαντικά σημεία) όσο και οι εκτιμήσεις για περαιτέρω επιδείνωση της εταιρικής κερδοφορίας (συνολικά).

Παράλληλα, η λήψη των δημοσιονομικών μέτρων αναμένεται να πλήξει την κατανάλωση και να προκαλέσει αύξηση της ανεργίας, ενώ καθιστά δύσκολη την επίτευξη του στόχου για το σκέλος των εσόδων στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Η μελλοντική πορεία της ελληνικής αγοράς, η οποία κατά βάση είναι τραπεζοκεντρική, θα εξαρτηθεί από το εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτικών οίκων κάνει λόγο για haircut του χρέους, πέραν της σχεδόν βέβαιης επιμήκυνσής του. Στην περίπτωση haircut άνω του 20%, η επίπτωση στα ομολογιακά χαρτοφυλάκια θα είναι σημαντική, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν είτε να εισέλθουν στον μηχανισμό ΤΧΣ είτε να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Ενδεχόμενες συγχωνεύσεις μεταξύ των ελληνικών τραπεζών θα επηρεάσουν θετικά την πορεία του χρηματιστηρίου, αλλά παροδικά κατά την προσωπική μας άποψη.

Διαφορετική πορεία αναμένεται να καταγράψουν μετοχές εταιρειών με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και τίτλοι κρατικών εταιρειών που αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν. Σημαντικό ρόλο στην πορεία του Χ.Α. θα έχουν επίσης ο βαθμός πραγματοποίησης των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και η απρόσκοπτη δανειοδότηση της χώρας μέσω του μηχανισμού στήριξης». 

* Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Βάρλα, fund manager του ομίλου Alpha Trust, «η λειτουργία του μηχανισμού στήριξης προσφέρει την αναγκαία ρευστότητα και κατά συνέπεια πίστωση χρόνου για την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης στη χώρα. Δεν λύνει όμως το ζήτημα της φερεγγυότητας που αποτελεί προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Παράλληλα, το υφεσιακό -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- αποτέλεσμα μέτρων όπως η αύξηση της φορολογίας και η μείωση των αποδοχών έχει αρνητική συμβολή σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική συγκυρία. Είναι επόμενο η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να αποτυπώνει αυτόν τον προβληματισμό, πόσο μάλλον σε μια στιγμή όπου χαρακτηρίζεται παγκοσμίως από την αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων, με την απόδοση στη λήξη της γερμανικής 2ετίας να ξεπερνά μόλις και μετά βίας το 0,5%, τον χρυσό σε ιστορικά υψηλά κ.λπ.».

* Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις επενδυτικών εταιριών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 640ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 25 - 29 Ιουνίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v