Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες αποχωρούν από τη Διεθνή Αγορά

Την αποχώρηση των μετοχών οκτώ εταιριών (σε σύνολο 88 εταιριών) από την κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης επικύρωσε κατά τη συνεδρίασή του στις 24/11/2005 το Δ.Σ. του χρηματιστηρίου. Κατά συνέπεια, στην εν λόγω κατηγορία θα διαπραγματεύονται 80 εταιρίες (84 μετοχές).

Ποιες εισηγμένες αποχωρούν από τη Διεθνή Αγορά
Την αποχώρηση των μετοχών οκτώ εταιριών (σε σύνολο 88 εταιριών) από την κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης επικύρωσε κατά τη συνεδρίασή του στις 24/11/2005 το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά από επικοινωνία των εν λόγω εταιριών με την αρμόδια υπηρεσία του Χ.Α.

(σ.σ. Οι αναλυτικοί πίνακες με τις μετοχές δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”).

Οι εταιρίες αυτές είναι:

1. Τράπεζα της Ελλάδος

2. Εθνική Ε.Ε.Χ.

3. Ιονική Ξεν. Επιχειρήσεις

4. Πειραιώς Χρημ/κές Μισθώσεις

5. Πρόοδος Ελληνικές Επενδύσεις

6. Crown Hellas Can

7. Eλληνική Βιομηχανία Ζάχαρης A.E.

8. Ελληνική ΑΕΕΧ (έχει ήδη συγχωνευθεί με την Πειραιώς από 11/11)

Υπενθυμίζεται ότι οι εισηγμένες Εθνική ΕΕΧ και Πρόοδος Ελληνικές Επενδύσεις βρίσκονται σε διαδικασία απορρόφησης από τις μητρικές Εθνική Τράπεζα και EFG Eurobank αντίστοιχα.

Κατά συνέπεια:

* στην Κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης θα διαπραγματεύονται 80 εταιρίες (84 μετοχές)

* στην Κατηγορία Μεσαίας & Μικρής Κεφαλαιοποίησης θα διαπραγματεύονται 223 εταιρίες (234 μετοχές)

* στην Κατηγορία Επιτήρησης θα διαπραγματεύονται 18 εταιρίες (22 μετοχές)

* στην Κατηγορία Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών θα διαπραγματεύονται 5 εταιρίες (5 μετοχές)

---Κλάδοι

Παράλληλα, το Δ.Σ. του Χ.Α. προσδιόρισε ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κλαδική κατάταξη FTSE Dow Jones Industry Classification Benchmark (ICB) θα εφαρμοστεί από τις 2/1/2006, ώστε να υπάρξει χρόνος ενημέρωσης των εισηγμένων εταιριών.

Το Δ.Σ. του Χ.Α. ενέκρινε την εισήγηση της Επιτροπής Ταξινόμησης, για την αναβολή της προβλεπόμενης αναθεώρησης της κλαδικής ταξινόμησης των μετοχών των Εισηγμένων στο Χρηματιστηρίου Αθηνών εταιριών, λόγω της επικείμενης υιοθέτησης της μεθοδολογίας ICΒ.

---Δείκτες Χ.Α.

Το Δ.Σ. του Χ.Α. ενέκρινε την εισήγηση της Επιτροπής Δεικτών του Χ.Α. να αναβληθεί η αναθεώρηση των κλαδικών δεικτών και του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μέχρι την οριστικοποίηση της υιοθέτησης της μεθοδολογίας ICΒ.

Επίσης, αποδέχτηκε την πρόταση προσωρινής αντικατάστασης των μετοχών του Γενικού Δείκτη που θα μεταφερθούν στην Κατηγορία Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης από τη συγχώνευση των Γενικών Δεικτών Κύριας και Παράλληλης Αγοράς.

Από 28/11/05 θα υπάρχει μόνο ο Γενικός Δείκτης της αγοράς αξιών του Χ.Α. που θα αποτελείται από 60 μετοχές προερχόμενες από την κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Ειδικότερα στη σημερινή σύνθεση του Δείκτη εισέρχονται οι εταιρίες Intralot, Folli-Follie, Jumbo, Νεοχημική σε αντικατάσταση των εταιριών Εθνική Ετ. Επεν/σεων Χαρτοφυλακίου, Elmec Sport, ΛΑΝ-ΝΕΤ Επικοινωνίες, Χ. Μπενρουμπή & Υιός.



