Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταμπλό vs αναλυτές για ελληνικό "κούρεμα"

Μέχρι πρότινος ήταν θέμα λίγου χρόνου για αναλυτές και οίκους το «κούρεμα» ελληνικών ομολόγων. Τώρα, το μεταθέτουν για το 2013 ή το 2014. Το ταμπλό του ΧΑ, όμως, λέει ότι μπορεί να μη γίνει και ποτέ.

Ταμπλό vs αναλυτές για ελληνικό κούρεμα
Πολύ ενδιαφέρον, πράγματι, το δημοσίευμα της «Wall Street Journal» με τίτλο «Παντού υπάρχει ένας μύθος, στην Ελλάδα πέντε».

Ποιοι είναι αυτοί οι «μύθοι» για την Ελλάδα, σύμφωνα με το ξένο έντυπο;

Πρώτον,
ότι «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει», δεύτερον, ότι «η Ελλάδα έχει συμφέρον να χρεοκοπήσει», τρίτον, ότι «χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα έχει επιπτώσεις τύπου Lehman», τέταρτον, ότι «δεν μπορείς να κερδίζεις συνεχώς χρόνο» και, πέμπτον, ότι «για όλα φταίει η Ελλάδα».

Ας πούμε όμως λίγα πράγματα παραπάνω για τέσσερις από αυτούς τους μύθους, όπως τους αναλύει η «WSJ»:

Α. Η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον να χρεοκοπήσει, όσο καταγράφει πρωτογενές έλλειμμα, ενώ επίσης αν γινόταν σήμερα ένα «κούρεμα» 50% δεν θα μπορούσε να το αντέξει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Β. Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, γεγονός το οποίο φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ακόμη και ο ευρωπαϊκός Βορράς.

Γ. Έχει πολύ μεγάλο νόημα να κερδίζεις χρόνο, γιατί με αυτόν τον τρόπο δίνεται μεγαλύτερη χρονική ευχέρεια στους υπόλοιπους «αδύναμους κρίκους» της ευρωζώνης να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να αμυνθούν αποτελεσματικότερα σε ενδεχόμενη δική τους χρεοκοπία.

Δ. Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, τονίζεται πως η Ελλάδα έχει αρκετά περιουσιακά στοιχεία και τεράστιες δυνατότητες μείωσης των δαπανών.

Αν λοιπόν θεωρήσουμε τα παραπάνω αληθή, τότε η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να θέλει να πτωχεύσει τουλάχιστον μέχρι και το 2012, καθώς μέχρι τότε δεν θα έχει καταφέρει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα σε ετήσια βάση, άρα θα συνεχίσει να έχει την ανάγκη πρόσθετου δανεισμού.

Σε περίπτωση μάλιστα όπου μετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες στην επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, τότε η Ελλάδα δεν θα έχει επίσης κίνητρο να προχωρήσει σε πτώχευση ούτε και μετά το 2013, καθώς αυτό θα είναι πολύ πιθανό να θέσει σε κίνδυνο, μεταξύ άλλων, και το τραπεζικό της σύστημα.

Αν, επίσης, δεχτούμε τα παραπάνω ως αληθή, ούτε και οι Ευρωπαίοι θα επιθυμούσαν το σενάριο της ελληνικής πτώχευσης τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, προκειμένου χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο κ.ά. να προλάβουν να αμυνθούν αποτελεσματικά…

Σε περίπτωση όπου συνδυαστεί η σκοπιμότητα Ελλάδας και των δανειστών της, καθώς και ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα που θα στηρίζεται στην αυστηρή μείωση των ελλειμμάτων από τη μια πλευρά και στη σταθεροποίηση της οικονομίας από την άλλη (μέσα από ιδιωτικοποιήσεις και χρηματοδότηση επενδύσεων από το εξωτερικό), τότε -σύμφωνα με ορισμένους- η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει το «κούρεμα» ακόμη και για πάντα…

Αν βέβαια μετρήσουμε τις εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτικών οίκων, αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι βλέπουν ένα «κούρεμα» στα ομόλογα, όχι βέβαια τώρα, αλλά σε βάθος χρόνου. Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει τις απόψεις αυτές είτε σε λανθασμένες εκτιμήσεις είτε σε επιχειρούμενη κερδοσκοπία και, σε κάποιον βαθμό, ίσως και να μην έχει άδικο.

Τα μηνύματα από το ταμπλό

Σε ερώτηση που τέθηκε από το Bloomberg για την αγορά μας και τη συμπεριφορά των επενδυτών, ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σωκράτης Λαζαρίδης απάντησε ότι, όπως φαίνεται από τα ποσοστά συμμετοχής των ξένων επενδυτών στο χρηματιστήριό μας, οι ξένοι δεν έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους, κάτι που σε συνδυασμό με τη ρευστότητα, η οποία παραμένει υψηλή, δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.

Όμως, ας αφήσουμε κατά μέρος τα περί πιθανών ευκαιριών στο Χ.Α., ας αφήσουμε επίσης κατά μέρος και τα περί διατήρησης του ενδιαφέροντος των ξένων και ας μείνουμε σε κάτι που αποδεικνύεται: στο ότι δηλαδή δεν βλέπουμε μαζικό ενδιαφέρον των ξένων για πωλήσεις «εδώ και τώρα».

Και αυτό, γιατί η λογική λέει ότι, αν οι ξένοι πίστευαν πως έπειτα από δύο ή τρία χρόνια θα ακολουθούσε ένα «γενναίο» κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα, δεν θα είχαν κανέναν λόγο να αγοράσουν ελληνικές τράπεζες, ή καλύτερα θα είχαν πολλούς λόγους να ρευστοποιήσουν τραπεζικές μετοχές και μάλιστα… χθες.

Και εξηγούμαστε: Αυτό που φαίνεται να επιχειρείται τώρα να επιτευχθεί είναι η συμμετοχή (και) των τραπεζών στο πρόγραμμα επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, που αν γίνει πράξη, τότε στα τέλη του 2013 οι ελληνικές τράπεζες θα εξακολουθήσουν να κατέχουν κρατικά ομόλογα της τάξεως των 50 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως αν γινόταν π.χ. το 2014 ένα «κούρεμα» της τάξεως των 50 δισ. ευρώ, θα προέκυπταν κεφαλαιακές απώλειες γύρω στα 20 - 25 δισ. για τις ελληνικές τράπεζες (η μέση τρέχουσα αποτίμηση κυμαίνεται γύρω στο 90 - 95), καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των προ προβλέψεων κερδών της επόμενης τριετίας αναμένεται να κατευθυνθεί αλλού (για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων).

Άρα, λοιπόν, αν οι ξένοι επενδυτές πιστεύουν πως θα γίνει «κούρεμα» 50% μέσα στην επόμενη τριετία, γιατί να επενδύουν από τώρα (ή έστω να μη ρευστοποιούν μαζικά) σε μετοχές τραπεζών που θα απαιτήσουν μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου και ενδεχομένως να περάσουν από κάποιας μορφής κρατικό (π.χ. κεφαλαιοποίηση των προνομιούχων μετοχών) ή ευρωπαϊκό έλεγχο (π.χ. χρήση των 10 δισ. που προβλέπει το μνημόνιο);


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο