Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κερδισμένοι του stock picking διετίας

Έπειτα από 2 χρόνια η Σοφοκλέους έχει επιστρέψει στα επίπεδα των 1.600 μονάδων, αναδεικνύοντας το stock picking σε δυνητικά κερδοφόρα στρατηγική. Ποιες μετοχές έχουν ξεχωρίσει, ποιες "βούλιαξαν". Τι έκαναν οι "μεγάλοι".

Οι κερδισμένοι του stock picking διετίας
* Ο πίνακας που αφορά στις αποδόσεις των μετοχών στη διετία 2009 - 2011 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Την Τρίτη 24 Μαρτίου 2009 η Σοφοκλέους βρισκόταν στις 1.694 μονάδες, ενώ η μετέπειτα κίνησή της ήταν έντονα ανοδική (τον Οκτώβριο του ίδιου έτους έφτασε έως και τις 2.900 μονάδες).

Έπειτα από 2 χρόνια, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται περίπου στην ίδια περιοχή τιμών, στις 1.622 μονάδες, οι συνθήκες στην αγορά όμως ήταν τότε σημαντικά διαφορετικές.

Παρά τη μεγάλη μεταβλητότητα στον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη και την επιστροφή του και πάλι γύρω από το ψυχολογικό όριο στις 1.600 μονάδες, η συμπεριφορά των μετοχών μόνο πανομοιότυπη δεν ήταν σε αυτό το διάστημα. Αρκετές εισηγμένες κατέγραψαν τεράστιες απώλειες, ενώ μικρότερος αριθμός τίτλων σημείωσε σημαντικά κέρδη.

Το βασικό συμπέρασμα από την επιστροφή στον προπέρσινο Μάρτιο είναι ότι μόνο η επιλογή μετοχών με συγκεκριμένα κριτήρια (stock picking) μπορεί να φέρει κέρδη στους επενδυτές, ενώ η επένδυση σε δείκτες ή σε κλάδους δεν έχει δώσει καρπούς.

Σε γενικό επίπεδο, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης διαφοροποιείται αισθητά από τον Γενικό Δείκτη (-11%) αφού σημειώνει απώλειες 4%, ενώ και ο αντίστοιχος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καταγράφει πτώση 10%. Ο μεγάλος χαμένος αυτών των 24 μηνών είναι ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος παρουσιάζει κάμψη 27%!

Τι έχει αλλάξει

Από τον Μάρτιο του 2009 έως σήμερα η εικόνα για τις ελληνικές μετοχές έχει αλλάξει άρδην προς το χειρότερο σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης του 2010 είναι σε μεγάλο βαθμό καθρέφτης της αδυναμίας της ελληνικής οικονομίας.

Η κατάσταση των εταιρειών είναι σαφώς χειρότερη απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές και οι επενδυτές, ωστόσο το στοιχείο αυτό αφήνει μάλλον αδιάφορο το ταμπλό για την πλειονότητα των τίτλων, με εξαίρεση ίσως τις μετοχές με εξαγωγικό χαρακτήρα και άμυνες στην κρίση.

Η ενσωμάτωση της πραγματικής εικόνας της οικονομίας της χώρας στις τιμές των μετοχών στη Σοφοκλέους και η επανατιμολόγηση του κινδύνου διατηρούν την αγορά στα επίπεδα του Μαρτίου του 2009.

Επίσης, αυτό που επιβαρύνει τις μετοχές και την αγορά συνολικότερα, ίσως και περισσότερο από τα παραπάνω, είναι η επιδείνωση της ψυχολογίας. Το πόσο έχουν επηρεάσει αρνητικά την εικόνα του Χ.Α. οι εξελίξεις σε δημοσιονομικό επίπεδο φαίνεται από την πορεία του όγκου των συναλλαγών, δείγμα και της έλλειψης ενδιαφέροντος για την αγορά τίτλων.

Η εικόνα των μετοχών

Παρά λοιπόν τη μηδενική μεταβολή που έχει γράψει το ταμπλό από τον Μάρτιο του 2009, 174 μετοχές κινούνται με πτώση, όμως 75 σημειώνουν κέρδη. Αξίζει να επισημανθεί πως ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, υποαποδίδει αισθητά. Για την ακρίβεια, από τις μετοχές που σημειώνουν πτώση από τον Μάρτιο του 2009 οι περισσότερες έχουν απολέσει πάνω από το 25% της αξίας τους και 67 από αυτές έχουν σημειώσει πτώση μεγαλύτερη από 50%.

Σε μεγάλο βαθμό, η πλειονότητα των τίτλων συνεχίζει να υποαποδίδει σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Μερικές μετοχές που συμμετέχουν στον FTSE/ASE Mid 40 έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες, παρότι ο δείκτης δεν έχει υστερήσει σημαντικά εν συγκρίσει με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, αφού καταγράφει πτώση 10%.

Αρκετοί σε αριθμό είναι οι τίτλοι που σημειώνουν άνοδο. Οι κυριότεροι από εκείνους που ανήκουν στην κατηγορία των κερδισμένων είναι είτε εξαγωγικές εταιρείες με μικρή έκταση εργασιών στην Ελλάδα είτε επιχειρήσεις για τις οποίες η αγορά προεξοφλεί αλλαγές. Εταιρείες που προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου καταβαραθρώθηκαν και οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες.

