Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρου Sec.: "Ανάμεσα στις γραμμές" των 6μήνων

Υποχώρηση κατά 49,6% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη των εταιριών του FTSE 20 στο εξάμηνο της χρήσης, επισημαίνει η Κύπρου Χρηματιστηριακή σε ειδικό της report με ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου.

Κύπρου Sec.: Ανάμεσα στις γραμμές των 6μήνων
Μείωση της κερδοφορίας εμφανίζουν στο σύνολο τους οι εταιρίες που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE ASE-20, όσον αφορά στα δημοσιευμένα οικονομικά τους στοιχεία για το 6μηνο της χρήσης 2010, συγκρινόμενα με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, αναφέρει η Κύπρου Χρηματιστηριακή σε ειδικό της report με ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου.

Η εικόνα αυτή είναι αντιπροσωπευτική και των υπόλοιπων εισηγμένων του Χ.Α. Σύμφωνα με την έκθεση, ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιριών του FTSE ASE-20 αυξήθηκε 3,9% το 2010, σε σχέση με το 2009, ενώ εξαιρουμένων των τραπεζών η άνοδος ανήλθε σε 8,8%.

Τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας (καθαρά κέρδη) υποχώρησαν 49,6% εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων της MIG, ενώ αφαιρουμένης της έκτακτης φορολογίας ύψους 488 εκατ. ευρώ η υποχώρηση θα ήταν της τάξεως του 46% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά κέρδη των εταιριών εξαιρουμένων των τραπεζών και της MIG διαμορφώθηκαν στα 994 εκατ. έναντι 935 εκατ. το 2009, αποτελώντας το 77% της συνολικής κερδοφορίας του FTSE/ASE-20 έναντι 37% για το 2009.

Η καθαρή κερδοφορία των τραπεζών υποχώρησε κατά 81,8% εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων της MIG, στα επίπεδα των 294 εκατ. ευρώ έναντι 1,62 δισ. το 2009. Εκτός της έκτακτης φορολογίας 187 εκατ. ευρώ, η καθαρή κερδοφορία θα υποχωρούσε κατά 70% στα 481 εκατ.

Το μέσο σταθμικό περιθώριο των καθαρών κερδών υποχώρησε στο 4,3% από 8,8% το 2009, εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων της MIG.

Εκτός των τραπεζών, το μέσο σταθμικό περιθώριο των καθαρών κερδών δεν παρουσίασε ουσιαστική μεταβολή, καθώς διαμορφώθηκε στο 4,3% από 4,4% αντιστοίχως το προηγούμενο εξάμηνο.

Επισημαίνεται ότι οι εταιρίες του δείκτη FTSE/ASE-20 αποτελούν το 73,5% περίπου της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. Ο κλάδος των τραπεζών αντιπροσωπεύεται με 8 εταιρίες, οι οποίες αποτελούν το 34,5% περίπου της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.

Πλέον οι τράπεζες αντιπροσωπεύουν το 47% της κεφαλαιοποίησης του δείκτη FTSE/ASE-20 έναντι 45% στις αρχές του τρέχοντος έτους. Για λόγους συγκρισιμότητας δεν περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα της Jumbo, η οποία άλλωστε αντικατέστησε την Intralot στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης από τον Ιούνιο.

Σημειωτέον ότι κατά το εξάμηνο της χρήσης ο όμιλος της MIG προχώρησε σε απομείωση στοιχείων ενεργητικού ύψους 923 εκατ. ευρώ τα οποία αλλοιώνουν τη συνολική εικόνα της τελικής κερδοφορίας.

Τράπεζες

Το δεύτερο τρίμηνο του 2010 παρατηρήθηκε σχεδόν διπλασιασμός (+99%) της κερδοφορίας των τραπεζών που περιλαμβάνονται στον FTSE/ASE-20 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Η εικόνα της κερδοφορίας του δεύτερου τριμήνου 2010 παραμένει αρνητική σε ετήσια βάση καταγράφοντας πτώση 78%, ενώ η ετήσια πτώση των κερδών του πρώτου τριμήνου ήταν 86%.

Έτσι, για το πρώτο εξάμηνο του 2010 παρατηρείται σημαντική ετήσια υποχώρηση της κερδοφορίας 81% (ή 70% πριν από την ετήσια εισφορά). Η εικόνα μέχρι στιγμής για τις τράπεζες που ανήκουν στον δείκτη FTSE/ASE-20 περιλαμβάνει την αρχή της πτώσης των αποτελεσμάτων το δ΄ τρίμηνο του 2009 και έντονη επιδείνωση το α΄ τρίμηνο του 2010, ενώ η ετήσια υποχώρηση κατά το β΄ τρίμηνο περιορίζεται σε σχέση με το α΄ τρίμηνο. Θα μπορούσε πιθανώς η περιορισμένη υποχώρηση των κερδών του β΄ τριμήνου να υποδηλώνει και σταδιακή αναστροφή της πτωτικής πορείας των κερδών, αλλά κάτι τέτοιο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στα δύο υπόλοιπα τρίμηνα του 2010.

