Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ποια small caps ποντάρουν στην ενέργεια

Εισηγμένες εταιρίες που κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να περιμένουν πολλά από τη δραστηριοποίησή τους στα αιολικά και στα φωτοβολταϊκά πάρκα - Χαρακτηριστικά παραδείγματα.

XA: Ποια small caps ποντάρουν στην ενέργεια
Πέρα από τις επενδύσεις των γνωστών μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (ΓΕΚΤΕΡΝΑ μέσω της Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ κ.ά.), δεν είναι καθόλου λίγες οι εισηγμένες εταιρίες του Χ.Α. που έχουν ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται στον κλάδο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας παράλληλα με τις λοιπές τους δραστηριότητες.

Πρόκειται κυρίως για εταιρίες της μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες ωστόσο θα μπορούσαν -υπό προϋποθέσεις- λόγω της επέκτασής τους στην ενέργεια να βελτιώσουν κατά πολύ τις οικονομικές τους επιδόσεις, ό,τι αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να σημαίνει και για τις μετοχές τους.

"Όσα κέρδη δεν μπορούν να βγάλουν οι εταιρίες από τη χρήση των κτιρίων τους ή από την πώληση των ακινήτων τους επιχειρούν να τα βγάλουν… από τις ταράτσες τους!". Αυτό δήλωσε πρόεδρος εισηγμένης, θέλοντας να περιγράψει πόσο δύσκολη είναι σήμερα η επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει η εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών πάρκων.

Η αλήθεια είναι πως πολλές εισηγμένες, που πριν από τρία χρόνια σημείωναν κερδοφορία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, σήμερα τα δίνουν όλα για να αποφύγουν τις ζημίες ή έστω για να διατηρήσουν πενιχρή κερδοφορία. Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον, μια προβλεπόμενη στήριξη -έστω και κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ετησίως- από τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι μεγάλη υπόθεση.

Ενδεικτικό παράδειγμα η Μπήτρος Συμμετοχών, η οποία εμφάνισε ζημίες τη διετία 2009 - 2010 και τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού εξαμήνου αναμένεται να ξεκινούν με αρνητικό πρόσημο. Όταν αρχίσουν να λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα του ομίλου θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα γύρω στα 5 εκατ. ευρώ και κέρδη περίπου 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στον ίδιο κλάδο, η ΣΙΔΜΑ υποχρεώθηκε και αυτή σε ζημιογόνα αποτελέσματα τη διετία 2009 - 2010. Πέρα από τα δύο μικρά ενεργειακά πάρκα που κατέχει, γύρω στο 2013 αναμένεται να ξεκινήσουν δύο φωτοβολταϊκές μονάδες, οι οποίες θα αποφέρουν ετήσια έσοδα άνω των 2 εκατ. ευρώ, με πολύ σημαντικά περιθώρια κέρδους.

Η Γενική Εμπορίου θα αγωνιστεί φέτος να σημειώσει κέρδη μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Την ίδια ώρα, δρομολογείται φωτοβολταϊκό πάρκο 0,6 MW στις εγκαταστάσεις του Ασπρόπυργου και στη συνέχεια ένα άλλο αντίστοιχο στις εγκαταστάσεις της βορείου Ελλάδος. Η απόδοση των δύο αυτών projects θα μπορούσε να ανεβάσει σε μεγάλο ποσοστό κερδοφορίες ανάλογες με αυτές που αναμένονται φέτος. 

Όσον αφορά στην Dionic, στο πρώτο φετινό τρίμηνο εμφάνισε κέρδη 7 χιλ. ευρώ. Ταυτόχρονα, συμμετέχει σε μονάδες συνολικής ισχύος 4,26 MW, που υπολογίζεται να λειτουργήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2012, κι επίσης σε μονάδα ισχύος 42 MW(!), επένδυση για την οποία δεν έχει ληφθεί η τελική άδεια και που ελπίζεται να ξεκινήσει το 2013, εφόσον φυσικά προκύψει και η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Είναι προφανές ότι, αν υλοποιηθούν όλα αυτά, τα κέρδη από τον τομέα των ΑΠΕ θα είναι ενδεχομένως πολλαπλάσια από όλα τα άλλα κέρδη του ομίλου.

