Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα-Γαλλία-Ιταλία μπλόκαραν ασαφή «λύση»

Ενθαρρυντική η «πρεμιέρα» του νέου Γάλλου ΥΠΟΙΚ Μ. Λεμέρ στο Eurogroup. Το ελληνικό βλέμμα στρέφεται στην Α. Μέρκελ, μετά τις επικρίσεις του γερμανικού Τύπου στον Β. Σόιμπλε.

Ελλάδα-Γαλλία-Ιταλία μπλόκαραν ασαφή «λύση»

«Ψυχραιμία και υπομονή» συνιστά η κυβέρνηση, προβάλλοντας τη βεβαιότητα ότι η μεγάλη κόντρα ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού αλλά και εντός της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος θα κορυφωθεί ενόψει του επόμενου (και τελικού;) Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η πληροφορία (που επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες ώρες) ότι Ελλάδα-Γαλλία-Ιταλία μπλόκαραν από κοινού μία από τις προτεινόμενες «λύσεις». Κι αυτό διότι τη θεώρησαν εξαιρετικά ασαφή καθώς ήταν ασαφής ως προς... όλα (χρέος, πλεονάσματα, παραμονή ΔΝΤ) και, αντ' αυτών, πρότεινε μόνο την εκταμίευση της δόσης «ως τυράκι». Αλλες πληροφορίες μιλούν και για πορτογαλικό «όχι» στην εν λόγω πρόταση, ωστόσο αυτή η εκδοχή δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η εξέλιξη κρίνεται ως σημαντική, διότι δείχνει ότι:

Πρώτον, η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας, δια του υπουργού Οικονομικών της Μπρούνο Λεμέρ (φωτ.), στήριξε την ελληνική θέση, όπως δηλαδή είχε διαβεβαιώσει τον Αλέξη Τσίπρα ο Μανουέλ Μακρόν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες. Σημειώνεται ότι χθες ήταν η «πρεμιέρα» του κ. Λεμέρ στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Δεύτερον, η συμμετοχή και της Ιταλίας (σ.σ. ενδεχομένως και της Πορτογαλίας) παραπέμπει στη δυναμική που αποκτά η «συμμαχία του Νότου».

Τρίτον, η χώρα δεν βρέθηκε μόνη της σ' αυτή την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επόμενη μάχη της 15ης Ιουνίου.

Και γερμανική πίεση… στον Σόιμπλε

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν επιπλέον ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα φανεί εάν η Άγκελα Μέρκελ εκπληρώσει τη δέσμευσή της (που φέρεται να έδωσε στον πρωθυπουργό πριν από εφτά ημέρες), ότι το θέμα του ελληνικού χρέους δεν το χειρίζεται μόνο ο Β. Σόιμπλε αλλά και η ίδια.

Δεν πέρασε απαρατήρητη άλλωστε η «επίθεση» που δέχθηκε σήμερα ο κ. Σόιμπλε από ισχυρή μερίδα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης για την άκαμπτη θέση του στο χθεσινό Eurogroup.

Κυρίως από την Die Welt, η οποία σε άρθρο στην ιστοσελίδα της με τίτλο «Μόνο ένας αντιστέκεται στην ελάφρυνση του χρέους», σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η πίεση προς τον Β. Σόιμπλε (CDU) να εγκρίνει άμεσα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αυξάνεται. Μετά τον υπ. Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD), που ζήτησε σαφείς δεσμεύσεις προς την Ελλάδα, και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της Ελλάδας».

Η επισήμανση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), υποστηρίζει με επιμονή τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωζώνη αλλά και για την εικόνα της Γερμανίας, εάν το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε την μπλοκάρουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v