Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαμηνιαία αναθεώρηση δεικτών του Χ.Α.

Αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών του Χ.Α., οι οποίες θα ισχύσουν από τις 9 Μαΐου, ενέκρινε η Επιτροπή Δεικτών. Στον Γενικό Δείκτη εισάγονται οι μετοχές των Εθνική Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, Χ. Μπενρουμπή, Blue Star Ναυτιλιακή, Τηλέτυπος και Φοίνιξ Metrolife. Αναλυτικά όλες οι αλλαγές.

Εξαμηνιαία αναθεώρηση δεικτών του Χ.Α.
Αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών του Χ.Α., όπως αυτές προκύπτουν κατ’ εφαρμογή των ”Βασικών κανόνων διαχείρισης και λειτουργίας των Δεικτών”, ενέκρινε η Επιτροπή Δεικτών στη συνεδρίασή της στις 22 Απριλίου.

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν σήμερα θα ισχύουν αμέσως μετά το κλείσιμο των εργασιών της συνεδρίασης της 6ης Μαΐου 2005, δηλαδή στις 9 Μαΐου 2005.

Ειδικότερα, στον Γενικό Δείκτη εισάγονται οι μετοχές των Εθνική Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, Χ. Μπενρουμπή, Blue Star Ναυτιλιακή, Τηλέτυπος και Φοίνιξ Metrolife.

Την ίδια στιγμή διαγράφονται από τον Γενικό Δείκτη οι Ελινόιλ, Ελαΐς, Νίκας, ΑΕΓΕΚ και Forthnet.

Υπενθυμίζεται ότι για τους Γενικούς Δείκτες Αγοράς όπως και για τους Κλαδικούς Δείκτες η κατάταξη προκύπτει από τον αριθμητικό μέσο της σειράς διαβάθμισης κάθε μετοχής της ιστορικής αξίας συναλλαγών άνευ πακέτων (ΑΣ) του εξαμήνου 1/10 – 31/3 και της μέσης χρηματιστηριακής αξίας (ΜΧΑ) την ίδια περίοδο.

Σχετικά με τον Γενικό Δείκτη της Παράλληλης Αγοράς, εισάγονται οι μετοχές των Αφοί Κορδέλλου, Creta Farm, Euromedica, Interfish, Βάρδας, Μαθιός και Ιμάκο.

Από τον Γενικό Δείκτη της Παράλληλης Αγοράς διαγράφονται οι μετοχές των Centric, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Δομική Κρήτης, Έλτον, Ελβέ Ενδυμάτων και Περσεύς.

Όπως αναφέρει το Χ.Α. στην ανακοίνωσή του, είναι σε εξέλιξη η αντικατάσταση του κενού που δημιουργήθηκε με την αναστολή διαπραγμάτευσης της Ipirotiki, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τη μετοχή της Κορδέλλου στις 4 Μαΐου 2005.

Σε ό,τι αφορά τον Δείκτη Υψηλής Κυκλοφοριακής Ταχύτητας, σημειώνεται πως θα εισαχθούν 7 μετοχές και θα διαγραφούν 6.

Συγκεκριμένα, θα εισαχθούν οι μετοχές των Νεοχημική, Ειδησεοφωνική Ελλάς, Interfish, Μαθιός, Vivere, Γένερ και Ιμάκο.

Από την άλλη, διαγράφονται οι μετοχές των Μπάμπη Βωβού, Ελινόιλ, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Έλτον, Βαρβέρη, Alsinco.

Κλαδικοί Δείκτες

Αλλαγές έχουν προκύψει και σε κλαδικούς δείκτες. Ειδικότερα:

* Από τον Δείκτη Χονδρικού Εμπορίου διαγράφεται η μετοχή της ΕΛΓΕΚΑ, ενώ δεν προστίθεται καμία.

* Από τον Δείκτη Τροφίμων διαγράφονται οι μετοχές της Μπάρμπα Στάθη, της Κρέτα Φαρμ και της Κατσέλη.

* Στον Δείκτη Πληροφορικής εισάγονται οι μετοχές των MLS και Informer, ενώ διαγράφεται η μετοχή της Centric Πολυμέσα.

Όπως αναφέρει το Χ.Α., είναι σε εξέλιξη η αντικατάσταση του κενού που δημιουργήθηκε με την αναστολή διαπραγμάτευσης της Ipirotiki, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την MLS στις 4/5/2005.

* Στον Δείκτη Ορυκτών και Τσιμέντων εισάγεται η μετοχή της Μαθιός Πυρίμαχα.

* Στον Δείκτη Κατασκευών εισάγονται οι μετοχές των Βιοτέρ και Μοχλός.

* Από τον Δείκτη Συμμετοχών διαγράφεται η μετοχή της Marfin Financial Group.

* Από τον Δείκτη Εταιριών Επενδύσεων διαγράφεται η μετοχή της New Millennium.