Τέλος, αποδέχτηκε την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τον υπολογισμό του ΔΥΚΤ, σύμφωνα με την οποία όταν στη σύνθεση του δείκτη συμμετέχουν λιγότερες από 13 μετοχές, η αρχική συμμετοχή τους στο δείκτη θα γίνεται με ισομερή στάθμιση.

Οι υποχρεώσεις των Ειδικών Διαπραγματευτών στην Αγορά Αξιών συνοψίζονται ως ακολούθως:

Σε μετοχές εισηγμένων στο Χ.Α. εταιριών από Μέλη του Χ.Α., το Δ.Σ. με σχετική του απόφαση τροποποίησε τους όρους ειδικής διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα:

- Καθορίστηκαν ως ελάχιστος χρόνος επανεισαγωγής ζεύγους εντολών τα τρία (3) λεπτά (έναντι των δέκα (10) λεπτών που ισχύουν σήμερα).

- Παρασχέθηκε πλέον η δυνατότητα στους Ειδικούς Διαπραγματευτές να εισάγουν οριακές εντολές εντός του εύρους του ζεύγους εντολών, εντολές στην προσυνεδρίαση και στο κλείσιμο.

- Καθορίστηκε συγκεκριμένη κλίμακα (ανάλογα με την τιμή της μετοχής με μέγιστο το 2,5% για τιμή μετοχής > 3 ευρώ) για τη μέγιστη απόκλιση του εύρους τιμών (spread) που υποχρεούνται να τηρούν οι Ειδικοί Διαπραγματευτές κατά την παροχή ζεύγους εντολών.

Το σύνολο των προαναφερθέντων μέτρων, παράλληλα με την απλοποίηση των διαδικασιών για την απόκτηση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή επί συγκεκριμένης μετοχής και την τεχνολογική αναβάθμιση του συστήματος διαπραγμάτευσης, διαμορφώνει πλέον ένα απλό και ξεκάθαρο πλαίσιο κανόνων, το οποίο αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στο θεσμό της ειδικής διαπραγμάτευσης και να συνεισφέρει σημαντικά στη ρευστότητα και αποτελεσματικότητα της αγοράς.

Αναθεωρήθηκαν οι εκτελεστικές αποφάσεις που προβλέπονται στο Νέο κανονισμό, προσαρμοσμένες στις νέες του διατάξεις του. Η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει μετά την ανάρτησή τους στο site του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του νέου Κανονισμού αρχίζει από τη Δευτέρα 28η Νοεμβρίου 2005.

---Άλλες αποφάσεις

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε:

• Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 942.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας Ευρωσύμβουλοι Συμβούλων Ανάπτυξης και Τεχνολογίας, οι οποίες διατέθηκαν δωρεάν στους παλαιούς μετόχους σε αναλογία 2 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για κάθε 10 παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές. Δικαιούχοι των νέων δωρεάν μετοχών θα είναι οι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της εταιρίας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. της 29ης Νοεμβρίου 2005. Η διαπραγμάτευση των νέων δωρεάν μετοχών θα ξεκινήσει την 7η Δεκεμβρίου 2005.

• Την αποδέσμευση, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 3 περ. ε του Ν. 2733/99 όπως ισχύει, των 3.168.600 μετοχών της εταιρίας Μπαλλής Χημικά από τους μετόχους κ.κ. Κων/νο Μπαλλή και Αικατερίνη Παπαδοπούλου για τη μεταβίβασή τους στην εταιρία ΛΑΜΔΑ ΝΤΙΤΕΡΤΖΕΝΤ. Οι παραπάνω μετοχές θα παραμείνουν δεσμευμένες.

Τέλος το Δ.Σ. του Χ.Α. ενημερώθηκε για τη λύση σύμβασης (παύση) της ειδικής διαπραγμάτευσης επί των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας Compucon Εφαρμογές Υπολογιστών από την εταιρία-μέλος του ΧΑ Ωμέγα Τράπεζα.

* Οι αναλυτικοί πίνακες με την πλήρη νέα σύνθεση των Δεικτών δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v