Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Ουρά" οι μετοχές για ειδική διαπραγμάτευση

Το δυσμενές επενδυτικό κλίμα στο ΧΑ αυξάνει τον κίνδυνο να δούμε στο προσεχές χρονικό διάστημα να διευρύνεται ακόμη περισσότερο η λίστα με τους τίτλους που διαπραγματεύονται στην κατηγορία «Ειδικών Συναλλαγών.

ΧΑ: Ουρά οι μετοχές για ειδική διαπραγμάτευση
Το δυσμενές επενδυτικό κλίμα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετές μετοχές βρίσκονται αρκετά κοντά στο όριο του 0,30 ευρώ, αυξάνει τον κίνδυνο να δούμε στο προσεχές χρονικό διάστημα, να διευρύνεται ακόμη περισσότερο η λίστα με τους τίτλους που διαπραγματεύονται στην κατηγορία «Ειδικών Συναλλαγών» (ωριαία ημερήσια διαπραγμάτευση, κ.λπ.).

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΧΑ, στην κατηγορία «Ειδικών Χαρακτηριστικών» εντάσσονται οι μετοχές που η μέση τιμή κλεισίματός τους για τρεις συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης είναι χαμηλότερη των 30 ευρωλεπτών.

Προφανώς, σε περίπτωση που οι εταιρείες ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε reverse split (μείωση αριθμού μετοχών) και το θέσουν ως θέμα σε επικείμενη γενική τους συνέλευση, τότε το θέμα επιλύεται.

Για ορισμένους επενδυτές της Σοφοκλέους -βραχυχρόνιου επενδυτικού ορίζοντα- μετοχικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν εκείνοι οι τίτλοι που οι τιμές τους βρίσκονται αρκετά κοντά στο επίπεδο των 30 λεπτών (πχ από 30 έως 40 λεπτά), καθώς πιθανολογείται πως οι βασικοί μέτοχοι των εταιρειών θα προχωρήσουν σε άμεσες ή έμμεσες αγοραστικές παρεμβάσεις, προκειμένου να στηρίξουν τις μετοχές τους και να διατηρήσουν την τιμή τους πάνω από το προαναφερόμενο όριο.

Με βάση το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, δεν ήταν λίγες οι μετοχές που βρέθηκαν μεταξύ των 30 και των 40 λεπτών, χωρίς να είναι ήδη ενταγμένες σε άλλες κατηγορίες όπως αυτές της Επιτήρησης και της Χαμηλής Διασποράς.

Η Σφακιανάκης για παράδειγμα (0,32 ευρώ) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να φέρει στην επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων της το θέμα του reverse split (οι πέντε σημερινές μετοχές θα αντικατασταθούν από μία νέα).

Άλλες μετοχές που οι τιμές τους κυμαίνονται μεταξύ των 30 και των 40 λεπτών, είναι: AS Company (0,32 ευρώ), Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες (0,35 ευρώ), Δρομέας (0,30 ευρώ), Επίλεκτος (0,39 ευρώ), Moda Bagno (ΚΟ) - (0,34 ευρώ), Κτήμα Λαζαρίδη (0,35 ευρώ), Μάρμαρα Κυριακίδη (0,40 ευρώ), Μπήτρος Συμμετοχών (0,36 ευρώ), Ναυτεμπορική (0,31 ευρώ), Newsphone (0,38 ευρώ), Pasal Development (0,32 ευρώ), Centric (0,36 ευρώ), Sciens (0,38 ευρώ), κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v