Η Επίλεκτος προσπαθεί να επιστρέψει σε κερδοφόρο πορεία την κλωστοϋφαντουργική της δραστηριότητα μέσα από αυξημένες εξαγωγές και προγράμματα περιορισμού του κόστους. Παράλληλα, όμως, ξεκίνησε ήδη το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 9,99 MW στη Θεσσαλία, ενώ έλαβε άδεια παραγωγής και για σταθμό βιομάζας 2,5 MW. Γενικότερα, πρόθεση της εισηγμένης είναι η μεγαλύτερη διείσδυσή της στον κλάδο της ενέργειας. 

Αναφορικά με την Quest Holdings, πέρυσι σημείωσε κέρδη προ φόρων 4,5 εκατ. ευρώ και καθαρό αποτέλεσμα -846 χιλ. ευρώ. Πέραν των άλλων δραστηριοτήτων του, ο εισηγμένος όμιλος (σε συνεργασία με τον όμιλο Δαυίδ) κατέχει το 55% εταιρίας που δραστηριοποιείται έντονα στην εναλλακτική ενέργεια.

Συγκεκριμένα, στα σχετικά projects συγκαταλέγονται: α) φωτοβολταϊκό πάρκο 7,5 MW, που ήδη λειτουργεί, β) αιολικό πάρκο 20,7 MW, του οποίου η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, γ) σχέδια για τρία αιολικά πάρκα στις Σέρρες συνολικής ισχύος 87,4 MW, για τα οποία η έκδοση άδειας παραγωγής αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, δ) διάφορες μονάδες που βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης της αδειοδοτικής διαδικασίας και η έναρξη της κατασκευής τους αναμένεται σταδιακά μέσα στο 2012.

Είναι προφανές ότι ακόμη και μέρος των παραπάνω επενδύσεων να τεθεί σε λειτουργία η συνεισφορά τους στις συνολικές επιδόσεις του ομίλου προβλέπεται να είναι πολύ σημαντική.

Η εταιρία Ικτίνος φέτος υπολογίζει σημαντική άνοδο των πωλήσεων και των κερδών χάρη κυρίως στις αυξημένες εξαγωγές της στη δραστηριότητα των μαρμάρων. Ωστόσο, ολοένα και πιο σημαντική γίνεται η παρουσία της στον κλάδο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας: α) ήδη λειτουργεί αιολικό πάρκο 19,9 MW στο Μεγαβούνι Δράμας, β) το 2012 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία αιολικού πάρκου 8 MW, επίσης στον νομό Δράμας, γ) διαθέτει άδειες παραγωγής για άλλα αιολικά πάρκα άνω των 60 MW συνολικά.

Αρκετές άλλες εισηγμένες έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στον κλάδο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως π.χ. η Καράτζη (ήδη εξαγόρασε εταιρία που διαθέτει άδεια), η Δομική Κρήτης, τα Πλαστικά Κρήτης, η F.G. Europe, Alpha Γκρίσιν κ.ά.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο στη Βουλγαρία η Alpha Γκρίσιν διεκδικεί την τελευταία από τις απιτούμενες άδειες, έτσι ώστε να εξασφαλίσει το οριστικό "Ο.Κ." για πολύ μεγάλης αξίας project. Σε ανάλογη διαδικασία βρίσκεται για σειρά άδειες στην Ελλάδα, με συνέταιρο την Deutsche Bank.

Επιπλέον, από την ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας επωφελούνται έμμεσα και άλλες εταιρίες, όπως εκείνες που παράγουν κάποιο μέρος του εξοπλισμού τους (π.χ. η Mevaco, εταιρία στην οποία συμμετέχει η Sciens, κ.ά.), είτε επιχειρήσεις παραγωγής καλωδίων (Ελληνικά Καλώδια, Nexans).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v