Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες:10 «δήμαρχοι» που έγιναν «κλητήρες»

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις εταιριών που στο παρελθόν μεσουρανούσαν και σήμερα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας - Οι «παλιές αγάπες» των θεσμικών που τώρα καλούν τις τράπεζες για βοήθεια…

Εισηγμένες:10 «δήμαρχοι» που έγιναν «κλητήρες»
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις εταιριών που στο παρελθόν μεσουρανούσαν και σήμερα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας - Οι «παλιές αγάπες» των θεσμικών που τώρα καλούν τις τράπεζες για βοήθεια…

Προβληματικές εταιρίες υπήρχαν σε κάθε εποχή, η διαφορά ωστόσο του σήμερα από το χθες είναι ότι, λόγω της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, έχουν αρχίσει να πλήττονται έντονα ακόμη και οι… καλύτερες οικογένειες.

Για παράδειγμα, τα τελευταία 15 χρόνια είδαμε κατά κανόνα να αποχωρούν από το ταμπλό της Σοφοκλέους εταιρίες με σχετικά μικρή ιστορία, με χαμηλές οικονομικές επιδόσεις, με μικρά μερίδια αγοράς κ.λπ.

Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, οι περισσότερες από αυτές είτε δεν θα έπρεπε καν να είχαν εισέλθει στο Χ.Α. είτε υπέστησαν τις συνέπειες αλόγιστων κινήσεων στις οποίες προχώρησαν οι διοικήσεις τους.

Αντίθετα, μεταξύ των επιχειρήσεων οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα συγκαταλέγονται και πολλές που κατά το παρελθόν μας είχαν συνηθίσει σε υψηλά κέρδη, κατείχαν μεγάλα μερίδια αγοράς, διέθεταν ισχυρά brand names στο χαρτοφυλάκιό τους και είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών και απαιτητικών θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Και τώρα εκπέμπουν SOS, καλώντας τις τράπεζες για αναδιαρθρώσεις των δανείων τους, τους προμηθευτές τους για επιμηκύνσεις των υποχρεώσεών τους και τους μετόχους «να βάλουν το χέρι στην τσέπη»…

Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρουμε τα παρακάτω παραδείγματα:

ΜΑΪΛΛΗΣ

Η «μεγάλη πολυεθνική», που από το 1999 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 2000 είχε προσελκύσει πλήθος θεσμικών χαρτοφυλακίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένα ακόμη κλασικό παράδειγμα όπου το απότομο μεγάλωμα μέσα από μπαράζ εξαγορών οδηγεί στην καταστροφή… Εδώ και χρόνια υλοποιείται πρόγραμμα αναδιοργάνωσης, με τις τράπεζες να καλούνται «να βάλουν πλάτη». Ήδη, έγινε αναδιάρθρωση δανεισμού και επίκειται αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

ΜΗΧΑΝΙΚΗ

Η ΑΕΓΕΚ και η Μηχανική ήταν οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες κατά τη δεκαετία του 1990. Η πρώτη πέρασε «από σαράντα κύματα» μέχρι να αποφύγει την πτώχευση, ενώ η δεύτερη είχε στις 31/12/2010 ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 149,5 εκατ. ευρώ! Η διοίκηση της εισηγμένης ζητά από το κράτος να αποπληρώσει το ποσό που της οφείλει και από τις τράπεζες επιμήκυνση οφειλών… Κάτι είχε κάποτε ειπωθεί για αύξηση κεφαλαίου, αλλά αυτήν την περίοδο έχει «παγώσει».

Μπ. Βωβός

Ο πρώτος όμιλος που «ανακάλυψε» στην Ελλάδα το real estate, κατέχοντας ηγετική θέση για πολλά χρόνια στην αγορά των γραφείων και σημειώνοντας κατά καιρούς πολύ υψηλή κερδοφορία. Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία στη μετοχή ελληνικών και ξένων θεσμικών επενδυτών. Σήμερα, αντιμετωπίζει σαφές πρόβλημα ρευστότητας και η εισηγμένη έχει αποφασίσει να ενισχυθεί κεφαλαιακά μέσω ΑΜΚ.

ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ

Εταιρία-«πρότυπο» για δεκαετίες, από τις ελάχιστες που κατάφεραν να εξαγάγουν ελληνική τεχνογνωσία στο εξωτερικό. Οι προσδοκίες εκτινάχθηκαν στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, όταν είχε εξαγοράσει τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, τα Πλαστικά Μακεδονίας. Έκτοτε, βαδίζει από το κακό στο χειρότερο και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη άλλο ένα από τα τόσα προγράμματα αναδιάρθρωσης που εφαρμόστηκαν.