Χαρακτηριστικά του κλάδου είναι η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και η μεγάλη άνοδος των εξόδων από προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ενώ σε γενικές γραμμές οι τιμές των ομολόγων ελληνικού δημοσίου έχουν σταθεροποιηθεί σε σχέση με το α΄ τρίμηνο άρα και οι αντίστοιχες ζημίες στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια,. Τα αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν πλέον τον σημαντικότερο λόγο για τον οποίο πλήττονται τα κέρδη των τραπεζών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το σύνολο των εσόδων των εισηγμένων στο Χ.Α. τραπεζών υποχώρησε κατά 14% σε ετήσια βάση για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ κατέγραψε ετήσια πτώση 9% το εξάμηνο. Παρατηρείται μεγάλη υποχώρηση της ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου του 2010, όμως ο ρυθμός έχει αποκλιμακωθεί το δεύτερο τρίμηνο. Η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει στο 2,5% τον Ιούνιο σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ.

Η κεφαλαιακή επάρκεια κρίνεται από πολύ καλή έως ικανοποιητική για τις μεγαλύτερες εισηγμένες τράπεζες. Το σύνολο των τραπεζών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα στήριξης του Δημοσίου (28 δισ. ευρώ) εξακολουθεί να συμμετέχει ακόμα, ενώ και νέα προγράμματα στήριξης είναι διαθέσιμα τόσο από το ελληνικό δημόσιο όσο και από την ΕΚΤ. Δεν αναμένεται επιστροφή των κεφαλαίων του Δημοσίου σύντομα αφού η συνεχής αύξηση των μη
εξυπηρετούμενων δανείων το καθιστούν αναγκαίο. Σημειώνουμε ότι από τις τράπεζες του δείκτη FTSE/ASE-20 μόνο η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin Λαϊκή Τράπεζα δεν έχουν ενταχθεί στο παραπάνω πρόγραμμα στήριξης.

Οι τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στήριξης δεν μπορούν να διανείμουν μέρισμα σε μετρητά. Η ολοκλήρωση των stress test για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ έδειξε ότι αυτές που περιλαμβάνονται στον δείκτη FTSE/ASE-20 είναι ανθεκτικές σε ακραίες συνθήκες της οικονομίας εκτός από την ΑΤΕbank. Η τελευταία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα συμμετάσχει το ελληνικό δημόσιο ως βασικός μέτοχος.

Ειδικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Οι ενοποιημένες πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν σε 753,5 εκατ. ευρώ έναντι 583,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009, ενώ τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 179,4 εκατ. παρουσιάζοντας κάμψη σε σχέση με τα 190,8 εκατ. το 2009. Η καθαρή θέση βρίσκεται στα 2,463 δισ. στο τέλος του πρώτου εξαμήνου και υπολογίζεται σε 3,24 . ευρώ ανά μετοχή. Μετά την προσαρμογή της καθαρής θέσης η μετοχή της MIG είναι διαπραγματεύσιμη με discount 70% σε σχέση με την καθαρή θέση.

Ο όμιλος το α΄ εξάμηνο του έτους εμφάνισε ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 1,387 δισ., εκ των οποίων 1,161 δισ. είναι λογιστικές ζημίες από την αναπροσαρμογή της αξίας στοιχείων του ενεργητικού. Οι ζημίες που προέρχονται από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες είναι συνολικά 254,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 132,6 εκατ. συμπεριλαμβάνονται στην αναπροσαρμογή αξίας στοιχείων ενεργητικού.

Επισημαίνεται ότι από τις ζημίες που προκύπτουν από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες, 80,3 εκατ. θα ανακτηθούν με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης μεταξύ των εταιριών του ομίλου της Ολυμπιακής με την Αεροπορία Αιγαίου.

Διυλιστήρια

Ικανοποιητικά αποτελέσματα κατέγραψε για το εξάμηνο ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, λόγω των βελτιωμένων περιθωρίων διύλισης, της ισχυροποίησης του δολαρίου και της συγκράτησης του λειτουργικού κόστους.
 
Συγκεκριμένα για το εξάμηνο, τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη EBITDA και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 306 εκατ. ευρώ (+30% ετησίως) και στα 103 εκατ. (-15% ετησίως), με την έκτακτη εισφορά να επιβαρύνει το τελικό αποτέλεσμα κατά 26 εκατ. Η συνεισφορά της ΔΕΠΑ στα αποτελέσματα ήταν αρνητική το β΄ τρίμηνο λόγω της έκτακτης εισφοράς. Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 11%, με την εγχώρια εμπορία να επηρεάζεται στο β΄ τρίμηνο από το δυσμενές οικονομικό κλίμα. Ο κλάδος των πετροχημικών παρουσίασε υγιή αύξηση.

Το έργο της αναβάθμισης των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης προχωρά κανονικά, ενώ αναμένεται εντός του β΄ εξαμήνου η έναρξη της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Θίσβη, της κοινοπραξίας ELPEDISON. Με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου, η διοίκηση διατήρησε τη διανομή προμερίσματος 0,15 ευρώ/μετοχή για τη χρήση 2010 στα ίδια επίπεδα με το 2009, με τη μετοχή να είναι διαπραγματεύσιμη χωρίς το μέρισμα από τις 4 Οκτωβρίου.

