Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καρφιά» προς τους δανειστές για τις καθυστερήσεις

Σε συνολική συμφωνία «ει δυνατόν» τον Απρίλιο ποντάρει η κυβέρνηση. Έκκληση να σταματήσει η τεχνητή κωλυσιεργία στις συζητήσεις. Έχουμε την πλειοψηφία για να περάσουμε τη συμφωνία. «Τσάμπα μάγκας» ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Καρφιά» προς τους δανειστές για τις καθυστερήσεις

Σε συμφωνία «ει δυνατόν τον Απρίλιο» ελπίζει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την ενημέρωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Όπως είπε, δεδομένου ότι οι διαφορές δεν είναι τεχνικού αλλά πολιτικού χαρακτήρα, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο και αυτές αφορούν στα εργασιακά, στο συνταξιοδοτικό και στα ενεργειακά, μετά τη μετάβαση του Γ. Σταθάκη στις Βρυξέλλες.

Στόχος να γεφυρωθούν οι διαφορές, ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να δουλέψουν εντός συγκεκριμένου πλαισίου και με σαφές χρονοδιάγραμμα. «Ελπίζουμε να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων και να σταματήσει η τεχνητή κωλυσιεργία» όπως είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αμέσως μετά θα ανοίξει η συζήτηση για χρέος και τους στόχους πλεονασμάτων. Στόχος η συνολική συμφωνία «ει δυνατόν εντός Απριλίου» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος άφησε αιχμές για τις καθυστερήσεις στους εταίρους.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει πριν τη σύνοδο του ΔΝΤ η τεχνική συμφωνία για να ανοίξει η συζήτηση για χρέος - πλεονάσματα και να έρθει η Γερμανία προ των ευθυνών της. Στη συνέχεια το ΔΝΤ πρέπει στη Σύνοδό του (τέλη Απριλίου) να πάρει τις αποφάσεις του. «Ούτε η Ευρώπη, ούτε η Ελλάδα μπορούν να περιμένουν διαρκώς τις αποφάσεις του Ταμείου», σχολίασε.

Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε πληροφορίες για στάση πληρωμών από το δημόσιο και κινήσεις για επιπλέον δανεισμό μέσω repos.

Η αντιπολίτευση

Επιτέθηκε στη ΝΔ που, όπως είπε, θέλει να μην υπάρξει συμφωνία για να επιβεβαιωθούν τα καταστροφικά της σενάρια. Όπως τόνισε, είναι θράσος να λέει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία. Επαναλαμβάνουμε ότι η κυβέρνηση διαθέτει την από το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι «δεν έχει τεθεί θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν κάποιος θέλει πολιτική δέσμευση της αντιπολίτευσης για τα μέτρα θα πρέπει να το πει». Συμπλήρωσε πως πιθανό αίτημα για συναίνεση αφορά ΝΔ και ΔΝΤ και πως εξ αυτού δεν παράγεται νομικό αποτέλεσμα.

Η Ρώμη

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ελληνική πλευρά θέλει να τονιστεί στη διακήρυξη της Ρώμης η ανάγκη για προστασία των εργαζομένων, κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν αποτέλεσε την πρώτη προτεραιότητα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Η δήλωση Ντάισελμπλουμ είναι άστοχη και στην πραγματικότητα στρώνει το χαλί για εξτρεμιστικές απόψεις, για να μην αναφερθούμε στη σεξιστική χροιά τους. Σε μια φάση που η ΕΕ είναι σε πολιτική αναζήτηση για τα επόμενα βήματα, δηλώσεις που διευρύνουν τα χάσματα δεν βοηθούν.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως καλοδέχτηκε τις απόψεις που εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup για τις συλλογικές συμβάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v