Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Τα 14 midcaps που κερδίζουν την αγορά!

Γιατί ανακτά… ρυθμό η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ποιες είναι οι 14 εισηγμένες που ευνοούνται. Τα κριτήρια επιλογής και τα επιχειρηματικά δεδομένα. Ποιες συγκεντρώνουν υψηλότερες προσδοκίες αποδόσεων. Πίνακες.

Χ.Α.: Τα 14 midcaps που κερδίζουν την αγορά!
O δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχασε για λίγο το πάνω χέρι στις θετικές αποδόσεις του σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, αλλά από τις αρχές Απριλίου φαίνεται να ξαναβρίσκει ρυθμό!

Αν και στο τρίμηνο οι αποδόσεις του εξακολουθούν να υστερούν ελαφρώς, από τις αρχές του μήνα οι μεσαίοι τίτλοι της αγοράς άνοιξαν και πάλι τον βηματισμό τους, στοιχείο που είναι εν δυνάμει θετικός οιωνός ευρύτερα, δεδομένου ότι από τις εκλογές και μετά ο σηματωρός της αγοράς είναι ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η επιστροφή των επενδυτών στους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μπορεί να είναι προπομπός για ένα ακόμα ανοδικό κύμα στην αγορά, αφού μετά το κυπριακό σοκ η κινητικότητα που παρατηρείται στο ταμπλό στα midcaps δείχνει ότι η διάθεση για ρίσκο δεν έχει εκλείψει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Με κριτήριο η κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 50 εκατ., αλλά όχι τα 250 εκατ. ευρώ, τις αποδόσεις και τους πολλαπλασιαστές αποτίμησης, οι 14 μετοχές στις οποίες ποντάρει η αγορά στο γύρισμά της είναι οι τίτλοι των ΟΛΘ, Lamda Development, ΕΥΑΘ, ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, Σιδενόρ, Φουρλής, Πλαίσιο, Autohellas, Intracom, Ιατρικό Αθηνών, Πλαστικά Θράκης, Κρι Κρι, Σαράντης και Καράτζη.

Οι μετοχές αυτές εμφανίζουν, σε μέσα επίπεδα, χαμηλότερους πολλαπλασιαστές κερδών και λογιστικής αξίας από την αγορά, ενώ οι αποδόσεις τους είναι θετικές.


Η εικόνα ανά εταιρεία

1. Μία από τις πρώτες επιλογές είναι ο τίτλος του ΟΛΘ. Η μετοχή επέδειξε ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς κερδοφορίας το 2012, ενώ τα καθαρά κέρδη εκτοξεύθηκαν σε σχέση με το 2011. Ο δείκτης αποτίμησης σε όρους κερδοφορίας είναι 12 φορές, ωστόσο οι εκτιμήσεις για φέτος καθιστούν τον τίτλο διαπραγματεύσιμο σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα. Σε όρους EV/EBITDA, ωστόσο, ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος στις 6-6,5 φορές. Η απόδοσή του από τις αρχές του έτους είναι οριακά αρνητική, αλλά τον τελευταίο μήνα δίνει +8% 53% και στο εξάμηνο +51%.


2. Ο τίτλος της ΕΥΑΘ κινείται με +7% τον τελευταίο μήνα, ενώ στο έτος κινείται οριακά χαμηλότερα από την αγορά. Με βάση το 2012, εμφανίζει δείκτη τιμής προς κέρδη 12 φορές, ενώ η μερισματική απόδοση είναι κοντά στο 4%. Η μετοχή θα ανεβάσει στροφές σε όρους κερδοφορίας το επόμενο έτος, ενώ η επικείμενη πρώτη φάση της αποκρατικοποίησής της τοποθετείται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

3. Για τη Lamda Development, τα κέρδη στο ταμπλό είναι 8% τον τελευταίο μήνα και 98% το τελευταίο 12μηνο. Η κίνηση στο τρίμηνο επίσης είναι καλύτερη από την πορεία της αγοράς.


4.
Για τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η κίνηση στο ταμπλό του Χ.Α. είναι εκρηκτική, με άνοδο 12% τον τελευταίο μήνα και σχεδόν +145% σε ένα έτος! Για τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ το EV/EBITDA για το 2012 έκλεισε στις 2,5 φορές, αλλά για φέτος υπολογίζεται στις 10 φορές.