Ικανοποιητικά αποτελέσματα κατέγραψε για το εξάμηνο ο όμιλος της Motor Oil, σε υψηλότερα επίπεδα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, με τα ισχυρά περιθώρια διύλισης να διαμορφώνουν υγιή οργανική εικόνα. Συγκεκριμένα, για το εξάμηνο, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 85 εκατ. ευρώ (-44% ετησίως) και στα 19,6 εκατ. αντίστοιχα (-81,4% ετησίως), με την έκτακτη εισφορά για τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης να επιβαρύνουν τα αποτελέσματα κατά 13,4 εκατ. Η νέα μονάδα διύλισης είναι πλέον σε πλήρη λειτουργία και το συνολικό επενδυτικό πλάνο για την τρέχουσα χρήση παραμένει πλησίον των 80 εκατ. ευρώ.

Κανονικά προχωρά παράλληλα και η συνεργασία στον τομέα της προμήθειας και εμπορίας φυσικού αερίου με τον όμιλο Μυτιληναίου. Η εξαγορά του δικτύου της Shell, άλλωστε, αναμένεται να καταγραφεί στα αποτελέσματα από το επόμενο τρίμηνο. Αναφορικά με τη μερισματική πολιτική του ομίλου, ο οποίος κατά τα προηγούμενα έτη προχωρούσε σε διανομή προμερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή, η οποιαδήποτε ενδεχόμενη εξέλιξη για ανάλογη κίνηση για φέτος δεν θα πρέπει να οριοθετείται νωρίτερα από τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τη φορολογική πολιτική.

Τυχερά παιχνίδια

Τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ διαμορφώθηκαν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται στα 2,7δισ. (-0,7% ετησίως) και τη λειτουργική και καθαρή κερδοφορία να ανέρχεται στα 506,7εκατ. (-6,1% ετησίως) και στα 371,2εκατ. (-32,1% ετησίως), με την έκτακτη εισφορά να επιβαρύνει το τελικό αποτέλεσμα κατά 94 εκατ. Τα έσοδα παιχνιδιών αθλητικού στοιχηματισμού αυξήθηκαν στο
εξάμηνο 11,3% με τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου να ενισχύει τα αποτελέσματα, ενώ τα έσοδα από τα αριθμολαχεία μειώθηκαν 7,8% και η μείωση των εσόδων του ΚΙΝΟ (-10,5% ετησίως για το εξάμηνο) εμφάνισε συγκρατημένη υποχώρηση στο β΄ τρίμηνο του έτους.

Στα τέλη Ιουλίου αποφασίστηκε, άλλωστε, η παράταση της σύμβασης με την Intralot κατά ένα έτος με δυνατότητα επέκτασης για μία ακόμα χρονιά, ενώ δρομολογήθηκε η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή νέου αναδόχου τεχνολογικής υποστήριξης. Σημαντική εξέλιξη για τον κλάδο είναι το νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια, το οποίο έχει τεθεί προς διαβούλευση από την κυβέρνηση.

Τηλεπικοινωνίες

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την όξυνση του ανταγωνισμού ,επέφερε πτώση 98,2% στα καθαρά κέρδη του ομίλου ΟΤΕ σε επίπεδο εξαμήνου. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 5 εκατ. ευρώ, από 275 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Η έκτακτη εισφορά ανέρχεται στα 97 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, κατέγραψαν πτώση 5,8% σε επίπεδο εξαμήνου (υποχώρησαν στα 2,76 δισ. από 2,93 δισ. πέρυσι, ενώ στο β΄ τρίμηνο εμφανίζουν μείωση 8,3% στο 1,36 δισ. συγκριτικά με το 1,48 δισ. του β΄ τριμήνου του 2009. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, ο κύκλος εργασιών του ΟΤΕ επηρεάστηκε αρνητικά από τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης σε όλη τη ΝΑ. Ευρώπη. Σε επίπεδο β΄ τριμήνου ο Οργανισμός εμφάνισε ζημίες ύψους 60,8 εκατ., έναντι κερδών 6,4 εκατ. του αντίστοιχου διαστήματος της περυσινής χρονιάς, ως αποτέλεσμα της επιβολής έκτακτων φόρων.

Το β΄ τρίμηνο του 2010, η πελατειακή βάση της Cosmote διαμορφώθηκε σε 8,5 εκατομμύρια, μειωμένη κατά 3,2% σε σχέση με τα τέλη Ιουνίου του 2009. Στον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας, στη διάρκεια του β΄ τριμήνου 2010 η απώλεια σε γραμμές άγγιξε τις 134 χιλ., ενώ η μείωση σε έσοδα ανήλθε στο 7,2%. Σε διεθνές επίπεδο πτώση 11,1% σημείωσαν τα έσοδα της RomTelecom. Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, βρισκόμαστε εν αναμονή της πώλησης της κρατικής συμμετοχής της Telecom Serbia. Το περιθώριο ΕΒΙΤDA, σε επίπεδο β΄ τριμήνου, ανήλθε στο 33,8% σημειώνοντας πτώση 1,8 μον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο