Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Δίνει λεφτά η περιφέρεια!

Η ανοδική διάθεση στο Χ.Α. από τις αρχές του έτους, παρά την αυξημένη μεταβλητότητα, έχει επιφέρει σημαντική αύξηση τιμών σε πολλές μετοχές. Αναλυτικός πίνακας με τους κερδισμένους και τους χαμένους.

Σοφοκλέους: Δίνει λεφτά η περιφέρεια!
Η ανοδική διάθεση στο Χ.Α. από τις αρχές του έτους, παρά την αυξημένη μεταβλητότητα, έχει επιφέρει σημαντική αύξηση τιμών σε πολλές μετοχές. Εντούτοις, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η εκρηκτική μεταβολή της αξίας συναλλαγών και της εμπορευσιμότητας στη διάρκεια της περιόδου.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών δικαίως έχει στραφεί σε μερικούς από τους τίτλους της περιφέρειας, αφού οι τιμές σε πολλούς «έχουν πιάσει πάτο», όμως, από την άλλη πλευρά, η έκρηξη των τιμών και της αξίας συναλλαγών για κάποιες άλλες μετοχές της ίδιας κατηγορίας δεν φαίνεται να συνοδεύεται από σημαντικές ειδήσεις ή εξελίξεις που να δικαιολογούν την «έκρηξη» στο ταμπλό.

Τα κέρδη του Γενικού Δείκτη είναι λίγο μικρότερα από 12%, ενώ λιγότερο κερδισμένος είναι ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE SmallCap 80 με 9,6%. Από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν ο δείκτης «έφερνε βόλτες» στις 1.350 μονάδες, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι «μικρές» ή οι μετοχές της περιφέρειας.

Σε γενικές γραμμές, οι τίτλοι με τις υψηλότερες αποδόσεις είδαν ισχυρή αύξηση και στις συναλλαγές τους, ενώ, στον αντίποδα, «τιμωρήθηκαν» μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης με αρνητικές εξελίξεις στον όγκο συναλλαγών.

Οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκαν ανοδικά, ενώ ο μέσος όρος συναλλαγών σε τεμάχια για την περίοδο από τις αρχές του 2011 διαγράφει θετική πορεία στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η απόδοση του δείκτη των blue chips είναι λίγο χαμηλότερη της ευρύτερης αγοράς, 10,6%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για τον Γενικό Δείκτη ανέρχεται στο 11,8%. Από τις μετοχές του FTSE/ASE-20, αυτή της Alpha Bank έχει αποδώσει 30% και ο μέσος όρος συναλλαγών έχει διαμορφωθεί σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, ενώ και ο τίτλος των ΕΛ.ΠΕ. έχει καταγράψει άνοδο 25,8%, αλλά ο μέσος όρος συναλλαγών από τις αρχές του έτους είναι σε χαμηλότερα επίπεδα με αυτόν του 2010.

Όσον αφορά την EFG Eurobank, το μέγεθος των συναλλαγών έχει αυξηθεί και η απόδοση της μετοχής έχει κινηθεί σε ιδιαίτερα θετικό έδαφος με 22,4%. Αποδόσεις ιδιαίτερα υψηλές κοντά στο 20% έχουν καταγράψει και οι τίτλοι του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της Μυτιληναίος και της MIG.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, πάντως, έπειτα από καιρό «κερδίζουν τις εντυπώσεις», αφού οι πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται αποκλειστικά από τίτλους αυτής της κατηγορίας και ο FTSE/ASE SmallCap 80 έχει υπεραποδώσει σε σχέση με τους δείκτες της υψηλής αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
 
Οι πρώτες μετοχές σε απόδοση από τις αρχές του έτους είναι η Ελεύθερη Τηλεόραση, Ακρίτας και εβζ. Οι δύο πρώτες έχουν κινηθεί ανοδικά κατά 136,8% και 67,3%, ενώ η αύξηση στον μέσο όρο συναλλαγών τους είναι της τάξεως του 325% και του 127% αντίστοιχα.
 
