Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι «παίζει» με τα αποτελέσματα 9μήνου

Τι αποκαλύπτουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα για το εννεάμηνο. Τι αναμένουμε για τις μεγάλες εταιρείες. Εκτιμήσεις αναλυτών και παραγόντων της αγοράς για την εικόνα εισηγμένων και κλάδων. Ποιοι είναι οι καταλύτες.

ΧΑ: Τι «παίζει» με τα αποτελέσματα 9μήνου
Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις αναμένεται μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου των εισηγμένων εταιρειών.

Σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, η μέση εικόνα θα είναι παρόμοια με αυτή των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις θα δούμε σημάδια περιορισμένης επιδείνωσης της κατάστασης εξαιτίας κυρίως των παρακάτω παραγόντων:

• Το ΑΕΠ συνέχισε την από τρίμηνο σε τρίμηνο υποχώρησή του και κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

• Οι πολύ χαμηλοί ρυθμοί ανάθεσης κρατικών προμηθειών και η συνεχιζόμενη χαρακτηριστική ύφεση στην εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα συνεχίστηκαν το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να μην αναμένονται σημάδια βελτίωσης σε μια σειρά κλάδους όπως κατασκευές, πληροφορική, προφίλ αλουμινίου, εμπορίας σιδήρου και χάλυβα.

Η ραγδαία άνοδος του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης όχι μόνο περιόρισε τη σχετική ζήτηση για τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, αλλά επιπλέον δημιούργησε προβλήματα εύρεσης εγχώρια πρώτης ύλης και σε εισηγμένες βιομηχανίες ξύλου! Οι επιπτώσεις βέβαια αυτές θα φανούν κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο της χρήσης.

Το πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων εντάθηκε περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, με την πιστωτική επέκταση να μειώνεται περίπου κατά 2 δισ. ευρώ και το μέσο επίπεδο των επιτοκίων χορηγήσεων να συνεχίζει την άνοδό του.

Ο κλάδος της ναυτιλίας συνέχισε να χαρακτηρίζεται από βαθιά ύφεση σε διεθνές επίπεδο, ενώ η γενικότερη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης διεθνώς πιστεύεται ότι επηρέασε σε κάποιον βαθμό και αρκετές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Αντίθετα, σύμμαχος των εταιρειών αναμένεται να είναι μόνο οι κινήσεις που έχουν γίνει και αποσκοπούν στον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα

Μέχρι σήμερα, λίγες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα εννεαμήνου και σε αυτές συγκαταλέγονται οι εξής:

Coca Cola Hellenic: Στα 265 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola 3E στο εννεάμηνο, εμφανίζοντας πτώση της τάξης του 12% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα του αναμενόμενου, καθώς αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στα 256,8 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% και διαμορφώθηκαν στα 5,47 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων για 5,44 δισ. ευρώ, ενώ τα συγκρίσιμα EBIT ανήλθαν σε 412 εκατ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 412,3 εκατ. ευρώ. 

H JP Morgan ανέμενε ο τζίρος του τρίτου τριμήνου να αυξηθεί από το 1,93 στα 2,02 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να υποχωρήσουν από τα 156 στα 145 εκατ. ευρώ. Για το σύνολο της χρονιάς, ο διεθνής οίκος προβλέπει κέρδη 314 εκατ. έναντι 342 εκατ. ευρώ το 2011.

JUMBO:
Καλύτερα σε σχέση με το guidance της εισηγμένης τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της χρήσης που λήγει τον προσεχή Ιούνιο. Ως αποτέλεσμα, οι αναλυτές ανέβασαν τις προβλέψεις των κερδών για φέτος σε επίπεδα ανώτερα του guidance.

Πλαστικά Θράκης: Ελαφρά χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, λόγω της επιδείνωσης που παρατηρείται στη διεθνή οικονομία. Πάντως, σε επίπεδο εννεαμήνου συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των αποτελεσμάτων για τον εισηγμένο όμιλο.

Πλαίσιο: Εξίσου δυνατό το τρίτο φετινό τρίμηνο της εταιρείας, συνεχίζοντας την ικανοποιητική κερδοφορία και την… παραγωγή μετρητών. Η αύξηση των κερδών δεν οφείλεται σε ανοδικές πωλήσεις, αλλά σε στροφή προς ιδιόκτητες μπράντες, που αποφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Τι αναμένει η αγορά

ΟΤΕ: Πιεσμένο αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κυρίως λόγω των μειωμένων τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία.

ΤΙΤΑΝ: Πτωτικό το τρίτο τρίμηνο από πλευράς κερδοφορίας, λόγω αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών. Γενικότερα, το 2012 παρατηρείται άνοδος εξαγωγών και θετικές ταμειακές ροές.

ΕΧΑΕ: Το αναιμικό από πλευράς όγκου χρηματιστηριακών συναλλαγών (ημερήσιος όγκος μόλις γύρω στα 35 εκατ. ευρώ) αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα σημαντική υποχώρηση του αποτελέσματος στο Q3, το οποίο όμως αναμένεται να διατηρηθεί σε θετικό επίπεδο. Ενθαρρυντική για τους μετόχους της εταιρείας η άνοδος των χρηματιστηριακών συναλλαγών που παρατηρείται το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς (μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών γύρω στα 70 εκατ. το τελευταίο χρονικό διάστημα).

Mevaco: Πορεία εννεαμήνου με «γεύση» εξαμήνου, αλλά και καλύτερες προοπτικές για το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Να θυμίσουμε πως πέρυσι ο εισηγμένος όμιλος είχε σημειώσει ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων.

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Μετά από ένα καλό εξάμηνο, αναμένεται και ένα καλό (αν όχι καλύτερο) εννεάμηνο.

ΓΕΚΕ: Εικόνα χειρότερη από αυτήν του πρώτου εξαμήνου, καθώς το πρώτο τέταρτο του έτους είχε επηρεαστεί (συγκυριακά) θετικά από τη φιλοξενία στο ξενοδοχείο President συγγενών των Λιβύων ασθενών οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε ελληνικές κλινικές.

Ιδιωτικές κλινικές: Αναμένεται ανάλογη εικόνα για τον ίδιο λόγο (βλέπε Λίβυοι ασθενείς), με τη διαφορά ότι, σε αντίθεση με τη ΓΕΚΕ, οι κλινικές έχουν ακόμη λαμβάνειν πολύ σημαντικά ποσά από τα νοσήλια που χρέωσαν και κάποιοι φοβούνται πως για την τελική είσπραξη θα απαιτηθεί και κάποιο «κούρεμα».


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v