Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: 15 small caps που "σηκώνουν κουβέντα"

"Εκτός μόδας" βρίσκεται η λεγόμενη περιφέρεια στο ΧΑ καθώς πέρα από τη μεγάλη υποχώρηση των αποτιμήσεων εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι και ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών. Τα 15 ενδεικτικά παραδείγματα.

ΧΑ: 15 small caps που σηκώνουν κουβέντα
"Εκτός μόδας" βρίσκεται η λεγόμενη περιφέρεια στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς πέρα από τη μεγάλη υποχώρηση των αποτιμήσεων εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι και ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών.

Σε πολλές περιπτώσεις, λοιπόν, οι μέτοχοι μειοψηφίας: α) καταγράφουν σημαντικότατες υποαξίες, β) είναι εγκλωβισμένοι λόγω της οριακής διαπραγματευσιμότητας των τίτλων, γ) φοβούνται ότι κάποια στιγμή θα ακολουθήσουν δημόσιες προτάσεις από τους βασικούς μετόχους σε πολύ χαμηλές (κατά την εκτίμησή τους) τιμές και δ) βλέπουν τις οικονομικές επιδόσεις των εταιριών αυτών -όπως και των υπολοίπων- να επηρεάζονται πολύ σημαντικά από την οικονομική ύφεση.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι σήμερα στην "περιφέρεια" της Σοφοκλέους είναι "κρυμμένες" πολύ σημαντικές ευκαιρίες που κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους "τολμηρούς" που θα τοποθετούνταν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων.

Υπάρχουν πολλά κριτήρια με βάση τα οποία κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει μια εισηγμένη εταιρία "υποτιμημένη" ή "ευκαιρία". Αναφέρουμε ενδεικτικά 15 παραδείγματα μετοχών που με βάση την αποτίμηση της 12ης/7/2010, την καθαρή θέση της 31ης/3/2010 και τα καθαρά κέρδη του 2009 συνδυάζουν μονοψήφιο P/E (τιμή προς κέρδη ανά μετοχή) και δείκτη P/BV (τιμή προς λογιστική αξία ανά μετοχή) χαμηλότερο της μονάδας.

Οι μετοχές αυτές και οι τιμές των δεικτών τους περιλαμβάνονται στα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα.

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω δεικτών προσφέρει σημαντικές πληροφορίες, ωστόσο μειονεκτεί στο ότι δεν μας πληροφορεί για το πόσο κινδυνεύει κάθε εταιρία από την οικονομική ύφεση που εντάθηκε μέσα στην τρέχουσα χρήση.

AS Company: Υγιής εταιρία, που δραστηριοποιείται στον χώρο των παιχνιδιών. Με πολύ θετικούς δείκτες, φέτος θα προσπαθήσει να περιορίσει τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση. Στο πρώτο τρίμηνο κράτησε γερά, ωστόσο η επιδείνωση του κλίματος στην αγορά ουσιαστικά ξεκίνησε από το δεύτερο τρίμηνο και μετά…

Autohellas: Με πολύ ισχυρές αντοχές η εισηγμένη, καθώς μπορεί μεν ο τουρισμός να περιορίζεται, ωστόσο κερδίζει μερίδια αγοράς σε βάρος των ανταγωνιστών της και περικόπτει τις δαπάνες. Θα μπορούσε να πληγεί σημαντικά σε μια περίπτωση "καταβύθισης" της αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται παρά να είναι ακραίο σενάριο με βάση τα τρέχοντα δεδομένα. Στα θετικά της εισηγμένης και η ικανοποιητική της μερισματική απόδοση.

Γενική Εμπορίου: Για φέτος έχει ως στόχο να σημειώσει "κάτω γραμμή" που να ξεκινάει από συν, ωστόσο θα μπορούσε να εκπλήξει θετικά στην περίπτωση όπου θα προέκυπτε ζήτηση για προϊόντα χάλυβα τα οποία διαθέτει με χαμηλό μέσο κόστος κτήσης.

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Πολύ ελκυστικοί δείκτες για μια εμπορική εταιρία που αμύνεται για να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα την κερδοφορία της. Στο πρώτο τρίμηνο διατήρησε σε γενικές γραμμές τις περυσινές της επιδόσεις.

ΕΛΤΡΑΚ: Αναμφίβολα, τα φετινά αποτελέσματα θα είναι σαφώς χειρότερα από τα περυσινά, ωστόσο σε περίπτωση που ξεκινήσουν κάποια σημαντικά projects μέσα στο 2011 (ΕΣΠΑ κ.ά.), τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά από την επόμενη οικονομική χρήση.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Υγιής εταιρία που για φέτος έχει προβλέψει άνοδο στην παραγωγή ασφαλίστρων (όλα δείχνουν ότι θα το καταφέρει) και στα κέρδη (θα εξαρτηθεί και από την πορεία των κεφαλαιαγορών - χρηματαγορών). Εμπόδια για την εισηγμένη η δυσμενής οικονομική κατάσταση (βλέπε αγορά ομολόγων κρατικών τίτλων) και η γενικότερη συγκυρία στον ασφαλιστικό κλάδο.

