Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει ο χάρτης των εισηγμένων το 2011

Σε χρονιά δραστικών αλλαγών και μεγάλου ξεκαθαρίσματος αναμένεται να εξελιχτεί το 2011, καθώς η όξυνση της οικονομικής κρίσης θα αλλάξει ριζικά τον επιχειρηματικό χάρτη. Ο ρόλος των βασικών μετόχων.

Αλλάζει ο χάρτης των εισηγμένων το 2011
Σε χρονιά δραστικών αλλαγών και μεγάλου ξεκαθαρίσματος αναμένεται να εξελιχτεί το 2011, καθώς η όξυνση της οικονομικής κρίσης θα αλλάξει ριζικά τον επιχειρηματικό χάρτη.

* Στον τραπεζικό κλάδο όλα δείχνουν πως θα έχουμε αρχικά αυξήσεις κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και στη συνέχεια συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών σχημάτων, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και συμπράξεις ελληνικών ομίλων με ξένους, με κάλυψη των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από τους επίδοξους στρατηγικούς εταίρους.

Η ουσία είναι ότι βαδίζουμε προς έναν σαφώς μικρότερο αριθμό τραπεζών, οι οποίες και θα αποπληρώσουν γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο μέσω της επιστροφής των προνομιούχων μετοχών.

* Στον χώρο του λιανικού εμπορίου όλα δείχνουν ότι η πτωτική τάση του όγκου των πωλήσεων θα συνεχιστεί και μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Οι περισσότερες αλυσίδες λιανικής θα συνεχίσουν να «εξορθολογίζουν» (βλέπε μειώνουν) το δίκτυο των καταστημάτων τους, όταν κάποιες ισχυρότερες (π.χ. Jumbo, Sprider) θα βρουν ευκαιρία να επεκταθούν και να κερδίσουν μερίδια αγοράς.

Όλα επίσης δείχνουν πως η τάση των καταναλωτών για στροφή προς όφελος των εμπορικών κέντρων θα εξακολουθήσει να υφίσταται. Φέτος, τα εμπορικά κέντρα (η Lamda Development και η Pasal διαθέτουν συγκεκριμένους χώρους) έχουν καταφέρει να διατηρήσουν σταθερές περίπου τις πωλήσεις τους, όταν η αγορά λιανικού εμπορίου υποχωρεί με διψήφιο ποσοστό και τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

* Στον κλάδο του επίπλου, οι εταιρείες έχουν πληγεί έντονα από την οικονομική κρίση: «Ευτυχώς που εμείς αποβλέπουμε στο εξωτερικό και εκεί βασίζουμε την αισιοδοξία μας για το μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Βαράγκης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εταιρείας, συμπληρώνοντας: «Το 2011 η κατάσταση στην εσωτερική αγορά φαίνεται ότι θα επιδεινωθεί και πολλές επιχειρήσεις πιθανόν να σπεύσουν να συγχωνευτούν».

* Εικόνα διάλυσης χαρακτηρίζει τον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο, αφού η οικοδομική δραστηριότητα θα συνεχίσει την πτωτική πορεία της το επόμενο έτος και επιπλέον είναι αμφίβολο αν κάποια δημόσια έργα θα προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς.
 
Ήδη, υπάρχουν εισηγμένες κατασκευαστικές που «κρέμονται» από τις τράπεζες και δίνουν μάχη για να διατηρήσουν τα εργοληπτικά πτυχία τους. Όλα πάντως δείχνουν ότι το 2011 ο κατασκευαστικός κλάδος θα κληθεί να υπερπηδήσει εμπόδια ψηλότερα ακόμη και από αυτά του 2010...

* Στον κλάδο των ασφαλειών η αγορά πλήττεται από την οικονομική κρίση και οι εταιρείες αναζητούν τρόπους να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και παράλληλα να αντλήσουν κεφάλαια, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις σκληρότερες απαιτήσεις της Solvency II. Μέσα στο 2011, κάποιες μικρές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο», ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για συγχωνεύσεις μεσαίων δυνάμεων.

Επιπλέον, υπάρχουν και σκέψεις για νέες ασφαλιστικές, οι οποίες θα ξεκινήσουν τώρα τη δράση τους, χωρίς... βάρη από το παρελθόν και χωρίς να είναι καταπονημένες από τη διετή (μέχρι σήμερα) οικονομική κρίση.

--- Ο ρόλος των βασικών μετόχων

Σε πολλές περιπτώσεις, το ποιες εταιρείες θα μπορέσουν όχι μόνο να διασωθούν αλλά και να αναβαθμίσουν τη θέση τους στην αγορά μετά το πέρασμα της κρίσης θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά των βασικών τους μετόχων και από την πρόθεσή τους να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να στηρίξουν τις εταιρείες τους μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ή από εκδόσεις μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων.

Η συμμετοχή στην όλη διαδικασία τρίτων επενδυτών (στρατηγικών) δεν θα πρέπει να αποκλειστεί σε καμιά περίπτωση.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις το τελευταίο χρονικό διάστημα -και μόνο σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες εταιρείες- έχουμε την ολοκλήρωση σχετικών εκδόσεων, ή την εκδήλωση πρόθεσης για τέτοιες εκδόσεις σε αρκετές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Εθνική Τράπεζα, η Μοτοδυναμική, η Κλουκίνας - Λάππας, η Βαράγκης, η Vell, η ΑΝΕΚ κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v