Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Το ΔΝΤ δεν θέλει να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα

Την αποδοχή της υπεραπόδοσης της οικονομίας από τους δανειστές θέτει ως όρο η κυβέρνηση για να ξεκλειδώσουν οι τεχνικές συζητήσεις. Αισιοδοξία για κλείσιμο αξιολόγησης, πυρά κατά ΔΝΤ και Σόιμπλε. Επίθεση σε ΝΔ και μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ.

Τσίπρας: Το ΔΝΤ δεν θέλει να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα

Την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και η χώρα θα γυρίσει σελίδα εξέφρασε από το βήμα της κεντρικής επιτροπής ο πρωθυπουργός στη σκιά της χθεσινής συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς. Παράλληλα, όμως άσκησε δριμεία επίθεση προς δυο μέτωπα:

* Το ΔΝΤ, το οποίο εκτίμησε ότι δεν θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση και αρκείται να παίζει ένα παιχνίδι «μουτζούρη», για να μεταθέσει αλλού τις ευθύνες. Αμφισβήτησε ευθέως την επιστημονική επάρκεια μετά από το σερί αποτυχημένων προβλέψεων και άφησε αιχμές για προσωπικές στρατηγικές εντός του Ταμείου, φωτογραφίζοντας τον Π. Τομσεν.

* Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Χωρίς να κατονομάσει τον Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι η ελάφρυνση χρέους αργά ή γρήγορα θα γίνει, απλά δεν θέλουν να εμπλακεί το θέμα στον εκλογικό κύκλο. Εντύπωση προκάλεσε ότι έκανε έκκληση στην καγκελάριο να «αποθαρρύνει» τον Β. Σόιμπλε από επιθέσεις και αφορισμούς στην Ελλάδα.

Παράλληλα, έδωσε το στίγμα των απαιτήσεων της Αθήνας για την επιστροφή των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Αυτό αφορά στην αποδοχή από την πλευρά των δανειστών της υπεραπόδοσης της οικονομίας η οποία κατά την κυβέρνηση μειώνει σημαντικά τις απαιτήσεις. Πρέπει να είμαστε στην «ίδια σελίδα» για να προχωρήσουν αυτές οι συζητήσεις, είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και η χώρα περνά τον δύσκολο κάβο. «Δεν θα είχα την ίδια αισιοδοξία αν η οικονομία κατρακυλούσε στην ύφεση. Σύντομα πιστεύω ότι τα αποτελέσματα αυτά θα γίνουν αισθητά στον κόσμο και ειδικά σε όσες ομάδες σήκωσαν στους ώμους του το βάρος της κρίσης».

Εστειλε δε και μήνυμα στους βουλευτές του: Εχω βαθιά εμπιστοσύνη στο κριτήριο της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εχω τη βεβαιότητα ότι θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και θα σχεδιάσουμε μαζί την μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Κρίσιμος χρόνος για την ύπαρξη της Ευρωπης

Αυτός ο χρόνος είναι κρίσιμος για την Ευρώπη γιατί γίνονται εκλογές σε κρίσιμες χώρες, τόνισε ο πρωθυπουργός. Θα κριθεί η ίδια η ύπαρξη της ΕΕ που πορεύεται χωρίς την Μεγάλη Βρετανία και ένα ογκούμενο κύμα ακροδεξιάς. Η αλλαγή Πρόεδρου στις ΗΠΑ δημιουργεί πρωτόγνωρο περιβάλλον γιατί κλονίζεται η ευρωατλαντική σχέση.

Η χώρα μας παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε μετά την χρεοκοπία της παραμένει πυλώνας σταθερότητας. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση και παρά τις πιέσεις από τους πιστωτές να προστατεύσουμε τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αλλοι κάνουν δύσκολη την αξιολόγηση

«Εχουμε μπροστά μας μια αξιολόγηση που δεν είναι από μόνη της δύσκολη. Την κάνει δύσκολη η διαφωνία ανάμεσα στους πιστωτές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το ΔΝΤ έχοντας χάσει κάθε επιστημονική αξιοπιστία από τις διαρκώς λάθος προβλέψεις και τις λάθος συνταγές του βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να υποστηρίξει χρηματοδοτικά ένα πρόγραμμα χωρίς νέα απομείωση του χρέους. Αυτό έγινε απολύτως σαφές στη συζήτηση του ΕΣ του για την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη ενώ κατανοούν ότι η ελάφρυνση χρέους είναι αναπόφευκτη και αργά ή γρήγορα θα συμβεί αρνούνται να το αποφασίσουν λόγω των εκλογών. Είναι στενόμυαλη λογική γιατί η ακροδεξιά θα ανεβαίνει όσο η Ευρώπη θα παραμένει άβουλη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ωστόσο, ούτε το ΔΝΤ δείχνει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Ορισμένα στελέχη του προτιμούν να παίζουν προσωπικά παιχνίδια. Το ΔΝΤ δειλιάζει να πει την αλήθεια και παίζει ένα παιχνίδι πόκερ ή τον «μουτζούρη».