Ideal: Ελκυστικότατος ο δείκτης P/E και αντοχή επιδόσεων κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο. Προβληματίζει ο πολύ χαμηλός όγκος συναλλαγών της μετοχής καθώς και το ότι σε περίπτωση σημαντικής τόνωσης του κύκλου εργασιών θα χρειαστεί πιθανότατα αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Inform Λύκος: Για φέτος η εισηγμένη προσδοκά βελτίωση κερδών, με αποτέλεσμα οι δείκτες P/E και P/BV να βελτιωθούν. Πολύ καλή ρευστότητα, δυνατότητα εξαγοράς στο εξωτερικό και ικανοποιητικό μέρισμα. Ωστόσο, το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά ευνοεί την εισηγμένη.

Κανάκης: Ελκυστικοί δείκτες για μια εταιρία που διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο και έχει τη δυνατότητα υλοποίησης επιθετικής κίνησης στο εξωτερικό. Η εισηγμένη έχει μέχρι τώρα καταφέρει να αμυνθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά απέναντι στην οικονομική κρίση. Πρόβλημα η χαμηλή εμπορευσιμότητα του τίτλου.

Καραμολέγκος: Ελκυστικότατοι δείκτες και πρώτο φετινό τρίμηνο ακόμη καλύτερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό. Η εισηγμένη είναι εταιρία χαμηλών τόνων, που βελτιώνει βήμα-βήμα τις οικονομικές της επιδόσεις. Θετικό στοιχείο το ότι δραστηριοποιείται σε έναν μάλλον αμυντικό κλάδο, όπου όμως οι αλυσίδες λιανικής κερδίζουν... πόντους έναντι των παραγωγών.

Kleemann: Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο κατάφερε, σε γενικές γραμμές, να διατηρήσει το ύψος των κερδών της. Με δεδομένη την πολύ χαμηλή οικοδομική δραστηριότητα, η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να προσφέρει φέτος "συγκινήσεις", ωστόσο κινήσεις γίνονται για να αυξηθούν οι δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Κυριακίδης Μάρμαρα: Το μεγάλο έργο που ανέλαβε πέρυσι στο εξωτερικό έχει εξασφαλίσει για φέτος μεγάλο κύκλο εργασιών, με την εισηγμένη να προβλέπει άνοδο οικονομικών επιδόσεων.

Medicon Hellas: Σαφώς ικανοποιητικοί δείκτες, στους οποίους θα πρέπει να προστεθεί και η πολύ καλή μερισματική απόδοση. Στο πρώτο εξάμηνο η εισηγμένη φαίνεται να έχει επιδείξει ισχυρές αντοχές, ωστόσο η κατάσταση στον χώρο των προμηθειών των νοσοκομείων είναι έκρυθμη και ανά πάσα στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος για αναταράξεις (π.χ. κάτι να μην πάει καλά στην καταρχήν συμφωνία των επιχειρήσεων του κλάδου με το ελληνικό δημόσιο).

Πετρόπουλος: Κάτω από το 0,5 ο δείκτης P/BV, οριακά κάτω από το 10 ο δείκτης P/E. Για φέτος η ζήτηση αναμένεται να είναι πτωτική, ωστόσο το σενάριο επανάληψης των περυσινών κερδών είναι ορατό λόγω της εξαγοράς του κλάδου λιπαντικών της Shell Hellas.

REVOIL: Στους αναγραφόμενους ελκυστικούς δείκτες θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γερό μέρισμα που διανέμει η εταιρία. Από τη μία πλευρά παρατηρείται σημαντική πτώση της ζήτησης στην αγορά πετρελαιοειδών από την άνοιξη και μετά, ωστόσο η εισηγμένη κερδίζει μερίδια και επιπλέον έχει επεκταθεί και στον κλάδο της ναυτιλίας, επιδιώκοντας να διαφοροποιήσει τις πηγές κέρδους της.

ΧΑ: Περιπτώσεις small caps με ελκυστικούς δείκτες

Εταιρία

Κεφαλαιοποίηση

Ίδια κεφάλαια

Κέρδη

P/BV

P/E

12/7/2010

31/3/2010

2009

AS Company

12,47

19,52

2,12

0,64

5,88

Autohellas

63,6

121,2

17,57

0,52

3,62

Γενική Εμπορίου

6,5

21,73

1,025

0,30

6,34

ΕΛΤΟΝ Χημικά

12,56

32,26

2,85

0,39

4,41

ΕΛΤΡΑΚ

33

60,25

4,87

0,55

6,78

Ευρωπαϊκή Πίστη

14,8

41,07

3,09

0,36

4,79

Ideal

8,36

18,22

3

0,46

2,79

Inform Λύκος

21,1

84,01

2,67

0,25

7,90

Κανάκης

11,47

16,87

1,885

0,68

6,08

Καραμολέγκος

6,04

31,38

1,24

0,19

4,87

Kleemann

42,6

84,86

5,14

0,50

8,29

Κυριακίδης Μάρμαρα

16,4

32,6

3,87

0,50

4,24

Medicon Hellas

10,2

17,47

1,84

0,58

5,54

Πετρόπουλος

20,9

40,98

2,093

0,51

9,99

REVOIL

16

21,6

3,04

0,74

5,26

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v