Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Οι δυνατοί κρίκοι της αγοράς

Οι περισσότερες εισηγμένες στο ΧΑ θα αντιμετωπίσουν και φέτος μια δύσκολη χρονιά. Ωστόσο κάποιες εταιρίες προσφέρουν ανάχωμα στους κινδύνους και ελπίζουν σε ένα καλύτερο 2011. Τα 15 ενδεικτικά παραδείγματα. Οι τράπεζες.

Εισηγμένες: Οι δυνατοί κρίκοι της αγοράς
Τα αποτελέσματα-σοκ του 2010, τα νέα αυστηρά οικονομικά μέτρα που αναμένονται καθώς και οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος της χώρας είναι τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα του Γενικού Δείκτη, που υποχωρεί μέρα με τη μέρα σε ολοένα και πιο χαμηλά επίπεδα.

Ελπίδα ορισμένων είναι ότι ανάχωμα στους κινδύνους του Χ.Α. είναι η επιλογή εταιρειών οι οποίες φέτος θα καταφέρουν είτε να ανεβάσουν την κερδοφορία τους σε σχέση με πέρυσι είτε να σημειώσουν για μία ακόμη χρονιά ικανοποιητικά κέρδη.

Παρότι το 2011 ξεκίνησε με κακούς οιωνούς για την ελληνική οικονομία και η ύφεση πλήττει το σύνολο των αγορών, αναμένεται να υπάρξουν αρκετές εισηγμένες εταιρείες της Σοφοκλέους που είτε θα αυξήσουν την κερδοφορία τους είτε θα καταφέρουν και φέτος να έχουν μία πολύ ικανοποιητική χρονιά. Στήριγμα στις φετινές προσπάθειες των επιχειρήσεων θα είναι πιθανότατα και η έλλειψη έκτακτης φορολογικής εισφοράς («κοινωνικής ευθύνης») με την οποία επιβαρύνθηκαν τα αποτελέσματα του 2010.

Τα γνωστά ονόματα στη λίστα των εταιρειών που αναμένουν το 2011 να αποτελέσει καλή χρονιά είναι ορισμένα «εξαγωγικά χαρτιά», δηλαδή επιχειρήσεις που κυρίως απευθύνονται στις αγορές του εξωτερικού. Μερικές από αυτές είναι η Coca Cola 3E, η Frigoglass, η METKA, ο Μυτιληναίος, η Πλαστικά Κρήτης, η Πλαστικά Θράκης κ.ά.

Μία άλλη σημαντική κατηγορία τέτοιων εταιρειών μπορεί να προκύψει από τα λεγόμενα «κρατικόχαρτα», λόγω της έλλειψης ανταγωνισμού και κυρίως των μισθολογικών περικοπών που αποφασίστηκαν για φέτος από την ελληνική κυβέρνηση.

Επιχειρήσεις με έντονη δραστηριότητα στις αγορές του εξωτερικού αλλά και με μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα θα δώσουν και φέτος τις δικές τους μάχες. Οι αναλυτές, λοιπόν, αναμένουν σημαντική άνοδο κερδοφορίας για τη Σαράντης (οι επιδράσεις των εξαγωγών θα υπερακοντίσουν την εγχώρια ύφεση), ενώ η Τιτάν δείχνει ότι θα καταφέρει να κυμανθεί κοντά στα περυσινά επίπεδα κ.λπ.

Ανοδικές εκτιμήσεις επίσης εκφράζονται φέτος και για τα κέρδη των δύο διυλιστηρίων (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil). Για την πρώτη εταιρεία ο μέσος όρος των προβλέψεων κάνει λόγο για κερδοφορία 0,71 ευρώ ανά μετοχή το 2011, ενώ για τη δεύτερη 1,14 ευρώ ανά μετοχή (πηγή FactSet).

Η ανοδική αυτή προσδοκία υπάρχει παρά την υποχώρηση της ζήτησης που παρατηρείται στα προϊόντα πετρελαίου και οφείλεται σε παράγοντες όπως η διεύρυνση των περιθωρίων διύλισης από τα περυσινά χαμηλά, η ενσωμάτωση της BP και της Shell για ολόκληρο το έτος κ.λπ.

Όσον αφορά στις τράπεζες, αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι τα φετινά κέρδη τους θα είναι σαφώς ανώτερα από τα αντίστοιχα του 2010, καθώς δεν θα επαναλαμβανόταν η έκτακτη φορολογική εισφορά και τα spreads των δανείων θα ήταν αυξημένα.

