Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πυρ ομαδόν και στα εξαγωγικά χαρτιά

Από την εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στο μαζικό sell off. Γιατί οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών αντέστρεψαν την υπεραπόδοση του 2012. Οι μεταβολές, οι αποτιμήσεις και οι ελπίδες για ανάκαμψη. Αναλυτικός πίνακας.

ΧΑ: Πυρ ομαδόν και στα εξαγωγικά χαρτιά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπόρεσε να κρατήσει τις 500 μονάδες, επίπεδα που αποτελούν χαμηλά 25 ετών!

Η μόνη διέξοδος για το ταμπλό δεν είναι άλλη από μια πειστική λύση στο πρόβλημα του χρέους της ελληνικής οικονομίας, αφού το ταμπλό έχει αρχίσει να ενσωματώνει στις τιμές του τις παλιές καλές… δραχμές.

Η απόδοση του Γενικού Δείκτη τον Μάιο ήταν -30%, αυτή του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης προσεγγίζει το -29%!

Στην εγχώρια αγορά μετοχών, 20-25 εταιρείες είχαν έως τώρα αντέξει στις πιέσεις που δέχεται η οικονομία και είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: κερδοφορία και το 2011 λόγω του εξαγωγικού προσανατολισμού τους.

Εταιρείες με σημαντική εξαγωγική «χροιά» στη Σοφοκλέους αποτελούν οι τίτλοι των Coca Cola 3E, Τιτάν, Folli Follie Group, Motor Oil, Βιοχάλκο, ΜυτιληναίοςΜέτκα από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και Frigoglass, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Πλαστικά Κρήτης, Intralot, Σαράντης, Eurodrip, Κορρές, Καράτζης, Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος, Νηρέας, Flexopack και Κυριακίδης Μάρμαρα από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Οι περισσότερες, εκτός του ότι παρουσιάζουν έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα και μεγάλο μέρος του κύκλου εργασιών τους καταγράφεται στο εξωτερικό, διαθέτουν ισχυρή θέση τον τομέα τους, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2009-2011 τα μεγέθη τους εμφάνισαν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα ακόμα και στην κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων.

Κατά μέσο όρο για το 2012, η μέση απόδοσή τους είναι -14% έναντι -32% για τον Γενικό Δείκτη, ωστόσο μετά τις εκλογές του Μαΐου μόνο η Eurodrip και η Ικτίνος εμφανίζουν κέρδη. Οι μισές από αυτές σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση από τον Γενικό Δείκτη, αντιστρέφοντας την υπεραπόδοσή τους από τις αρχές του έτους.

Το μαζικό sell off αυτών των μετοχών αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου δημιουργεί σκέψεις για το αν τελικά τα σενάρια περί δραχμής είναι… μπλόφα, ειδικά όταν οι εταιρείες που εξάγουν υποτίθεται ότι θα ευνοηθούν.

Οι εταιρείες

Μερικά τρανταχτά παραδείγματα από τις εταιρείες της υψηλής, μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης:

COCA COLA 3E: Η 3E ξεχωρίζει από τις ελληνικές μετοχές, καθώς ήταν ο μοναδικός τίτλος με κέρδη στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης το 2010. Με απόδοση οριακά μηδενική το 2011, η πτώση της μετοχής είναι τον Μάιο περίπου 10%. Η Coca Cola 3E ευνοείται από τη χαμηλότερη ισοτιμία του ευρώ καθώς το 90% των πωλήσεών της γίνεται στο εξωτερικό.

Ωστόσο, παρότι η CCHBC δεν εκδίδει χρέος η ίδια, αλλά μια ολλανδική θυγατρική της, οι αναλυτές της Societe General εκτίμησαν ότι σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ η νέα τιμή-στόχος για τη μετοχή θα ήταν τα 7,5 ευρώ από 12,5 ευρώ προγενέστερα, ενώ ούτε η κατοχή των ADR θα «έσωζε την παρτίδα» για τους επενδυτές. Σύμφωνα με την SG, η εταιρεία είτε πρέπει να σκεφτεί την «αναχώρησή της» από το Χ.Α. είτε να συγχωνευθεί με κάποιον άλλη εταιρεία εμφιάλωσης εισηγμένη εταιρεία στις ΗΠΑ.

ΤΙΤΑΝ: Με αρνητική απόδοση -26% κινήθηκε ο κοινός τίτλος της εταιρείας τον Μάιο, ενώ η απόδοσή του από τις αρχές του έτους είναι μόλις -10%. Παρά το γεγονός ότι ο Τιτάν είναι μια από τις πιο εξαγωγικές εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. με τις εξαγωγές σε ποσοστό να ξεπερνούν το 70%, η Goldman Sachs επιμένει με «sell» και τιμή-στόχο κάτω από τα 10 ευρώ, ενώ στο τρίμηνο οι ζημιές του ομίλου αυξήθηκαν στα 19 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 788 εκατ. ευρώ, αυξημένος σε σχέση με το τέλος του 2011.

