ΧΑ:Πού ποντάρει το ταμπλό, τι λένε οι αναλυτές

Οι νέες τιμές-στόχοι και τα περιθώρια ανόδου. Οι συστάσεις των αναλυτών για 40 μετοχές. Πού βλέπουν άνοδο, ποιους τίτλους αποφεύγουν. Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 2012. Τα δύο μεγάλα «αγκάθια» για την αγορά.

ΧΑ:Πού ποντάρει το ταμπλό, τι λένε οι αναλυτές
Mε επιφυλακτικότητα συνεχίζουν να προσεγγίζουν τις ελληνικές μετοχές οι αναλυτές, επισημαίνοντας το στοιχείο ότι ο πάτος στις τιμές μπορεί να είναι ακόμα μακριά. Μόνο μικρή μερίδα αναλυτών δείχνει αισιοδοξία για το εγγύς μέλλον.

Παρά την πτώση στις τιμές-στόχους, πάντως, συνεχίζουν να βγαίνουν reports για τις ελληνικές μετοχές, στοιχείο που δείχνει ότι παραμένουν στα radars, ίσως όχι όμως στο επίκεντρο.

Έχοντας «κουρέψει» τις τιμές-στόχους των ελληνικών μετοχών πάνω από 50% το 2011, οι αναλυτές, επειδή αναμένουν ένα δύσκολο 2012, δείχνουν ότι εμπιστεύονται μόνο λίγες μετοχές από το ταμπλό του Χ.Α.

Όπως επισημαίνουν, για να ξεκινήσει η μετατόπιση των επιλογών τους από τις αμυντικές σε αυτές με υψηλότερο beta στην εγχώρια αγορά τίτλων, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Τα δύο κυριότερα αγκάθια είναι οι εκλογές και η πιθανότητα ακυβερνησίας της χώρας και σε δεύτερο επίπεδο η τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, που έχει αρχίσει και κουράζει με τις συνεχείς αλλαγές στο χρονικό πλαίσιό της. Στο βάθος, ωστόσο, κάποιοι επισημαίνουν ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι η ευρωπαϊκή κρίση, που σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να αμβλύνεται.

Οι αποτιμήσεις για τον Γενικό Δείκτη της Σοφοκλέους δεν είναι σε καμία περίπτωση ευνοϊκό μέτρο σύγκρισης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν και επιμέρους μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες με πολλαπλασιαστές μονοψήφιους σε όρους κερδοφορίας. Από την άλλη, το ταμπλό του Χ.Α. με τις αποδόσεις του δείχνει ότι και αυτό με κάποιον τρόπο έχει αρχίσει να πριμοδοτεί τους πρωταγωνιστές του αύριο, πολλές φορές αγνοώντας τις συστάσεις των ειδικών.

Οι «κερδισμένοι»

Το τελευταίο διάστημα, για κάποιες εξαγωγικές επιχειρήσεις, εταιρείες με δυνατές ταμειακές ροές και με σταθερά μερίσματα, δηλαδή για τις αμυντικές επιλογές που φέρουν μικρότερο ρίσκο, οι μέσες τιμές-στόχοι έχουν αυξηθεί πάνω από 10% ή έχουν μείνει σταθερές:

* Θετικές οι εκθέσεις που αφορούν τη Μέτκα, η οποία από τις αρχές του 2012 κερδίζει στο ταμπλό 26%. Με 7 διαφορετικές εκτιμήσεις, οι αναλυτές έχουν προχωρήσει σε διατήρηση της μέσης τιμής-στόχου στα 11 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου να είναι πάνω από 47%.

* Τα Σωληνουργεία Κορίνθου το 2011 πέτυχαν θετικό turnaround και έχουν P/E στις 14,5 φορές. Οι αναλυτές δεν ασχολούνται συστηματικά με τη μετοχή της εταιρείας, ωστόσο στο ταμπλό αυτή γράφει +24% το 2012 και η τιμή-στόχος είναι στο 1,11 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 67%.

* Η J&P Άβαξ και η ΓΕΚ Τέρνα εμφανίζουν αποδόσεις άνω του 50% στο ταμπλό του Χ.Α., με περιθώριο ανόδου άνω του 100%. Η μέση τιμή-στόχος για τη ΓΕΚ Τέρνα έχει μειωθεί κατά 9%, ενώ για την πρώτη έχει διατηρηθεί σταθερή.

* Η Frigoglass, παρά την άνοδο 38% στο ταμπλό του Χ.Α., συνεχίζει να προσφέρει περιθώριο ανόδου 35%, ωστόσο η μέση τιμή-στόχος έχει μειωθεί κατά 12% από τους αναλυτές. Για το 2011, τα κέρδη διατηρήθηκαν λίγο πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ, με μειωμένα περιθώρια και P/E στις 12,8 φορές.

* Για την Τέρνα Ενεργειακή το ταμπλό γράφει +33% και το περιθώριο ανόδου είναι σχεδόν 95%, ενώ το 2011 κατάφερε να αυξήσει τα κέρδη της στα 14,7 εκατ. ευρώ (+53%) με πολύ καλά περιθώρια και P/E στις 12,6 φορές.