5.
Η μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ εμφανίζει μία από τις υψηλότερες αποδόσεις τον τελευταίο μήνα, αν και στο τρίμηνο η επίδοση είναι αρκετά πιο αρνητική από της αγοράς. Ωστόσο, στο δωδεκάμηνο εξακολουθεί να κερδίζει 80%, αλλά οι ζημίες στο 2012 αυξήθηκαν και ο δείκτης EV/EBITDA εκτιμάται φέτος σε 25 φορές.


6. Από το screening προκύπτει και η μετοχή της Σαράντης. Οι ρυθμοί μεταβολής των μεγεθών της εταιρείας για το 2012 εξέπληξαν ευχάριστα την αγορά, ενώ και οι επιδόσεις της στο 12μηνο είναι +115%, ξεπερνώντας όλους τους δείκτες αναφοράς.


7.
Για τη Φουρλής, η απόδοση στο τρίμηνο διαμορφώνεται στο -20% και στο έτος στο +70%. Η αποτίμηση της εταιρείας σε όρους πολλαπλασιαστών EV/EBITDA είναι περίπου 12 φορές για το 2012, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για φέτος ο δείκτης εκτιμάται σε 10,5 φορές.


8.
Το Πλαίσιο κινείται με πτώση τον τελευταίο μήνα, ωστόσο από τις αρχές του έτους σημειώνει μία από τις πιο υψηλές επιδόσεις στην αγορά. Η αποτίμηση της εταιρείας είναι περίπου 10 φορές τα κέρδη του 2012 και η εταιρεία δείχνει πολύ αμυντικά χαρακτηριστικά σε περίοδο όπου άλλες εταιρείες... καταρρέουν.


9. Η μετοχή της Autohellas, παρότι δεν κάνει υψηλές συναλλαγές στο ταμπλό του Χ.Α. και η απόδοσή της για το 12μηνο δεν εντυπωσιάζει («μόλις» +25%), εμφανίζει υπεραπόδοση έναντι του Γενικού Δείκτη σε όλα τα χρονικά διαστήματα και τα αποτελέσματά της ήταν πολύ καλά, δεδομένων των συνθηκών. Ο δείκτης EV/EBITDA δεν ξεπερνά τις 3 φορές, αν και ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας είναι στα 100 εκατ. ευρώ. Η μερισματική απόδοση στο +6%.


10.
Η Intracom, με απόδοση +185% στο 12μηνο και +14% τον τελευταίο μήνα, «κλείνει το μάτι» στην αγορά, αφού αποτελεί παραδοσιακή επιλογή... επίθεσης. Παρά τη σημαντική αύξηση στα EBITDA, οι ζημίες στην τελευταία γραμμή μειώθηκαν μόλις 15%, στα -43 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης P/BV παραμένει πολύ κάτω από τη μονάδα.


11. Το Ιατρικό Αθηνών επίσης κινείται με σημαντική υπεραπόδοση το τελευταίο 12μηνο, αν και στον τελευταίο μήνα δεν σημειώνει υπεραξίες στο ταμπλό. Τα EBITDA το 2012 τριπλασιάστηκαν και οι ζημίες περιορίστηκαν στα 7,3 εκατ. ευρώ.


12.
Τα Πλαστικά Θράκης, με δείκτη τιμής προς κέρδη χαμηλότερα των 9 φορών για πέρυσι αλλά και κάτω των 8 φορών για το 2013, με πολύ υψηλή μερισματική απόδοση και δείκτη EV/EBITDA χαμηλότερα από 4 φορές, είναι μία από τις περιπτώσεις με εμφανώς καλύτερη επίδοση από την αγορά σε όλα τα χρονικά διαστήματα.


13. Η ΚΡΙ ΚΡΙ αποτελεί μία από τις πρόσφατες ανακαλύψεις της αγοράς. Ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος βάσει των αποτελέσματα του 2012 με P/E 11,5 φορές και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία 1,8 φορά, ενώ η συμπεριφορά της στο ταμπλό του χρηματιστηρίου είναι αξιοπρόσεκτα «καλή». Βάσει των εκτιμήσεων για φέτος, ο δείκτης τιμής προς κέρδη ανά μετοχή διαμορφώνεται σε 12 φορές.


14.
Η Καράτζης για το 2012 κινήθηκε με μικρό άνοδο σε κύκλο εργασιών και EBITDA και 10% μείωση στα καθαρά κέρδη. Στο εξάμηνο, ο τίτλος έχει διπλασιάσει την τιμή του, ενώ οι δείκτες αποτίμησης είναι 12,5 φορές τα εκτιμώμενα φετινά κέρδη και 7,5 φορές τα EV/EBITDA.

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v