Κατά την ανάλυση επειδή δεν θέλουν να ρίξουν το φταίξιμο στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ προσπαθούν να εφεύρουν νέες απαιτήσεις στην Ελλάδα για να χρεώνεται η χώρα την κωλυσιεργία και την απόφαση (κατά τη γνώμη μου, είπε χαρακτηριστικά) να μην χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα.

Τεχνικές συζητήσεις αν…

Δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε ο πρωθυπουργός. Η χώρα πέτυχε εκπληκτική απόδοση στα έσοδα γιατί τελείωσε το «πάρτι» της φοροδιαφυγής. Ετσι ενεργοποιήθηκε ο δότης και δώσαμε την εφάπαξ 13η σύνταξη.

Οι ευρωπαίοι εταίροι αναγνώρισαν την υπερκάλυψη του στόχου. Οι τεχνοκράτες έχουν μεγάλη δυσκολία να στηρίξουν τις απόψεις τους. Η δυσκολία αυτή είναι η ίδια η πραγματικότητα. Τα στοιχεία που επικαλούνται όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι έγκυρα. Αυτό το επισήμανε και η Κομισιόν, τόνισε.

«Περιμένουμε να αναθεωρήσουν αυτές τις εκτιμήσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση αν δεν ξεκινούμε από την ίδια βάση. Περιμένουμε να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις ώστε να ξεκινήσουν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις».

Το παιχνίδι με τη φωτιά και η έκκληση σε Μέρκελ

Εμεις δεν θα δεχτούμε άλλα παιχνίδια στην πλάτη του λαού. Δεν θα επιτρέψουμε μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα άλλα παιχνίδια με τη φωτιά. Οσοι παίζουν παιχνίδια για ευρωζώνη δυο ταχυτήτων παίζουν με τη φωτιά, υπογράμμισε.

Είμαι βέβαιος ότι η ίδια τους η κυβέρνηση δεν θα τους αφήσει να παίζουν με τα σπίρτα στην πυριτιδαποθήκη. Θα παρακαλέσω θερμά την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον γερμανό υπουργό οικονομικών από επιθέσεις και αφορισμούς κατά της Ελλάδας.

Η κοινή ευρωπαϊκή αξιοπρέπεια ορίζει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Όπως είπε, το SPD εγκάλεσε τον Σόιμπλε ότι επιχειρεί να συντηρήσει την ένταση στην Ελλάδα.

Τηρούμε τα συμφωνηθέντα. Να τηρήσουν και οι εταίροι όσα συμφωνήσαμε. Θα συζητήσουμε ότι είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας και στο πλαίσιο της λογικής. Απαιτήσεις που δεν υποστηρίζονται από την λογική και τους αριθμούς δεν πρόκειται να συζητήσουμε, σημείωσε.

Για πρώτη φορά από το 2010 η Ελλάδα τηρεί ένα πρόγραμμα και πιάνει τους στόχους.

Η αντιπολίτευση

Ακούω ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί Μέρκελ και Σόιμπλε. Δεν ξέρω τι θα τους πει. Το μόνο που είμαι βέβαιος είναι ότι δεν θα μιλήσει για έκδοση Χριστοφοράκου, ανέφερε ο ΑΛ. Τσίπρας.

Δεν μου ζήτησε ενημέρωση. Το μόνο που ξέρουμε για τη ΝΔ είναι αυτό που είπε ο Αδ. Γεωργιάδης: ότι δεν θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση, το μόνο που θέλουν είναι να πέσει η κυβέρνηση. Αυτό να το έχει υπόψη ο ελληνικός λαός. Ποιος παλεύει για έξοδο από την κρίση και ποιος δίνει διαπιστευτήρια υποταγής.