Στην περίπτωση της Ιντρακάτ, η εμπορευσιμότητα της περιόδου έχει διαμορφωθεί στο 77% ολόκληρου του 2010 και η απόδοση της στο 62,1%.
 
Όσον αφορά στη συγκεκριμένη εταιρεία, ο σχεδιασμός για τη διετία 2011 - 2012 περιλαμβάνει αξιοποίηση των ακινήτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμμετοχή σε επένδυση real estate στη Συρία καθώς και την εξασφάλιση έργων διαχείρισης απορριμμάτων - παραγωγής ενέργειας, ενώ στην περίπτωση της ΕΤΕΜ δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για την απογείωση της τιμής.
 
Για την EBZ, που καταγράφει κέρδη 67% και σημαντική αύξηση συναλλαγών, ο θετικός καταλύτης δεν είναι άλλος από την πιθανή πώλησή της. Σχετικά με την Κέκροψ (κέρδη 46,8% με υπερδιπλασιασμό των συναλλαγών), παρότι δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές φέτος, η Γ.Σ. στις αρχές Μαρτίου έλαβε απόφαση για την έκδοση ομολογιακού δανείου 4,8 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στη Σωληνουργεία Κορίνθου, οι συναλλαγές σε τεμάχια έχουν υπερδιπλασιαστεί και οι συνολικές συναλλαγές ξεπερνούν ήδη το ήμισυ του 2010 και η απόδοση +46%. Θετικά στοιχεία για την επιχείρηση είναι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο και η πορεία του πετρελαίου.

Ο όμιλος Βιοχάλκο στην τελευταία ανακοίνωσή του γνωστοποίησε συμμετοχή 81,69% στην εταιρεία. Για την Hellas on Line, ανοδική κίνηση του τίτλου κατά 47% περίπου δεν έχει συνοδευτεί από αύξηση των συναλλαγών σε τεμάχια, ενώ η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί αλλαγές.

Ωστόσο, σχετικά με τον ΟΛΘ, μετοχή της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η απόδοση περί το 47% από τις αρχές του έτους, με παράλληλη άνοδο κατά 2,5 φορές περίπου των τεμαχίων που πραγματοποιεί καθημερινά, σχετίζεται άμεσα με τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις και την ικανοποιητική ρευστότητα της εταιρείας.

Πολύ υψηλά στις αποδόσεις της περιόδου, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, βρίσκονται και οι μετοχές των Dionic, Alco, Δίας ΑΕΕΧ, Βιοτέρ και Επίλεκτος. Ο τίτλος της Dionic εμφανίζει σχετική αντοχή στην κρίση και ρευστότητα, η Δίας ΑΕΕΧ σημειώνει άνοδο λόγω της συγχώνευσης με την EFG Eurobank, για τη μετοχή του Alter με απόδοση 137% προεξοφλείται η συμμετοχή νέων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και οι συζητήσεις για την κεφαλαιακή ενίσχυση βρίσκονται σε εξέλιξη. Όσον αφορά στην Επίλεκτος επικρατεί αισιοδοξία για τα ενεργειακά σχέδια αλλά και το core business.

Σημαντικές αποδόσεις εμφανίζουν και οι τίτλοι των Μουζάκη, Χαλκόρ, Crown Hellas Can, Vivere, Καράτζη, ΕΛΒΑΛ, Ελληνικά Καλώδια, Αστήρ Παλάς, Φιερατέξ και Έλαστρον. Για τα Ελληνικά Καλώδια, θυγατρική της Χαλκόρ, τα ενεργειακά σχέδια φαίνεται ότι θα βοηθήσουν τη ζήτηση.

Σχετικά με την Crown Hellas Can, η άνοδος στο ταμπλό οφείλεται στην αποτίμηση που προηγήθηκε από «ανεξάρτητο οίκο», που όρισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ο οποίος έθεσε το τίμημα στα 13,5 ευρώ.

***Οι αποδόσεις των μετοχών και η εξέλιξη των όγκων συναλλαγών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v