MOTOR OIL: Παρά τις μειώσεις στην κατανάλωση πετρελαιοειδών, η απόδοση στο ταμπλό του Χ.Α. είχε επηρεαστεί ελάχιστα. Με απόδοση όμως -26% τον Μάιο και -27% στο έτος, δείχνει ότι, παρά το γεγονός πως η Motor Oil είναι top pick στον κλάδο της από σειρά αναλυτών, ο φόβος του νέου νομίσματος κυριαρχεί, ενώ μετά τις εκλογές παρατηρήθηκαν αθρόες πωλήσεις των ξένων στη μετοχή. Το πρώτο τρίμηνο παρέμεινε κερδοφόρο, αν και μειούμενο, με 39,4 εκατ. ευρώ επίδοση, από 62,7 εκατ. ευρώ το 2011. Ο δανεισμός του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι 1,39 δισ. ευρώ και 2,4 φορές τα ίδιά της κεφάλαια.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Αξιοπρόσεκτη είναι και οι επιδόσεις του ομίλου Βιοχάλκο στο ταμπλό του Χ.Α, με -45% τον Μάιο και -47% για φέτος, δείχνοντας ότι η πολιτική αστάθεια επηρεάζει σημαντικά ένα από τους πλέον εξαγωγικούς ομίλους της χώρας, αφού το ποσοστό τους το 2011 ξεπέρασε το 85% ή τα 3 δισ. ευρώ. Η κερδοφορία του ομίλου παραμένει «μαύρο κουτί» για το 2012 παρότι οι εξαγωγές αυξάνονται, αφού το κόστος μεταφορών και το ενεργειακό κόστος «τρώει» το περιθώριο λειτουργίας.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ΜΕΤΚΑ: Αξιοπρόσεκτη είναι και η επίδοση της Μυτιληναίος και της θυγατρικής της Μετκα με -37% και -29%, αντίστοιχα στον Μάιο, με τις πιέσεις να αυξάνονται σημαντικά μετά τις εκλογές από ξένους θεσμικούς. Οι εξαγωγές του ομίλου ελέω και ΜΕΤΚΑ ξεπερνούν το 80%, ενώ η θυγατρική πραγματοποίησε επιδόσεις-ρεκόρ το 2011 και ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων. Τα καθαρά κέρδη για τη μητρική ήταν 10 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, παρά την αύξηση 28% στο τζίρο. Ο καθαρός δανεισμός στα 645 εκατ. ευρώ από 575 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011.

FOLLI FOLLIE GROUP: Παρότι η εξέλιξη των ισοτιμιών του ευρώ θα αποτελέσει ένα ακόμα πλεονέκτημα για την εταιρεία στις αγορές της Ασίας, αφού το αδύναμο ευρώ εκτιμάται ότι θα επηρεάσει θετικά την αξία των ενοποιημένων πωλήσεων και των λειτουργικών κερδών, στο ταμπλό η απόδοση της μετοχής δείχνει φόβο για κάτι άλλο. Με ζημιές 37% από τις αρχές του Μαΐου και τον βασικό μέτοχο να έχει αυξήσει το ποσοστό του.

S&B ΒΙΟΜ. ΟΡΥΚΤΑ: Με θετική απόδοση 15% από τις αρχές του έτους, ο τίτλος της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά δείχνει ιδιαίτερα ανθεκτικός στις πιέσεις, ενώ η πτώση του 5% τον Μάιο είναι στα υπέρ του. Έχει βοηθήσει και ο μικρός όγκος τεμαχίων που κάνει στο ταμπλό του Χ.Α. Η εταιρεία εξάγει σε Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία., Ρωσία και για την ώρα, ελέω έλλειψης και πωλητών, παραμένει στις top αποδόσεις μεταξύ των 20 εταιρειών.

FRIGOGLASS: Με απόδοση -31% το Μάιο, η υποχώρηση του ευρώ μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα θετικό στοιχείο για τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας τόσο των συναλλαγματικών διαφορών όσο λόγω και της ενίσχυσης της εξαγωγικής ισχύος της όμως οι επενδυτές φοβούνται. Περίπου το 95% των εσόδων της εταιρείας προέρχονται από το εξωτερικό, αλλά η μετοχή κυμαίνεται κοντά στα 3 ευρώ και στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Η διεθνής παρουσία του ομίλου στο εξωτερικό ήταν το σημείο κλειδί για την πορεία του 2011 αφού εμφάνισε άνοδο τόσο στα έσοδα όσο και στα καθαρά κέρδη στα 13,37 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές αποτελούν άνω του 40% των πωλήσεων και άνω του 30% των κερδών, ωστόσο τον Μάιο η απόδοση στο ταμπλό του Χ.Α. είναι -6% ενώ για το 2012 στο +6%.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Με -35% κινείται η μετοχή της Σαράντης στο ταμπλό του Χ.Α. τον τελευταίο μήνα, ενώ στο 2012 η απόδοση της είναι -34%.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Καθαρά εξαγωγική εταιρεία, με το 85% του κύκλου εργασιών της να είναι στο εξωτερικό. Στο ταμπλό παραμένει σε θετικό έδαφος τον Μάιο, αποτελώντας εξαίρεση μεταξύ των εξαγωγικών εταιρειών. Η εταιρεία έχει πετύχει διπλασιασμό των ενοποιημένων πωλήσεων σε σχέση με το 2006, καθώς τα 15,5 εκατ. ευρώ έγιναν 29,5 εκατ. ευρώ.

ΝΗΡΕΑΣ: Άνω του 30% η πτώση στο ταμπλό τον Μάιο, ενώ οι εξαγωγές της αποτελούν το 70%-75% των εσόδων της.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Μόλις -10% στο ταμπλό του Χ.Α. τον τελευταίο μήνα αφού ευνοείται από τον χαμηλό όγκο συναλλαγών. Σχεδόν το 85% των εσόδων της είναι στο εξωτερικό, ενώ το P/E το 2011 είναι κάτω από 6 φορές.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ: Για το 2011, τα έσοδα του ομίλου προήλθαν κατά 74% περίπου από το εξωτερικό, με την Ασία να αποτελεί την περιοχή με τη μεγαλύτερη έκθεση. Το P/E υπολογίζεται σε 2,4 φορές, ενώ ο Μάιος δεν στοίχησε στη μετοχή, με τα κέρδη από αρχές έτους είναι +47%.


*Τα οικονομικά μεγέθη και οι αποδόσεις των 20 εξαγωγικών εταιριών του ΧΑ, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v