* Παρόμοια θετική εικόνα σημειώνεται και για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ με κέρδη κοντά στο 27% στο ταμπλό του Χ.Α. και με περιθώριο ανόδου ακόμη της τάξεως του 48% και του 20% αντίστοιχα. Η τιμή-στόχος από τους αναλυτές για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ είναι αυξημένη κατά 6% στα 5,8 ευρώ, ενώ για την ΕΥΑΘ η τιμή-στόχος διατηρείται στα 4,9 ευρώ ανά μετοχή.

* Με σημαντική θετική μεταβολή κινείται και ο τίτλος του ΟΛΠ, αφού η μέση τιμή-στόχος αυξήθηκε σε ποσοστό 5%, στα 27 ευρώ, ενώ και η απόδοση του τίτλου από τις αρχές του έτους είναι +25%, από τις υψηλότερες στην αγορά.

* Για την Autohellas, η απόδοση στο Χ.Α. είναι 21%, ενώ η μετοχή έχει ακόμη 30% περιθώριο ανόδου από αυτά τα επίπεδα. Η εταιρεία μπόρεσε να διατηρήσει την κερδοφορία της σε υψηλά επίπεδα το 2011 στα 13,4 εκατ. ευρώ (-7% από το 2010) και φαίνεται να αντέχει απέναντι στη βαθύτατη ύφεση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Όμως, ο δανεισμός των 240 εκατ. ευρώ (148,5 εκατ. ευρώ καθαρός δανεισμός) είναι υψηλό μέγεθος.

* Υψηλά παραμένει και η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά. Ο στόχος τίθεται πλέον στα 6,4 ευρώ από 5,65 ευρώ προγενέστερα και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 30%, ενώ στο ταμπλό κινείται με +20% από την 1η/1.

Οι «χαμένοι»

Πέραν των τραπεζικών τιμών-στόχων που έχουν υποστεί καθίζηση, υπάρχουν και μερικές ακόμα μετοχές με παρόμοια εικόνα το τελευταίο τρίμηνο:

* Σε αρνητικό έδαφος κινείται από την 1η/1 η μετοχή του ομίλου Μυτιληναίου, αφού στο ταμπλό του Χ.Α. η απόδοση είναι -10%, παρά το θετικό περιθώριο ανόδου 114% από τα τρέχοντα επίπεδα. Η μέση τιμή-στόχος παραμένει στα 6 ευρώ, ενώ το 2011 τα καθαρά κέρδη ήταν 42,6 εκατ. ευρώ, μειωμένα 30%, και το P/E είναι 7,7 φορές.

* Η μέση-τιμή στόχος για τα Ελληνικά Πετρέλαια έχει αυξηθεί μόλις 1%, αλλά στο ταμπλό του Χ.Α. η επίδοση της μετοχής είναι -9%. Η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα 7,4 ευρώ και το περιθώριο ανόδου εμφανίζεται στο 28%. 

* Με μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των αναλυτών διαμορφώνεται η εικόνα για τη ΔΕΗ. Η μέση τιμή-στόχος φτάνει στα 5,6 ευρώ, όταν στο ταμπλό η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη στα 3 ευρώ. Η μείωση στην τιμή-στόχο είναι 20%, ενώ στο ταμπλό η απόδοση διαμορφώνεται στο -20%. Ζημίες 150 εκατ. ευρώ σημείωσε η επιχείρηση και τα μισά λειτουργικά κέρδη σε σχέση με το 2010 (770 εκατ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ το 2010).

* Για τη Fourlis, παρά τη μικρή άνοδο στη μέση τιμή-στόχο, στο ταμπλό του Χ.Α. συνεχίζει να υποχωρεί με 10%, ενώ το περιθώριο ανόδου ανέρχεται στο 180%. Στο -30% ο κύκλος εργασιών το 2011, -40% τα EBITDA και μόλις 2,3 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη.

* Όσον αφορά τη Forthnet, η μέση τιμή-στόχος παραμένει στο 0,24 ευρώ, ενώ στο ταμπλό εμφανίζει ισχυρή υποαπόδοση -στο -12% από τις αρχές του έτους παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες φαίνεται πως εξακολουθούν να στηρίζουν το εγχείρημα.

* Για την Jumbo, με μέση τιμή στα 5,05 ευρώ από 5,20 ευρώ προγενέστερα, η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή το τελευταίο τρίμηνο έχει μειωθεί κατά 3% και μάλιστα στο ταμπλό έχει κινηθεί με -4% από τις αρχές του έτους.

* Στους χαμένους θα πρέπει να συμπεριληφθούν κι οι μετοχές του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ, της Eurobank Properties, της Aegean Airlines, αλλά και της Folli Follie Group, αφoύ οι νέες τιμές-στόχοι έχουν μειωθεί πάνω από 20% το τελευταίο τρίμηνο για τις πρώτες και μόλις 2% για τη Folli Follie Group.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v