Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέος δείκτης για εξαγωγικές εταιρίες

Αναλυτικά στοιχεία από το 2006 ζητά από εισηγμένες το Χ.Α. Ποιες εταιρίες είναι υποψήφιες για συμμετοχή. Και πρωτοβουλίες για εύρεση πηγών χρηματοδότησης. Εξετάζεται η σύσταση sector funds.

ΧΑ: Νέος δείκτης για εξαγωγικές εταιρίες
Έναν νέο χρηματιστηριακό δείκτη για εξωστρεφείς εταιρίες, που θα ανταποκρίνεται στο υπό διαμόρφωση οικονομικό μοντέλο της χώρας, σχεδιάζει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ συνεχίζει να αναζητά τρόπους ώστε να υποβοηθήσει την εύρεση κεφαλαίου κίνησης για τις εισηγμένες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του Χ.Α. έχουν ήδη ολοκληρώσει μια πρώτη επεξεργασία ιστορικών στοιχείων εξωστρέφειας για τις εισηγμένες εταιρίες και έχουν στείλει επιστολή στις εισηγμένες, που πληρούν τα κριτήρια, με την οποία ζητούν να προσκομίσουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναλυτικά στοιχεία κατανομής πωλήσεων, βάσει ΔΛΠ, από το 2006 μέχρι και το 2011.

Ο δείκτης, ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, θα περιλαμβάνει εισηγμένες που προσπορίζουν μεγάλο μέρος του ενοποιημένου κύκλου εργασιών τους από το εξωτερικό, μέσω είτε εξαγωγών είτε πωλήσεων που διενεργούνται από θυγατρικές οι οποίες εδρεύουν εκτός Ελλάδος.

Στον νέο δείκτη θα μπορούσαν να συμμετάσχουν από 30 ως και 59 εισηγμένες εταιρίες, ανάλογα με το πού θα καθοριστεί ο πήχης εισόδου. Το ελάχιστο, δηλαδή, ποσοστό που θα πρέπει να καταλαμβάνουν οι πωλήσεις στο εξωτερικό επί του συνολικού τζίρου.

Σύμφωνα με τα μέχρι τούδε επεξεργασθέντα στοιχεία, περίπου 30 εισηγμένες πραγματοποιούν στις αγορές του εξωτερικού πάνω από το 50% του τζίρου τους, με βάση τόσο τα περσινά στοιχεία όσο και τον μέσο όρο των τριών τελευταίων χρήσεων.

Εξ αυτών περίπου 20 πραγματοποιούν στο εξωτερικό πάνω από το 70% των ενοποιημένων πωλήσεων και σε αυτές συγκαταλέγονται παραδοσιακές εξαγωγικές δυνάμεις (Coca Cola, Τιτάν, S&B, Frigoglass, Folli Follie, Σωληνουργεία Κορίνθου κ.ά.) καθώς και μια νέα γενιά έντονα εξαγωγικών επιχειρήσεων, τις οποίες είχε παρουσιάσει το Euro2day , όπως η Πλαστικά Κρήτης, η Πλαστικά Θράκης, η Eurodrip, η Κυριακίδης Μάρμαρα κι η Flexopack.

Αν το ελάχιστο ποσοστό πωλήσεων στο εξωτερικό επί του συνολικού τζίρου πέσει στο 30%, τότε στον δείκτη θα μπορούσαν να ενταχθούν άλλες 16 εισηγμένες, ενώ για επιπλέον 13 δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αναγκαίων στατιστικών στοιχείων.

Οι εξαγωγικές εταιρίες αποτελούν τον πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο, την τελευταία διετία - τριετία, κλάδο εισηγμένων και τον περισσότερο υποσχόμενο λόγω της βίαιης αναπροσαρμογής του οικονομικού μοντέλου που επέφεραν η δημοσιονομική κρίση και η παρεπόμενη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα, διαθέτουν χαμηλότερο, σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, κίνδυνο χώρας, μια και το 50% - 95% των πωλήσεών τους διενεργείται σε αγορές εκτός Ελλάδος. Η δημιουργία του δείκτη, σε συνεννόηση με τον οίκο FTSE, θα παράσχει ένα ακόμη εργαλείο επενδύσεων στην Ελλάδα για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και ιδιαίτερα για όσους επιδιώκουν να λάβουν περιορισμένο ρίσκο.

Πρωτοβουλίες για εύρεση πηγών χρηματοδότησης

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που εμφανίζουν σήμερα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι το αυξημένο ρίσκο χώρας και η έλλειψη ρευστότητας.

Το αυξημένο ρίσκο οδήγησε σε κατάργηση των ορίων κάλυψης από εταιρίες ασφάλισης πιστώσεων για εισαγωγές πρώτων υλών, με αποτέλεσμα να απαιτείται οι ελληνικές επιχειρήσεις να προκαταβάλλουν ως και το σύνολο του ποσού για παραγγελίες τους, ενώ η εκτίναξη του κόστους δανεισμού λόγω των υψηλών spreads και η έλλειψη ρευστότητας καθιστούν αδύνατη την εξασφάλιση φθηνού κεφαλαίου κίνησης για τη χρηματοδότηση της επέκτασης των πωλήσεων στο εξωτερικό.

Εξετάζεται η δημιουργία sector funds

Η δημιουργία του δείκτη και οι υπόλοιπες ενέργειες που σχεδιάζει το Χ.Α. κινούνται προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος ρευστότητας.

«Πρόκειται για ένα παράθυρο ευκαιρίας, που παρά τις δύσκολες συνθήκες για την ελληνική οικονομία και το βαρύ κλίμα για την Ελλάδα θα μας επιτρέψει να προβληθούμε στο επενδυτικό κοινό. Στο χέρι μας είναι να παρουσιάσουμε αξιόπιστο business plan προκειμένου να πείσουμε υποψήφιους επενδυτές ή χρηματοδότες», τονίζει στο Euro2day διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης, που θα συμπεριληφθεί στον δείκτη εξωστρεφών επιχειρήσεων.

«Υπάρχουν δεκάδες funds στο εξωτερικό τα οποία ειδικεύονται σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου, επιδιώκοντας αντίστοιχη απόδοση. Πολλά εξ αυτών επιδιώκουν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά, σκοντάφτουν όμως σε διάφορα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό του μικρού μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων», αναφέρει στέλεχος εταιρικών χορηγήσεων μεγάλης ελληνικής τράπεζας.

Για να ξεπεραστεί το παραπάνω πρόβλημα αναζητούνται με πρωτοβουλία της διοίκησης του Χ.Α. τα κατάλληλα επενδυτικά εργαλεία. Η υποβοήθηση μέσω παροχής κινήτρων, δημιουργίας 4-5 κλαδικών χαρτοφυλακίων επενδύσεων (sector funds) που θα επενδύουν σε επιμέρους εξαγωγικούς ή εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας είναι μία από τις εξεταζόμενες λύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v