Με την πάροδο του χρόνου, όμως, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν, κυρίως εξαιτίας των αυξημένων επισφαλειών που αντιμετωπίζουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Όλα δείχνουν ότι, όπως και πέρυσι, έτσι και το 2011 θα είναι μία χρονιά που οι τραπεζίτες δεν θα θέλουν να θυμούνται.

Ενδεικτικά παραδείγματα

Ενδεικτικά αναφέρουμε 15 εισηγμένες εταιρείες που έχουν σημαντικές πιθανότητες να τα καταφέρουν, είτε βελτιώνοντας τη φετινή κερδοφορία τους σε σχέση με πέρυσι είτε επιτυγχάνοντας και το 2011 πολύ καλή επίδοση.

*ΟΛΘ: Το πρώτο δίμηνο του έτους «έτρεξε» με +17% στον κύκλο εργασιών του οργανισμού, ενώ πιθανότατα και η κυβερνητική απόφαση για μειώσεις μισθών σε μέρος του προσωπικού θα επιδράσει θετικά στα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς. 

* ΕΥΑΘ: Το 2010, η μείωση των κερδών προήλθε κυρίως από την έκτακτη φορολογική εισφορά και την υποχώρηση της ζήτησης νερού (οικοδομική δραστηριότητα, βιομηχανία κ.λπ.). Φέτος, αν υπάρξει κάποια μείωση της ζήτησης, αναμένεται το ποσοστό της να είναι μικρότερο, ενώ θετική επίδραση στα αποτελέσματα θα έχουν οι περικοπές στο κόστος μισθοδοσίας που αποφασίστηκαν για όλες τις εταιρείες του Δημοσίου.

*S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ: Μετά την άνοδο που εμφάνισαν οι οικονομικές επιδόσεις του 2010, οι αναλυτές προσδοκούν νέα βελτίωση για τη φετινή χρονιά, για έναν όμιλο του οποίου το μεγαλύτερο ποσοστό ητων προϊόντων κατευθύνεται εκτός των ελληνικών συνόρων.

*ΚΑΡΑΤΖΗ: Έπειτα από την αυξημένη κερδοφορία του περυσινού έτους, ανοδικές είναι και οι προοπτικές για το 2011. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, οι βιομηχανικές πωλήσεις αναμένεται να ενισχυθούν κατά 10% (εξαγωγές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη), η πορεία του ξενοδοχείου προβλέπεται καλύτερη λόγω του αυξημένου φέτος τουριστικού ρεύματος και επίσης θα πραγματοποιηθούν κινήσεις για περιορισμό του κόστους. Στις προθέσεις της διοίκησης είναι η περαιτέρω διείσδυση της εισηγμένης στην αγορά ενέργειας, μέσω της εξαγοράς επιχειρήσεων που κατέχουν άδειες παραγωγής καθώς και μέσα από αιτήσεις για την απόκτηση αδειών παραγωγής.

*REVOIL: Παρά τη μειωμένη ζήτηση που παρατηρείται στον κλάδο κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η εισηγμένη ξεκίνησε δυναμικά, κερδίζοντας μερίδια αγοράς και παράλληλα ενισχυόμενη από τη δραστηριότητα της ναυτιλίας, την οποία δεν διέθετε το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Εφόσον συνεχιστεί η εκμετάλλευση των πλοίων και μετά το φθινόπωρο, το πιθανότερο σενάριο είναι πως τα αποτελέσματά της θα κινηθούν τουλάχιστον στα επίπεδα του 2010. Πιθανόν μέσα στον χρόνο να δούμε και κάποια «επιθετική» κίνηση στο μέτωπο της εμπορίας πετρελαιοειδών.

*ΙΚΤΙΝΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑ: Πέρυσι βελτίωσε την κερδοφορία του, στρέφοντας μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής του προς τις αγορές του εξωτερικού. Φέτος θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στις εξαγωγές, ενώ παράλληλα τα αποτελέσματά του θα ενισχυθούν και από την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας αιολικού πάρκου στον νομό Δράμας.

*RILKEN: Παρά την προβλεπόμενη συνέχιση της οικονομικής ύφεσης, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας προσδοκά ότι το 2011 θα επαναφέρει τα αποτελέσματά της σε κερδοφόρο πορεία, μετά τις περιορισμένες ζημίες στις οποίες υποχρεώθηκε πέρυσι.

