Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Έξι πρώην ναυαρχίδες κοντά στην... ξέρα

Πώς η κρίση έχει οδηγήσει σε επώδυνη οικονομική θέση επιχειρηματικούς ομίλους που κάποτε διακρίνονταν για την ισχύ τους, τις υψηλές κερδοφορίες τους και τις λαμπρές τους προοπτικές… Έξι παραδείγματα από το ταμπλό.

ΧΑ:Έξι πρώην ναυαρχίδες κοντά στην... ξέρα
Τα πάνω κάτω έχει φέρει σε πολλούς κλάδους η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα ισχυρές εταιρείες του παρελθόντος να... διακρίνονται σήμερα για τις μεγάλες ζημίες τους, για τα χαμηλότερα ίδια κεφάλαιά τους και την αυξημένη έκθεσή τους στις τράπεζες.

Και φυσικά όλα αυτά δεν άφησαν ανεπηρέαστες τις τιμές των μετοχών τους στο ταμπλό, όπου σε πολλές περιπτώσεις οι απώλειες της τελευταίας πενταετίας υπερέβησαν το 90% ή ακόμη και το 95%...

Τεχνική Ολυμπιακή
: Απίστευτο, κι όμως αληθινό! Ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής, που το 2000 είχε προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 330 εκατ. ευρώ, που συγκαταλεγόταν στις μεγαλύτερες δυνάμεις του real estate στις ΗΠΑ και στη συνέχεια απορρόφησε και άλλες εταιρείες, στο πρώτο τρίμηνο του 2012 σημείωσε κύκλο εργασιών μόλις 1,5 εκατ. ευρώ (ζημία 2,98 εκατ. ευρώ)...

Ο τζίρος της θυγατρικής Μοχλός (συγχώνευση δύο παλαιών κατασκευαστικών εταιρειών της ανώτατης τάξης) ήταν μόλις 853 χιλ. ευρώ(!), ενώ το συγκρότημα του Πόρτο Καρράς είναι βέβαιο πως υπολειτούργησε το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σε κάθε περίπτωση, με βάση και τις ορατές προοπτικές στους κλάδους του τουρισμού και των κατασκευών, όλα δείχνουν πως οι φετινές επιδόσεις του ομίλου θα είναι χαμηλές. Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, υπήρξε ζήτημα καθυστέρησης μισθών στους εργαζόμενους του Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική.

Παρ' όλα αυτά, ο καθαρός δανεισμός της Τεχνικής Ολυμπιακής είναι από τους πλέον χαμηλούς στους κλάδους όπου δραστηριοποιείται (17,5 εκατ. ευρώ), όταν το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ. Η μετοχή έχει χάσει την τελευταία πενταετία 90% και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει υποχωρήσει κοντά στα 30 εκατ. ευρώ.

ΔΟΛ: Κατέχει ηγετική θέση στον χώρο των media. Μετά από μπαράζ εξαγορών το 2000, είχε σημειώσει εκείνη τη χρονιά προ φόρων κέρδη 24 εκατ. ευρώ και είχε μπροστά της τις (λαμπρές κατά πολλούς) προοπτικές από τη δραστηριοποίηση σε νέους τομείς.

Σήμερα, τα ίδια κεφάλαια του ομίλου έχουν καταστεί αρνητικά (-25,7 εκατ. στις 31/3/2012), ο καθαρός δανεισμός υπερβαίνει τα 125 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα είναι συνεχώς έντονα ζημιογόνα τα τελευταία χρόνια (-8,8 εκατ. το πρώτο φετινό τρίμηνο, παρά τις δραστικές περικοπές κόστους).

Η εισηγμένη υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου με στόχο την ενίσχυση των κεφαλαίων της και η μετοχή της έχει καταγράψει απώλειες την τελευταία πενταετία της τάξεως του 94%.

Σφακιανάκης: Μέσα από σειρά εξαγορών την περίοδο 2007-2008 απέκτησε ηγετική θέση στην αγορά των οχημάτων, με μεγάλα μερίδια τόσο στη χονδρική, όσο και στη λιανική αγορά, ενώ παράλληλα επεκτάθηκε και σε άλλες δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2008 σημείωσε κύκλο εργασιών 486,2 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 6,1 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 112 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα 112 εκατ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια και τρεις μήνες (31/3/2012) είχαν μείνει μόλις τα 34 εκατ. ευρώ, ενώ το πρώτο φετινό τρίμηνο η εταιρεία υποχρεώθηκε σε ζημίες 10,5 εκατ. ευρώ (έναντι 7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2011), έχοντας καθαρό δανεισμό κοντά στα 275 εκατ. ευρώ. Η μετοχή την τελευταία πενταετία έχει χάσει περίπου το 98% της αξίας της…

ΣΙΔΕΝΟΡ: Ο κολοσσός της οικοδομικής βιομηχανίας -με την παγκοσμίου βεληνεκούς θυγατρική της Σωληνουργεία Κορίνθου- δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από την καταβύθιση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην αγορά του εγχώριου real estate.

