Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Η αγορά προεξοφλεί μεγαλύτερο "κούρεμα"

Μεγαλύτερο "κούρεμα" στα ελληνικά ομόλογα προεξοφλεί η αγορά, σημειώνει η Merit, με βάση τις τιμές των τραπεζικών μετοχών που κινούνται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα της λογιστικής του αξίας.

Merit: Η αγορά προεξοφλεί μεγαλύτερο κούρεμα
Μεγαλύτερο "κούρεμα" στα ελληνικά ομόλογα προεξοφλεί η αγορά, σημειώνει η Merit, με βάση τις τιμές των τραπεζικών μετοχών που κινούνται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα της λογιστικής του αξίας.

Ειδικότερα, στο τακτικό σχόλιό της, η χρηματιστηριακή αναφέρει: "Απογοητευτικά ως προς την κερδοφορία αλλά και ως προς τη ρευστότητα ήταν τα συνολικά αποτελέσματα των ελληνικών και ελληνοκυπριακών τραπεζών για το Α εξάμηνο του 2011.

Εν μέσω ύφεσης στην Ελλάδα και αργής ανάκαμψης των περισσότερων ξένων αγορών και μετά την απομείωση των χαρτοφυλακίων τους λόγω συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (με την εξαίρεση της Proton) οι δεκατρείς εισηγμένοι ελληνικοί και ελληνοκυπριακοί όμιλοι κατέγραψαν ζημιές ρεκόρ που ανήλθαν σε 6 δις ευρώ παρά τη μικρή κερδοφορία του Α Τριμήνου.

Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένα ενθαρρυντικό στοιχείο όσον αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών. Οι εντυπώσεις μας σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι μικτές. Είναι φανερό πάντως για κάποιες τράπεζες ότι χρειάζονται άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση. Θετικό στοιχείο το ότι μετά τη μερική απομείωση αξίας ομολόγων οι ισολογισμοί ανταποκρίνονται περισσότερο στην πραγματικότητα από όσο στις αμέσως προηγούμενες ανακοινώσεις.

-Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια αυξήθηκαν, όπως αναμενόταν, κατά 15,7%. Οι επισφάλειες για τις 13 εισηγμένες τράπεζες έφτασαν τα επίπεδα των €2,3 δις έναντι €1,78 δις για το H1:10, κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων τους στην εγχώρια αγορά.

-Οι συνολικές ζημιές προ φόρων από ομόλογα ανήλθαν σε περίπου €6,4 δις, ενώ οι μετά φόρων σε €5,4 δις.

-Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 2,1%.

- Τα λειτουργικά έξοδα των εταιρειών μειώθηκαν κατά 4,7%.

-Ζημιές ύψους €15,4 εκ. καταγράφηκαν από το εμπορικό και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών έναντι ζημιών ύψους €262 εκ.για το Η1:10 αφού περιορίστηκαν φέτος στο ελάχιστο οι ζημιές από ελληνικά ομόλογα.

-Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ήδη ξεπεράσει το 12/% στην Ελλάδα, δημιουργώντας ανάγκες για περαιτέρω προβλέψεις. Τα αντίστοιχα νούμερα στο εξωτερικό διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Οι χαμηλότεροι δείκτες επισφαλειών παρατηρούνται στην Κύπρο και την Τουρκία, ενώ οι υψηλότεροι στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εντυπωσιακή είναι επιπλέον η διαφορά που παρατηρείται στο δείκτη αυτό στην Ελλάδα μεταξύ των ελληνογαλλικών και των υπολοίπων τραπεζών.

-Σημαντική μείωση καταθέσεων παρατηρήσαμε και μέσα στο Β τρίμηνο του 2011, που οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στον ελλαδικό χώρο. Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει πλέον οι καταθέσεις στην Ελλάδα που βρίσκονται σε επίπεδα του 2007. Στις διεθνείς αγορές δεν υπήρξε καμιά σημαντική μεταβολή σε αυτό το τρίμηνο ενώ οι όποιες μικρές αυξήσεις σε ορισμένες αγορές δεν μπορούν να καλύψουν τις απώλειες από την Ελλάδα.

-Οι δραστηριότητες στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκαν από επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης για λόγους έλλειψης ρευστότητας αλλά και λόγω συντηρητικής πολιτικής με σκοπό την αύξηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Ανάλογη και η κατάσταση στο εξωτερικό με τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών να μην μπορούν να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους λόγω και έλλειψης ρευστότητας και του υψηλού κόστους χρήματος. Συνολικά, τα προ προβλέψεων δάνεια μειώθηκαν κατά 3,3% και τα καθαρά κατά 4,4%.

-Παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, χωρίς δυνατότητα άμεσης μείωσης.

-Σημαντική μείωση παρατηρήσαμε στον αριθμό των ελληνικών ομολόγων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκια τους οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι λόγω της απομείωσης. Το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται σε χαρτοφυλάκια που αποτιμώνται στο ιστορικό κόστος. Συνολικά, οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου €51,7 δις ελληνικά ομόλογα μαζί με τα €10 δις περίπου έντοκα γραμμάτια.

-Περίπου €18 δις ομολόγων δεν συμμετείχαν στο ‘haircut’ για διάφορους λόγους.

-Σημαντικές υπεραξίες από το χαρτοφυλάκιο διαθεσίμων προς πώληση κατέγραψαν οι τράπεζες μέσα στο Η1:11 (€1,89 δις) λόγω της συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

-Οι περισσότεροι όμιλοι παρά τις κεφαλαιακές ενισχύσεις στις οποίες προέβησαν έχουν ανάγκες περαιτέρω βελτίωσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας μετά τις ζημιές ρεκόρ που εμφάνισαν στο εξάμηνο.

-Κάτω του 8% όσον αφορά στο Tier I βρίσκεται η Εμπορική, η T-Bank και η Αγροτική για τις οποίες δρομολογούνται ήδη ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης-στήριξης.

-Η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου θα επιδείνωνε σημαντικά τα κεφάλαια ορισμένων τραπεζών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αγροτική, η μόνη που έχει αποπληρώσει ως τώρα.

-Η αγορά έχει προεξοφλήσει ένα μεγαλύτερο haircut στα ελληνικά ομόλογα από αυτό που μόλις έγινε, όπως δείχνει το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι τράπεζες διαπραγματεύονται σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την λογιστική τους αξία".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v