Το χειρότερο 9μηνο στην ιστορία των εισηγμένων

Το χειρότερο 9μηνο στην ιστορία των εισηγμένων. Ζημιές 6,69 δισ. με βαρίδι τράπεζες και κατασκευαστικές. Μόλις 87 οι κερδοφόρες εταιρίες. Η πλήρης εικόνα της "καταστροφής". Τι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης.

Το χειρότερο 9μηνο στην ιστορία των εισηγμένων
Ζημιές ύψους 6,69 δισ. ευρώ εμφάνισαν 241 εισηγμένες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα στο εννεάμηνο του 2011, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Μ. Χατζηδάκη και της Beta ΑΕΠΕΥ.  O τζίρος των εισηγμένων διαμορφώθηκε στα 57,3 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 3,3% ενώ τα EBITDA εμφανίζονται μειωμένα κατά 14,5% στα 6,04 δισ. ευρώ.

Από τις 241 εταιρίες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα οι ζημιογόνες φτάνουν τις 154 και οι κερδοφόρες τις 87. Από τις ζημιογόνες, οι 77 πέρασαν φέτος σε βαθύτερο κόκκινο, οι 38 μείωσαν τις ζημιές και οι 39 σημείωσαν ζημιές έναντι κερδών την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Από τις κερδοφόρες μόλις 42 αύξησαν τα κέρδη τους και 15 επέστρεψαν στη κερδοφορία. Επίσης 30 εταιρίες μείωσαν την κερδοφορία τους.


Η γενικότερη εικόνα στο εννεάμηνο

Το χειρότερο εννεάμηνο της ιστορίας τους κατέγραψαν οι εισηγμένες εταιρίες σε μια περίοδο όπου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «η τέλεια καταιγίδα» για το εγχώριο επιχειρείν.

Η ύφεση είναι παρούσα σε όλη την εγχώρια αγορά, ενώ υπό πίεση βρέθηκαν τράπεζες, κατασκευές, εκδόσεις, μεταφορές. Πληθαίνουν οι νέες υποψήφιες εταιρίες για το άρθρο 99, ενώ το δ’ τρίμηνο αναμένεται να επιβαρυνθεί με νέες φορολογικές και έκτακτες εγγραφές.

Η δημοσιονομική ομίχλη αποδείχθηκε αρκετά ισχυρότερη της αρχικής προσπάθειας που είχε σημειωθεί κατά τα πρώτα δύο τρίμηνα ανακόπτωντας την δυναμική κάποιων μικρών κλαδικών βελτιώσεων.

Η εποχική συνεισφορά των καλοκαιρινών μηνών επηρέασε μόνο επιμέρους περιπτώσεις που αφορούν την ζήτηση συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών (μεταφορές – ξενοδοχεία-τρόφιμα) αφού η αύξηση της τουριστικής κίνησης σε πλήθος αφίξεων δεν μεταφράστηκε σε ανάλογη ροή εσόδων για την πλειοψηφία των εισηγμένων εταιριών.

Θα ήταν περίπου αναμενόμενο να υπάρξει έστω κάποια συγκράτηση των πολύ μέτριων επιδόσεων εξαμήνου των εμπορικών εταιριών ή του χονδρικού εμπορίου που θα έδινε κάποιο θετικότερο μήνυμα ως προς την προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα.

Ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό αφού ακόμα και αν εξαιρεθούν οι τράπεζες η συνολική κερδοφορία του γ’ τριμήνου των εισηγμένων εταιριών περιορίζεται στα 138 εκ. ευρώ, όση δηλαδή ήταν η συνολική κερδοφορία του ΟΠΑΠ στο γ’ τρίμηνο.

Αν σε αυτή την εικόνα συνυπολογιστεί το γεγονός ότι μια σειρά πολύ ζημιογόνων εταιριών δεν συμμετέχει πιά λόγω παύσης δραστηριότητας, διαγραφής από το χρηματιστήριο ή μη δημοσίευσης ισολογισμών τότε η τελική εικόνα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο.

Ο λόγος κερδοφόρων/ζημιογόνων εταιριών στο ΧΑ παρέμεινε στο χειρότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας αφού μόλις μία στις τρεις εισηγμένες είναι κερδοφόρος και  μόλις μία στις πέντε εταιρίες (57) έχει πάει καλύτερα από πέρυσι.

Τι επηρέασε τα μεγέθη του γ’ τριμήνου

 Οι αυξημένες προβλέψεις επισφαλών δανείων αλλά και της αξίας των
κρατικών ομολόγων των τραπεζών.
 Η εγχώρια ύφεση, η μειωμένη αγοραστική δύναμη λόγω ανεργίας και το
αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω πετρελαίου περιόρισε τα κέρδη ή
αύξησε τις ζημιές στο λιανικό εμπόριο.
 Η εποχική ζήτηση του καλοκαιριού βελτίωσε μερικώς τους κλάδους που
έχουν υψηλότερη συσχέτιση με την ζήτηση της θερινής περιόδου
 Η μειωμένη κατασκευαστική δραστηριότητα.
 Οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές βελτίωσαν τα περιθώρια της τελικής
γραμμής. Επίσης στις ΔΕΚΟ υπήρξε περιορισμός του λειτουργικού κόστους
λόγω των μισθολογικών μειώσεων.

Πρωταγωνιστές

Συνέχεια στην καλή εικόνα των μεγεθών των δύο πρώτων τριμήνων σημειώθηκε στους συνήθεις υπόπτους της αγοράς, ομίλους δηλαδή με κύριο γνώρισμα αυτό της εξωστρέφεια και την διατήρηση των περιθωρίων σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Για τις Μυτιληναίος, Μέτκα, Frigoglass, S&B, ΟΛΘ, ΕΛΒΑΛ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Μotor oil, Jumbo και Καρέλιας το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς αποτελεί συνέχεια του εξαμήνου και μάλλον θα έχουν μια πολύ διαφορετική χρήση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.

Σε αυτές τις εταιρίες σε επίπεδο μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν προστεθεί από το γ’ τρίμηνο και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρής (α’ τρίμηνο), η ΕΧΑΕ η Autohellas και ο Νηρέας.

Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες σε συνέχεια της περυσινής χρονιάς καλά μεγέθη εμφάνισαν το Πλαίσιο, Mermeren, Elton, Καραμολέγκος, Ικτίνος, Μevaco, Κυριακίδης, Λούλης, Info Quest, ΜLS Πληροφορική, Πλαστικά Κρήτης,Πλαστικά Θράκης και AS Company.

Για ένα ακόμα τρίμηνο με ζημιές έκλεισαν την περίοδο αναφοράς οι MIG, Nutriart, Intracom, Αττικάτ, Εδραση, Μηχανική, Sato, Euromedica, Axon Συμμετοχών, Forthnet, Sanyo, Shelman, Σφακιανάκης, Κούμπας, ο κλάδος μεταφορών –αν και οι συνολικές ζημιές μειώθηκαν-, καθώς και όλος ο κλάδος των τραπεζών, των εταιριών επενδύσεων, των εκδόσεων και ΜΜΕ και της Κλωστουφαντουργίας.

***Η ανάλυση του Μ. Χατζηδάκη και της Beta ΑΕΠΕΥ για το εννεάμηνο των εισηγμένων, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v