Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βολές ΣΕΔ κατά κυβέρνησης για ΤΤ - ΑΤΕ

Την πλήρη αντίθεσή του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα θέματα που προκύπτουν από τις ενέργειες για τις ιδιωτικοποιήσεις του ΤΤ και της ATEBank εκφράζει ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου (ΣΕΔ).

Βολές ΣΕΔ κατά κυβέρνησης για ΤΤ - ΑΤΕ
Την πλήρη αντίθεσή του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα θέματα που προκύπτουν από τις ενέργειες για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την τελεσμένη ιδιωτικοποίηση της ATEBank εκφράζει ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου (ΣΕΔ).

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, «είναι λυπηρό φαινόμενο, ο υπουργός των Οικονομικών με τη δήλωση "Το Τ.Τ. δεν είναι βιώσιμο" να γράφει τον επικήδειο μιας από τις ιστορικότερες τράπεζες της χώρας. Θα ήταν τουλάχιστον ενδεδειγμένο πριν προβεί σε αυτήν τη δήλωση να απαιτήσει ως πολιτικός προϊστάμενος της Διοίκησης του Τ.Τ. να προβεί στη δημοσίευση ισολογισμού της 31ης-12-2011, ή τουλάχιστον να δώσει σθεναρή μάχη για την ένταξή του στις συστημικές τράπεζες. Ο υπουργός των Οικονομικών παρέβη τον νόμο της αγοράς που υπαγορεύει ότι "όταν θέλεις να πουλήσεις κάτι δεν το απαξιώνεις".

Αν "Το Τ.Τ. δεν είναι βιώσιμο", αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο ελληνικό κράτος που σαν βασικός μέτοχος όρισε τη διοίκηση και το υπερφόρτωσε με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα οποία "κουρεύτηκαν" με τη διαδικασία του PSI, εκμηδενίζοντας τα κεφάλαια της τράπεζας και εξαφανίζοντας την περιουσία 77.000 μετόχων μειοψηφίας. Ακριβώς οι ίδιες πρακτικές οδήγησαν και στην "ιδιωτικοποίηση" της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, με αποτέλεσμα να "ιδιωτικοποιηθεί" μόνο το κερδοφόρο κομμάτι της και να μείνει στο ελληνικό δημόσιο το πλέον ελλειμματικό και προβληματικό.

Και αν στην περίπτωση της ΑΤΕ η κυβέρνηση είχε συγκροτηθεί πρόσφατα και η κατάσταση της χώρας δεν άφηνε περιθώρια ούτε για την τήρηση των προσχημάτων, στην περίπτωση του Τ.Τ. οι γενικότερες συνθήκες είναι διαφορετικές και ενδεχομένως η ποιότητα του χαρτοφυλακίου καλύτερη. Οι μέτοχοί του που είναι πολυπληθέστεροι θα πρέπει να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης, έστω και αν αυτό σημαίνει απλά μια εξήγηση για τους λόγους που έχασαν τα χρήματά τους και την, έστω τυπική, μομφή των υπευθύνων.

Η ΑΤΕ και το Τ.Τ. είναι δυστυχώς τα δύο πιο πρόσφατα συμπτώματα της απαράδεκτης συμπεριφοράς του ελληνικού κράτους ως βασικού μετόχου, που έρχονται να προστεθούν στη λίστα παλαιότερων και εξίσου θλιβερών πρακτικών οι οποίες, αν μη τι άλλο, δείχνουν παντελή περιφρόνηση προς τις αρχές και τη φιλοσοφία της χρηστής Εταιρικής Διακυβέρνησης που το κράτος οφείλει να εφαρμόζει στις εταιρείες όπου είναι το ίδιο βασικός μέτοχος.

Σε επιστολή μας στις 2 Απριλίου 2012 προς τον τότε πωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο είχαμε ζητήσει προλαβαίνοντας τις διαφαινόμενες εξελίξεις να υπάρξει μέριμνα ώστε οι μέτοχοι μειοψηφίας να απολαύσουν όλα τα δικαιώματα που θα δοθούν στους μετόχους πλειοψηφίας και είχαμε προσφερθεί, εάν μας ζητηθεί, να βρούμε λύσεις σε προβλήματα τεχνικής φύσεως ώστε να υλοποιηθεί αυτό που ζητήσαμε. Οι εξελίξεις στο θέμα του Τ.Τ. δείχνουν ότι οδηγούνται οι μέτοχοι μειοψηφίας στον αφανισμό της περιουσίας τους, χωρίς να υπάρχει πρόταση διάσωσης.

Ο ΣΕΔ, ακολουθώντας ακριβώς αυτά που υποστήριξε στην τότε επιστολή του, προτείνει για τους μετόχους μειοψηφίας του Τ.Τ. αν τελικά ακολουθηθεί η διαδικασία της ΑΤΕ και της Proton Βank, να δοθεί το δικαίωμα στους υφισταμένους μετόχους να αγοράζουν μελλοντικά μετοχές του σχήματος που θα προκύψει μετά την απορρόφηση του Τ.T. σε τιμές σταθερές προσαυξημένες κατά έτος με ένα ελάχιστο ποσοστό, ακολουθώντας τη διαδικασία των warrants, που όπως φαίνεται θα ισχύσει στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η λύση αυτή, εκτός του ότι είναι δίκαιη για τους 77.000 μετόχους μειοψηφίας του Τ.Τ., έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα διότι μπορεί να αποδείξει ότι η επένδυση σε ελληνικές εισηγμένες εταιρείες δεν είναι μια πράξη που οδηγεί στον μηδενισμό της περιουσίας των μετόχων, αλλά αντίθετα ακόμα και σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα προστατεύεται ο μέτοχος μειοψηφίας, που είναι σημαντικός συντελεστής κάθε προσπάθειας ανάκαμψης της οικονομίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v