«Μακεδονικό», χρέος, τέλος μνημονίου, η ατζέντα Τσίπρα στο Νταβός

Κρίσιμες συναντήσεις με Ζ. Ζάεφ και Κ. Λαγκάρντ «τουλάχιστον». Τα δύο στοιχήματα που θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Μαξίμου: «Αναξιόπιστος, ευθυνόφοβος και λαϊκιστής πολιτικός ο κ. Μητσοτάκης». Γ. Δραγασάκης: «Προληπτική γραμμή στήριξης σημαίνει νέο μνημόνιο».

«Μακεδονικό», χρέος, τέλος μνημονίου, η ατζέντα Τσίπρα στο Νταβός

Δύο («τουλάχιστον») σημαντικές συναντήσεις στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που ανοίγει αυλαία αύριο, αναμένεται να έχει ο Αλέξης Τσίπρας: με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ραντεβού που, σύμφωνα με συνεργάτες του, σηματοδοτούν την έναρξη ενός ιδιαίτερα κρίσιμου και πολύμηνου διαστήματος, όπου το «Μακεδονικό» και η πορεία εξόδου της χώρας από το μνημόνιο θα «τρέχουν» σχεδόν παράλληλα και θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα έχει και άλλες επαφές, όπως με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, καθώς με τη σημερινή, επίσημη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup, ανοίγει ο δρόμος για το θέμα του χρέους, τον ρόλο του ΔΝΤ, τους όρους εξόδου από το μνημόνιο και «την επόμενη ημέρα».

Ως προς το ονοματολογικό, το τετ α τετ Τσίπρα-Ζάεφ θεωρείται σημαντικό καθώς θα φανεί εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις επίλυσης του 25ετούς προβλήματος, μετά τις προτάσεις που κατέθεσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό των δύο χωρών. Εάν η έκβαση είναι θετική, τότε στο αμέσως επόμενο διάστημα ο κ. Νίμιτς θα φτάσει σε Αθήνα και Σκόπια για τα επόμενα βήματα.

Με αφορμή, πάντως, την προχθεσινή αναφορά του κ. Νίμιτς στην ταυτότητα των γειτόνων («αισθάνεστε και είστε Μακεδόνες», τους είπε), αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν: η Αθήνα διεκδικεί λύση-πακέτο στο τρίπτυχο: ονομασία, ταυτότητα, αλυτρωτισμός.

Όπερ, μία συμφωνία σε σύνθετη ονομασία χωρίς αυτή να αναφέρεται στην ταυτότητα και χωρίς να απαλειφθούν τα αλυτρωτικά στοιχεία από το Σύνταγμα της γείτονος δεν μπορεί να είναι αποδεκτή.

Προσεκτική αναφορά στο συλλαλητήριο

Με την παραδοχή ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά λεπτό σημείο, η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα κινήθηκαν πολύ προσεκτικά στο θέμα του χθεσινού συλλαλητηρίου, το οποίο, αν και δεν είχε τη δυναμική του αντίστοιχου το 1992, εκτιμήθηκε ως «μαζικό».

«Δεν αμφισβητείται από κανέναν το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια. Όπως δεν αμφισβητείται και ότι στο σημερινό συλλαλητήριο συμμετείχαν και πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με την ακροδεξιά και την πατριδοκαπηλία. Τη σημερινή συγκέντρωση, όμως, καπηλεύτηκαν, και τελικά σε αυτήν κυριάρχησαν, στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, με αισθητή την παρουσία της Χρυσής Αυγής», τονίζει μεταξύ άλλων.

Και καταλήγει με τη θέση ότι «η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί μια λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, απέναντι στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς. Και τη λύση αυτή υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, χωρίς να υποκύπτει σε μικροκομματικούς υπολογισμούς, φραστικούς εξτρεμισμούς και εθνικιστικές κορώνες».