Το 2007, στα προ κρίσης επίπεδα, η Σιδενόρ είχε σημειώσει κύκλο εργασιών 1,39 δισ. ευρώ, καθαρά κέρδη 91,6 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 584,2 εκατ. ευρώ. Τα 584,2 εκατ. έχουν ήδη μειωθεί στα 428 εκατ. (31/3/2012), ενώ το πρώτο τρίμηνο οι ζημίες αυξήθηκαν από τα 9 στα 19,5 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός έχει διαμορφωθεί στα 551 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη χειρότερα αν δεν συνεισέφερε θετικά η θυγατρική Σωληνουργεία Κορίνθου.

Η Σιδενόρ πληρώνει ακριβά -όπως και οι υπόλοιπες βιομηχανίες του κλάδου- την εξαφάνιση της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς οι ολοένα και αυξανόμενες εξαγωγικές της επιδόσεις γίνονται έναντι πολύ χαμηλών περιθωρίων εξαιτίας του υψηλού μεταφορικού κόστους. Επιπλέον, πολύ σημαντική είναι η επιβάρυνσή της από τους τόκους.

Το θετικό, πάντως, είναι πως οι υψηλές αποσβέσεις ενισχύουν την ταμειακή ρευστότητα του ομίλου, ωστόσο κρίσιμο σημείο θα αποτελέσει για το μέλλον το κατά πόσον θα μπορέσει να τονωθεί η εγχώρια ζήτηση για προϊόντα χάλυβα.

Audiovisual: Ο εισηγμένος όμιλος το 2007 είχε σημειώσει κύκλο εργασιών 117 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 5,35 εκατ. ευρώ, κατέχοντας ηγετική θέση στον χώρο της ψυχαγωγίας, με ευρύτατη γκάμα προσφερόμενων υπηρεσιών και με πολλά υποσχόμενες προοπτικές.

Στη συνέχεια, η πορεία κάθε άλλο παρά ικανοποιητική υπήρξε. Μετά από συνεχείς και σημαντικές ζημίες, τα ίδια κεφάλαια περιορίστηκαν (31/3/2012) στα 30,65 εκατ. ευρώ (από 55,8 εκατ. στις 31/12/2007), παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Στο πρώτο φετινό τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε από τα 12,1 στα 8,3 εκατ. ευρώ και οι ζημίες αυξήθηκαν από τα 2,37 στα 3,7 εκατ. ευρώ. Όσο για τον καθαρό δανεισμό, έχει ξεπεράσει τα 110 εκατ. ευρώ (δείκτης κεφαλαιακής ρευστότητας σαφώς χαμηλότερος της μονάδας).

Ως αποτέλεσμα αυτών, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει μειωθεί στα 3,18 εκατ. ευρώ και η μετοχή έχει υποχωρήσει την τελευταία πενταετία περισσότερο από 96%.

Medicon Hellas: Η Medicon Hellas χαρακτηριζόταν για τη συνεχή κερδοφορία της και για την υψηλή της μερισματική απόδοση. Συγκαταλεγόταν (και συγκαταλέγεται) στα παραδείγματα των νοικοκυρεμένων εταιρειών. Παρ' όλα αυτά, η συμπεριφορά του κράτους προς τις εταιρείες του κλάδου την έχει οδηγήσει σε ζημιογόνο αποτέλεσμα και τη μετοχή σε απώλειες άνω του 70% την τελευταία πενταετία.

Πρόκειται για το παράδειγμα υγιέστατης εταιρείας, που πληρώνει την εγκληματική ασυνέπεια του ελληνικού δημοσίου. Η εισηγμένη όχι μόνο υπέστη βαρύτατες ζημίες από το φετινό «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων (είχαν δοθεί υποχρεωτικά έναντι των οφειλών του δημοσίου για την τριετία 2007-2009), αλλά και από τις πρωτόγνωρες καθυστερήσεις στις πληρωμές των νοσοκομείων έχει φορτωθεί πολύ υψηλούς τόκους.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι: α) Τα ίδια κεφάλαιά της έχουν περιοριστεί μόλις στα 2,3 εκατ. ευρώ, β) ο καθαρός δανεισμός έχει ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ και την επιβαρύνει με μεγάλα χρηματοοικονομικά έξοδα - ενδεικτικό είναι ότι με θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα στο πρώτο τρίμηνο, και παρά τις έντονες περικοπές δαπανών, το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 451 χιλ. ευρώ- και γ) οι λειτουργικές ταμειακές ροές του πρώτου τριμήνου εξακολούθησαν να είναι αρνητικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v