Διπλωματικός πυρετός για τους δύο Ελληνες στρατιώτες

Το τουρκικό δικαστήριο αποφασίζει την απελευθέρωσή ή τον εγκλεισμό μέχρι τη δικάσιμο. Αποφυλάκιση ζητούν οι δυο δικηγόροι που ανέλαβαν την υπόθεση. Αιχμές για «ανταλλαγή» από τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Σε ανοικτή γραμμή Αθήνα-Ουάσιγκτον-Βρυξέλλες.

Διπλωματικός πυρετός για τους δύο Ελληνες στρατιώτες

Σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί θα γνωρίζουμε πιθανότατα εάν η Τουρκία εκμεταλλευθεί την κατά λάθος είσοδο στο έδαφός της των δύο Ελλήνων στρατιωτών ή εάν το επεισόδιο προστεθεί στα δεκάδες ανάλογα που έχουν σημειωθεί και από τις δύο πλευρές στο παρελθόν.

Οι δύο δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών, Hakan Yalçıntuğ και Selin Özel, ζήτησαν την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών και το αίτημα βρίσκεται στα χέρια του δικαστηρίου. Πληροφορίες που μετέδωσε ο Σκαι αναφέρουν πως η απόφαση αναμένεται σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί αν και τυπικά οι δικαστικές αρχές έχουν μια εβδομάδα περιθώριο να εκδώσουν την απόφαση. 

Από τις πληροφορίες που έχουν φτάσει στις ελληνικές αρχές, το κατηγορητήριο έχει περιοριστεί στην παράνομη είσοδο από τα σύνορα του Έβρου και δεν περιλαμβάνει την «απόπειρα κατασκοπείας», για την οποία επιμένουν να κάνουν λόγο τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Πολλά εκ των οποίων μάλιστα μιλούν ευθέως ή αφήνουν υπόνοιες για «ανταλλαγή» των δύο με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στο προπέρσινο πραξικόπημα και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Επισήμως, τέτοιο θέμα (ανταλλαγής) δεν έχει τεθεί από την Άγκυρα, ωστόσο σήμερα αναμένεται να τοποθετηθεί για το περιστατικό ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μέχρι χθες βρισκόταν στο εξωτερικό.

Από ελληνικής πλευράς θεωρείται «αδιανόητη» μία τέτοια εξέλιξη: «Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία για να κάνουμε ανταλλαγή αιχμαλώτων», δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα», διαμήνυσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Κατά δήλωσή του, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ παρακολουθεί με προσοχή το θέμα, έχοντας ήδη επικοινωνήσει με το State Department.

Αθήνα-Ουάσιγκτον-Βρυξέλλες βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή από την Παρασκευή, με «κύκλους» τους να εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν δεν θα μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Οι επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες γίνονται από το ΥΠΕΞ, που βρίσκεται «επί ποδός» μαζί με τα υπουργεία Άμυνας και Δικαιοσύνης, ενώ ενημερώνεται διαρκώς ο πρωθυπουργός.

Κατά τις απολογίες τους, οι δύο στρατιώτες επικαλέσθηκαν την πυκνή χιονόπτωση που είχε καλύψει τα συνοριακά σημάδια και ίχνη από πατημασιές στο χιόνι που τους έκαναν να τα ακολουθήσουν, πιστεύοντας ότι ανήκαν σε παράνομους μετανάστες.

Από την Παρασκευή κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, όπου νωρίς το πρωί σήμερα επρόκειτο να φτάσουν οι οικογένειές τους για να βρίσκονται στη δίκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v