Δριμύ κατηγορώ στον Κ. Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση προτιμά να επικεντρώνει στη στάση του αρχηγού της ΝΔ, ο οποίος, όπως παρατηρούν πηγές της, βρίσκεται ανάμεσα σε εσωκομματικά πυρά, φοβάται δημιουργία ακροδεξιού κόμματος στη βόρεια Ελλάδα και αδυνατεί να καταλήξει σε θέση.

«Ο κος Μητσοτάκης, με τις δηλώσεις του για το σημερινό συλλαλητήριο, απέδειξε ότι είναι ένας βαθιά αναξιόπιστος, ευθυνόφοβος και λαϊκιστής πολιτικός», δήλωσε χθες το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Ευτυχώς για τη χώρα, η κυβέρνηση που θα χειριστεί και αυτό το κρίσιμο θέμα δεν έχει μάθει να φοβάται την ευθύνη, όταν είναι να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα», η κατάληξη.

Κυβερνητικά στελέχη αξιολογούν ως θετική τη στάση που κράτησε απέναντι στο συλλαλητήριο και στις εθνικιστικές κορώνες το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ, ενώ περιμένουν «με ενδιαφέρον» τη θέση που θα πάρει τελικά η Φώφη Γεννηματά στο θέμα του ονοματολογικού.

Δεν πέρασε απαρατήρητη δε, η δημόσια κριτική που άσκησε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης στην ευρωβουλευτή της «Ελιάς» Εύα Καϊλή για τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο. (σ.σ. «μου λένε να τη χαίρομαι την ευρωβουλευτή, αλλά δεν τη χαίρομαι, δεν χτίζεται έτσι η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα»...).

«Για όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, κυρίως της λεγόμενης ‘ευρωπαϊκής’, η ώρα της αλήθειας φτάνει», τονίζουν.

Χρέος και «καθαρότητα» με Κ. Λαγκάρντ

Εν αναμονή των νέων επεισοδίων στο σίριαλ του ονοματολογικού, η κυβέρνηση μπαίνει στη μάχη της τελευταίας (τέταρτης) αξιολόγησης και της μεγάλης συζήτησης για το χρέος.

Το τελευταίο θα είναι το κεντρικό σημείο στη συζήτηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με την κ. Λαγκάρντ στο Νταβός, καθώς από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην πορεία θα κριθεί... ο βαθμός καθαρότητας της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο.

Κι αυτό διότι οι αποφάσεις θα εξειδικεύσουν την περσινή συμφωνία στο Eurogroup για μηχανισμό που θα συνδέει τον ρυθμό αποπληρωμής του χρέους προς τους Ευρωπαίους δανειστές με την ανάπτυξη (το περίφημο «γαλλικό κλειδί»). Επομένως, θα καθορίσουν το «πώς» θα γίνει η έξοδος από το μνημόνιο και τον βαθμό ελευθερίας της χώρας «στην επόμενη ημέρα».

Προληπτικό πρόγραμμα ίσον νέο μνημόνιο

Το Μαξίμου απορρίπτει κάθε συζήτηση για προληπτικό πρόγραμμα στήριξης. Μετά τις πρόσφατες σχετικές τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η σκυτάλη πέρασε χθες στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. «Με μία τέτοια συμφωνία (σ.σ. για προληπτική γραμμή στήριξης) επιστρέφουμε στα μνημόνια, και εμείς θέλουμε να φύγουμε απ' αυτά», δήλωσε στην ΕΡΤ.

Και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θέλει να γεμίσει το «μαξιλάρι ρευστότητας» με 18 δισ. ευρώ («τουλάχιστον», κατά άλλες κυβερνητικές πηγές), ώστε να καλύψει τις ανάγκες της μετά τη λήξη του δανειακού προγράμματος τον Αύγουστο.

Από αυτά, τα μισά πρέπει να προέλθουν από τις εξόδους στις αγορές, με το οικονομικό επιτελείο να εργάζεται πυρετωδώς για τη νέα έξοδο στο αμέσως επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v