* Στον Δείκτη Βασικών Μετάλλων εισάγονται οι μετοχές των Αλκο και ΕΤΕΜ.

* Από τον Δείκτη Ακίνητης Περιουσίας διαγράφεται η μετοχή της ΓΕΚ.

* Στον Βιομηχανικό Δείκτη εισάγονται πέντε νέες μετοχές: της Creta Farm, της Μαθιός, της Δέλτα Project, της Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, της ΕΛΒΕ και της Περσεύς.

Τέλος, το Χ.Α. ανακοινώνει πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην σύνθεση των δεικτών Τραπεζών, Τηλεπικοινωνιών, Μη Μεταλλικών Ορυκτών και Τσιμέντων, Λιανικού Εμπορίου, Εκδόσεων Εκτυπώσεων, Είδη-Λύσεων Πληροφορικής, Διυλιστηρίων και Κλωστοϋφαντουργιών.

Αναλυτική Παρουσίαση Γενικού Δείκτη και Δείκτη Παράλληλης Αγοράς

Η τακτική εξαμηνιαία αναθεώρηση της σύνθεσης του Γενικού Δείκτη Κύριας Αγοράς είχε ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση 5 μετοχών της υφιστάμενης σύνθεσης του δείκτη.

Η νέα σύνθεση του Γενικού Δείκτη Κύριας Αγοράς για το διάστημα από 01/10/2004 έως 31/03/2005 έχει ως εξής:

* Αντιπροσωπεύει με 73.212,52 εκατ. ευρώ το 85,35% της συνολικής μέσης κεφαλαιοποίησης της Κύριας Αγοράς και το 80,25% της συνολικής μέσης κεφαλαιοποίησης της αγοράς μετοχών του Χ.Α.

* Αντιπροσωπεύει με 16.011,46 εκατ. ευρώ το 91,35% της συνολικής αξίας συναλλαγών άνευ πακέτων της Κύριας Αγοράς. και το 84,45% της συνολικής αξίας συναλλαγών άνευ πακέτων της αγοράς μετοχών του Χ.Α.

* Αποτελείται από μετοχές 10 διαφορετικών κατηγοριών οικονομικής Δραστηριότητας και 27 διαφορετικών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.

* Αποτελείται από 19 μετοχές που ανήκουν στην σύνθεση του Δείκτη FTSE/ASE 20, από 25 μετοχές που ανήκουν στην σύνθεση του Δείκτη FTSE/ASE Mid 40 και από 14 μετοχές που ανήκουν στην σύνθεση του Δείκτη FTSE/ASE SmallCap 80.

* Οι πέντε μετοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στη σύνθεση του νέου Δείκτη Κύριας Αγοράς είναι οι: Εθνική, Eurobank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και οι πέντε μετοχές με το μικρότερο ποσοστό είναι οι: Chipita, Elmec Sport, Μπενρουμπή, Blue Star Ferries και Lannet.

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του Δείκτη Παράλληλης Αγοράς η τακτική εξαμηνιαία αναθεώρηση είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή 7 και την αφαίρεση 6 μετοχών της υφιστάμενης σύνθεσης του.

Η νέα σύνθεση του Γενικού Δείκτη Παράλληλης Αγοράς για το διάστημα από 01/10/2004 έως 31/03/2005 έχει ως εξής:

* Αντιπροσωπεύει με 4.015,55 εκατ. ευρώ το 75,17% της Συνολικής μέσης κεφαλαιοποίησης της Παράλληλης Αγοράς και το 4,40% της συνολικής μέσης κεφαλαιοποίησης της Αγοράς Μετοχών του Χ.Α.

* Αντιπροσωπεύει με 1.131,37 εκατ. ευρώ το 81,50% της συνολικής αξίας συναλλαγών άνευ πακέτων της Παράλληλης Αγοράς και το 5,97% της συνολικής αξίας συναλλαγών άνευ Πακέτων της αγοράς μετοχών του Χ.Α.

* Αποτελείται από μετοχές 9 διαφορετικών κατηγοριών οικονομικής δραστηριότητας και 22 διαφορετικών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.

* Αποτελείται από 4 μετοχές που ανήκουν στην σύνθεση του Δείκτη FTSE/ASE Mid 40, από 22 μετοχές που ανήκουν στην σύνθεση του Δείκτη FTSE/ASE SmallCap 80.

* Σχετικά με τις πέντε μετοχές που έχουν ο μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στη σύνθεση του νέου Δείκτη Παράλληλης Αγοράς όπως αναφέρει το Χ.Α. είναι οι Folli Follie, Intralot, Jumbo, Πλαίσιο και Marfin, ενώ οι μετοχές με το μικρότερο ποσοστό συμμετοχής είναι οι: MLS, Μαθιός, Ζήνων, Ιμάκο και Interfish.

** Αναλυτικά στοιχεία για τη σύνθεση των δεικτών του Χ.Α. δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v