Πάντως, και τίτλοι με μικρή συναλλακτική δραστηριότητα έχουν καταφέρει να «επιπλεύσουν».

Οι μετοχές της Frigoglass με +261%, της Ευρωσύμβουλοι με +159%, της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες με +79%, της MLS με +140% και της Δομική Κρήτης με +133% συστήνουν την πρώτη πεντάδα των αποδόσεων. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα 5 τίτλοι με αποδόσεις ανώτερες του 100%: της Δομική Κρήτης, της Καράτζης, Ideal Group, Σέλμαν και της Δίας ΑΕΕΧ. Στον αντίποδα, η ΝΕΛ, η Atlantic, η Alapis, η Ηλεκτρονική Αθηνών και η Βιοτέρ είναι η πεντάδα της συμφοράς.

Οι «μεγάλες» δυνάμεις

Η Τράπεζα Κύπρου με +87% και η Coca Cola 3E με +93% είναι οι πιο κερδισμένες επιλογές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Ακολουθούν η Μυτιληναίος με +53%, η Alpha Bank με +17%, η EFG Eurobank με +15%, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με +16% και η Βιοχάλκο με +30%. Η Εθνική Τράπεζα, σε σχέση με τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα, σημειώνει ζημίες της τάξεως του 18%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης αρνητικά ξεχωρίζουν οι τίτλοι του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της Ελλάκτωρ, της Τράπεζας Πειραιώς, της Marfin Investment Group και της ΑΤΕbank.

Η μετοχή της MIG σημειώνει απώλειες 55% από τον Μάρτιο του 2009, όμως έχει κάνει επιστροφή κεφαλαίου. Ο τίτλος του ΟΤΕ, παρά το δυνατό ριμπάουντ φέτος, εξακολουθεί να χάνει 27% της αξίας του αφού η τιμή έχει διαμορφωθεί γύρω από το ψυχολογικό όριο των 8 ευρώ από 11 ευρώ πριν από 24 μήνες.

Όσον αφορά στον ΟΠΑΠ, παρά το ευνοϊκότερο θεσμικό πλαίσιο και τον νόμο για τα μερίσματα, η πτώση κατά 19% χαρακτηρίζεται υψηλή, αφού θεωρητικά είναι ένα από τα πιο αμυντικά «χαρτιά» της αγοράς, με ικανοποιητική μερισματική απόδοση. Αναφορικά με την ΑΤΕbank, η πτώση αγγίζει το 26%. Για τη μετοχή της ΔΕΗ οι απώλειες είναι μικρές, της τάξεως του 6%, ενώ η Jumbo σημειώνει πτώση 1% περίπου.

Οι «μεσαίοι» και οι «μικροί»

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, μεγάλη πτώση από τις 24 Μαρτίου του 2009 παρουσιάζει ο τίτλος της Alapis με -93%, της Γενικής Τράπεζας σε ποσοστό 77%, ενώ για τη Μηχανική οι απώλειες διαμορφώνονται στο 71%, 7 φορές πάνω από αυτές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Όσον αφορά στον ΔΟΛ και στο Ιατρικό Αθηνών, η πτώση στο ταμπλό του Χ.Α. φτάνει στο 74% και στο 54% αντίστοιχα.

Ωστόσο, κάμψη εμφανίζουν και άλλα «αμυντικά χαρτιά»: η Τέρνα Ενεργειακή σημειώνει -11% και η J&P Άβαξ -34%. Τα υψηλότερα θετικά ποσοστά εμφανίζουν οι τίτλοι της Frigoglass και της Μέτκα και ακολουθεί η μετοχή της Folli Follie Group. Όσον αφορά στον τίτλο της Μέτκα, η απόδοση αγγίζει το +56%, ενώ οι μετοχές του ΟΛΠ και του ΟΛΘ σημειώνουν +49% και +61%. Με θετικό πρόσημο κινούνται και οι τίτλοι της Σαράντης, και των ΕΧΑΕ.
Από τον δείκτη της χαμηλής κεφαλαιοποίησης έρχονται οι μετοχές που παρουσιάζουν τη σημαντικότερη πτώση αλλά και πολύ μεγάλη άνοδο.

Ο τίτλος της Shelman έχει καταγράψει σημαντικά κέρδη από τον Μάρτιο του 2009 με 106%, ενώ η Ευρωσύμβουλοι, όπως προαναφέρθηκε, εμφανίζει επίσης μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 155%. Ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη σημειώνουν ακόμα και οι μετοχές των εταιρειών Κυριακίδης, Δομική Κρήτης, MLS και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.

Τέλος, αναφορικά με τις απώλειες, σε πολλές περιπτώσεις τα ποσοστά τους είναι τρομαχτικά: οι τίτλοι των εταιρειών Ridenco, Εικόνα Ήχος, ΑΕΓΕΚ, Παπουτσάνης, Audiovisual, Pasal Development, ΑΝΕΚ και Avenir σημειώνουν πτώση άνω του 70%.


* Ο πίνακας που αφορά στις αποδόσεις των μετοχών στη διετία 2009 - 2011 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v