*MEVACO: Το 2010 κατάφερε να γίνει ένα από τα ελάχιστα turn around stories της Σοφοκλέους, μετατρέποντας τις ζημίες του 2009 σε κέρδη. Η νέα χρονιά ξεκίνησε ακόμη καλύτερα, με την εισηγμένη να διευρύνει το φάσμα των παραγόμενων προϊόντων (παραγωγή τμημάτων για οπλικά συστήματα, για μονάδες εναλλακτικών πηγών ενέργειας κ.λπ.).

*ΔΑΪΟΣ: Πέρυσι υποχρεώθηκε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα 9 εκατ. ευρώ, κυρίως προερχόμενο από τη λειτουργία (για πρώτη χρονιά) του ξενοδοχείου στην Κρήτη, το οποίο δούλεψε με χαμηλή πληρότητα. Για φέτος, οι πωλήσεις στον κλάδο των πλαστικών αναμένονται κάπως αυξημένες (κυρίως λόγω εξαγωγών), ενώ πολύ θετικότερα είναι τα πρώτα μηνύματα από το μέτωπο του ξενοδοχείου.

*ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ: Η εισηγμένη εκτιμά πωλήσεις στα περυσινά επίπεδα για το 2011, ενώ όσον αφορά στα αποτελέσματα αναμένει ότι θα είναι θετικά, με τη διατήρηση του μικτού κέρδους και την εφαρμογή προγράμματος περιορισμού των δαπανών και βελτιστοποίησης των εξόδων διάθεσης και προώθησης.

*ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ: Η γνωστή αρτοβιομηχανία έχει καταφέρει μέχρι σήμερα -σε αντίθεση με τους βασικότερους ανταγωνιστές της- να βγει αλώβητη από την οικονομική κρίση. Για την τρέχουσα χρονιά, η εταιρεία υποστηρίζει: «Το 2011 πιστεύουμε στη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας με δεδομένα τις επενδύσεις στην παραγωγική διαδικασία, τη διάθεση νέων ποιοτικών προϊόντων και το λανάρισμα προϊόντων στην αγορά της Ρουμανίας».

*AUTOHELLAS: Η κατάσταση στον κλάδο της μακροενοικίασης ενδεχομένως να επιδεινωθεί εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, όμως η δραστηριότητα του Rent a Car θα ευνοηθεί εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υψηλότερο εισερχόμενο τουρισμό. Φέτος θα απουσιάζουν τα έκτακτα κέρδη από την πώληση της συμμετοχής στην Avis, ωστόσο θα βελτιωθούν τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα λόγω του μειωμένου καθαρού δανεισμού της εισηγμένης. 

* Έλτον ΧΗΜΙΚΑ: Μέχρι τώρα, η εισηγμένη τα έχει καταφέρει περίφημα, διατηρώντας ουσιαστικά το σύνολο των κερδών της παρά την οικονομική κρίση. Το ερώτημα είναι, ωστόσο, κατά πόσον θα μπορέσει να συνεχίσει το ίδιο δυνατά και μέσα στο 2011. Η διοίκηση της εταιρείας αρνείται να κάνει προβλέψεις και το μόνο που δηλώνει είναι πως στόχοι της είναι η μείωση των εξόδων και η διεύρυνση μεριδίων μέσα από την αναδιοργάνωση της εγχώριας αγοράς που ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί.

*ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Έπειτα από ένα πολύ καλό 2010 (κέρδη κοντά στα 10 εκατ. ευρώ), η εταιρεία αναμένει αύξηση της ζήτησης στο εξωτερικό για τον όμιλο με τη μεγάλη έκθεση σε περιοχές εκτός Ελλάδας, πτώση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά και πίεση στα περιθώρια κέρδους εξαιτίας της ανόδου στο κόστος των πρώτων υλών. Επίσης, θα προωθήσει μια σειρά επενδύσεις κυρίως στο εξωτερικό. Ακριβείς προβλέψεις για τα φετινά κέρδη δεν μπορούν να γίνουν, ωστόσο το 2011 αναμένεται να είναι μία ακόμη καλή χρονιά για την εισηγμένη.

*ΜΙΝΕΡΒΑ: Φετινός στόχος της εισηγμένης εταιρείας είναι η επιστροφή σε κερδοφόρο αποτέλεσμα. Οι περυσινές ζημίες ήρθαν να διακόψουν μία μεγάλη σειρά επιτυχημένων οικονομικών χρήσεων.


***Τα αποτελέσματα των εταιριών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και οι αποδόσεις των εταιριών στο Χ.Α. δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v