Θα ήθελα να του δώσω τα συγχαρητήρια μου αλλά δεν αρκεί να γίνει αρεστός στον Σόιμπλε για να κερδίσει την πρωθυπουργία. Θα πρέπει να γίνει αρεστός και στον ελληνικό λαό.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η ΝΔ μέσα από την αβεβαιότητα μπορούν να στηρίξουν τον σχεδιασμό τους και τις προθέσεις τους να συνδεθεί η χώρα και η οικονομία στα ισχυρά συμφέροντα και την επιστροφή της διαφθοράς.

Αλλάζουν οι συσχετισμοί

Τους περιμένει απογοήτευση γιατί η αξιολόγηση θα κλείσει και θα κλείσει θετικά. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει μια μόνο παράταξη. Βρίσκεται σε σταυροδρόμι λόγω των κρίσιμων αναμετρήσεων αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Βλέπουμε ότι η ακραία νεοφιλελεύθερες δυνάμεις χάνουν δυνάμεις. Αυτό γίνεται τόσο στη Γαλλία, όσο και στη Γερμανία.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτές τις αλλαγές και τη νέα πραγματικότητα. Το παιχνίδι είναι ανοικτό και το κρίσιμο σύνθημα με το οποίο κερδίσαμε τις εκλογές «ανατροπή στην Ελλάδα αλλαγή στην Ευρώπη» μένει να το δούμε, τόνισε.

Δεν θα γίνουν υποχωρήσεις σε ακραίους παραλογισμούς, θέματα αρχών και ρυθμίσεις εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου. Δεν ξέρω αν θα είναι το ΔΝΤ σε κεντρικό ρόλο χρηματοδότη ή σε κάποιο διαφορετικό ρόλο. Αλλά θα κλείσει.

Είμαστε κοντά

Όπως είπε ο πρωθυπουργός είμαστε κοντά στο να κλείσει η δύσκολη περίοδος αλλά η Ευρώπη είναι σε μια μεταβατική φάση. Το ερώτημα είναι αν θα επικρατήσουν οι αντιλήψεις του οικονομικού εθνικισμού ή θα εμφανιστεί ένα προοδευτικό ρεύμα.

Δεν ισχυρίζομαι ότι τα πράγματα είναι εύκολα και υπάρχουν μαγικές λύσεις, σημείωσε. Είναι και στο δικό μας χέρι να ξεπεράσουμε παθογένειες και να χτίσουμε σε γερές βάσεις νέες κοινωνικές συμμαχίες. Είμαστε στην κυβέρνηση γιατί αναλάβαμε δύσκολες ευθύνες. Δεν θα κριθούμε μόνο από τις αντιστάσεις μας στη διαπραγμάτευση αλλά κυρίως από το αν θα πάρουμε πρωτοβουλίες για να υπάρξουν θεσμικές τομές και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια απέναντι στο κύριο θέμα της εργασίας κατοχυρώνοντας δικαιώματα και εργασιακή αξιοπρέπεια. Βαθαίνοντας το μέτωπο ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Οι προτεραιότητες

Εχουμε κάνει σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς αλλά πρέπει να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά. Όπως ανέφερε οι επόμενες προτεραιότητες ξεπερνούν την αξιολόγηση. Αφορούν την μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, την πρωτοβάθμια υγεία, ένα σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την έναρξη ενός διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Υπογράμμισε ότι απέναντι σε αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει να προτάξει κάτι. Η ΝΔ δεν έχει να υποσχεθεί τίποτα περισσότερο από τα μνημόνια και μια υποτίθεται καλύτερη εφαρμογή τους. Με το τέλος των μνημονίων στα τέλη 2018 αλλάζει ο χάρτης της πολιτικής αντιπαράθεσης στον τόπο. Η διαχωριστική γραμμή επανέρχεται εκεί που ήταν: Πρόοδος ή συντήρηση, δεξιά ή αριστερά.

Το μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ

Η κεντροαριστερά στην Ελλάδα πρέπει να δει τι συμβαίνει γύρω της. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται στροφή προς τα αριστερά αλλά το ΠΑΣΟΚ παραμένει «ουρά» του Μητσοτάκη. Είχε πολλές ευκαιρίες να πάρει αποστάσεις από τη διακυβέρνηση με τη ΝΔ αλλά επιμένει σε μια αδιέξοδη εμμονή. Τους καλούμε να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα αλλάζουν. Σε λίγο θα είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που επιμένουν σε μια συμμαχία με τη δεξιά, μια δεξιά νεοφιλελεύθερη. «Δεν θα τους βγει σε καλό και δεν θα είναι καλό και για τον τόπο».

 

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v