ΑΤΤΙΚΑΤ

Από τις μεγαλύτερες σε κύκλο εργασιών κατασκευαστικές επιχειρήσεις της δεκαετίας του 1990, με τους «οπαδούς» της να υποστηρίζουν τότε πως είχε τα υψηλότερα πάγια στον κλάδο και άρα είχε τη δυνατότητα να εκτελεί πολλά και μεγάλα έργα. Με βάση τα στοιχεία της 31ης/12/2010, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου Αττικάτ ανέρχονταν στα 45,35 εκατ. ευρώ και όλα δείχνουν πως δύσκολα η εισηγμένη εταιρία θα αποφύγει τα χειρότερα.

ΒΙΟΤΕΡ

Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έχει και η Βιοτέρ (βλέπε πρόσφατη έκθεση ορκωτών ελεγκτών), η οποία δοκιμάζεται και αυτή από τη δυσμενή συγκυρία στον κατασκευαστικό κλάδο. Η Έδραση ήταν η πρώτη εταιρία του κατασκευαστικού τομέα που εισήλθε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ παραδοσιακά συγκαταλεγόταν στις «σοβαρές» επιχειρήσεις, με πολύ χαμηλές τραπεζικές υποχρεώσεις και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

ΕΔΡΑΣΗ

Όλοι την αποκαλούσαν «νοικοκυρεμένη» εταιρία και της αναγνώριζαν την υψηλή εξειδίκευση που διέθετε (και εξακολουθεί να διαθέτει) σε έργα θεμελιώσεων. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της στα τέλη Μαρτίου ξεπερνούσαν κατά τι τα 17,5 εκατ. ευρώ… Ζητά και αυτή αναδιάρθρωση δανεισμού.

ALTEC

Εισήλθε στο Χ.Α. το 1996 και μέσα σε λίγα χρόνια αναρριχήθηκε στις πρώτες θέσεις του κλάδου της πληροφορικής, διαθέτοντας σειρά «οχημάτων» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (Altec, Sysware, Microland, Unisoft), ενώ εισήλθε και στον χώρο της τηλεφωνίας. Για να βρίσκεται σήμερα εν ζωή, χρειάστηκε η παρέμβαση των τραπεζών, οι οποίες κεφαλαιοποίησαν μεγάλο μέρος των δανείων τους και προχώρησαν σε πρόγραμμα ριζικής αναδιοργάνωσης. Πάντως, η εταιρία εξακολουθεί και σήμερα να υποχρεώνεται σε ζημιογόνο αποτέλεσμα.

ΡΙΝΤΕΝΚΟ

Μπορεί να μη συμπεριλήφθηκε ποτέ στα blue chips της Σοφοκλέους, ωστόσο για μακρά σειρά ετών ήταν σημαντικά κερδοφόρος, διαθέτοντας δύο πολύ ισχυρά εμπορικά σήματα (Timberland και Nautica). Σε κάποια περίοδο επιχείρησε, σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις του χώρου, να διαδραματίσει «κεντρικό ρόλο» στην αγορά της ένδυσης, πλην όμως οι τότε διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε θετικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, απέκτησε παρουσία σε πολλές χώρες, εισάγοντας μάλιστα και τις μετοχές της θυγατρικής της Woodland στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Απέκτησε επίσης το 10% του πολυκαταστήματος Attica, το οποίο πουλήθηκε σε συγγενικό πρόσωπο του βασικού μετόχου, προκαλώντας τη δυσφορία των πιστωτριών τραπεζών.

ΑΤΕΡΜΩΝ

Εταιρία με ηγετική παρουσία επί πολλά χρόνια στον χώρο της υπαίθριας διαφήμισης, με έναν βασικό μέτοχο που επιχείρησε (ανεπιτυχώς) να επεκταθεί σε ευρεία σειρά άλλων δραστηριοτήτων (ΓΕΝΕΡ Κατασκευαστική, που πτώχευσε, Εμπορικός Δεσμός, του οποίου η μετοχή έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης, κ.λπ.). Σήμερα, η ΑΤΕΡΜΩΝ σημειώνει πολύ χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με το παρελθόν (δυσμενής αλλαγή νομοθεσίας, οικονομική κρίση), έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και στις 31/12/2010 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της ανέρχονταν στα 29,39 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v