Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ιστορική η συμφωνία με Ζάεφ

Ταυτόσημη με τις εθνικές θέσεις 20 ετών η συμφωνία με πΓΔΜ. Συμβιβαστική αλλά βιώσιμη η λύση, διασφαλίζεται η πολιτιστική μας κληρονομιά. Το κρίσιμο είναι αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όσα προβλέπει. «Ας τολμήσει να κάνει πρόταση μομφής η ΝΔ». Το μήνυμα σε Καμμένο.

Τσίπρας: Ιστορική η συμφωνία με Ζάεφ

Για μια ιστορική συμφωνία που έχει δρόμο ακόμη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ μετά τη συμφωνία με τον Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό. 

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι πρόκειται για μια συμβιβαστική αλλά βιώσιμη συμφωνία, τονίζοντας ότι είναι ταυτόσημη με τις εθνικές θέσεις και διασφαλίζει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. 

Σημείωσε ότι η συμφωνία θα ισχύσει όταν κυρωθεί και από τις δυο πλευρές, σημείωσε ότι η πΓΔΜ έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, η συμφωνία στην ελληνική Βουλή όχι απλά θα επικυρωθεί αλλά θα επικυρωθεί με μεγάλη πλειοψηφία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τον έχει ενημερώσει για τις θέσεις του, εκτίμησε ωστόσο ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα «όπως έκανε ο Σαμαράς στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη». 

Κρίσιμα τα επόμενα βήματα

Αισθάνομαι ευτυχής και τυχερός γιατί είχα τη συγκυρία να είμαι πρωθυπουργός όταν στην πΓΔΜ έγινε μια σημαντική πολιτική αλλαγή, τόνισε ο πρωθυπουργός στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του. 

Κάναμε, σημείωσε, μια επίπονη και δύσκολη προσπάθεια με τον Ζάεφ για να λύσουμε ένα θέμα που ταλανίζει την εξωτερική μας πολιτική εδώ και 26 χρόνια, υπαρκτό πάνω από 70 χρόνια. Προσπαθήσαμε να το λύσουμε με σεβασμό απέναντι στις αξίες του άλλου, απέναντι στην αξιοπρέπεια του άλλου και καταφέραμε μια συμφωνία που από όλους χαρακτηρίζεται ιστορική, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 

Το κρίσιμο πλέον, υπογράμμισε, είναι αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όλα αυτά που προβλέπει η συμφωνία, με το δημοψήφισμα, τη συνταγματική αλλαγή.

Πιστεύω ότι δημιουργούμε ένα πολύ σημαντικό μομέντουμ για να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και από τις δυο πλευρές. Είναι μια συμφωνία που αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό, σημείωσε.

Δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε τους γείτονες

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση ήθελε μια συμβιβαστική συμφωνία. Δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε τους γείτονές μας. Δεν είναι η συμφωνία των Βερσαλλιών. Όμως μπορεί να είναι βιώσιμη και το κυριότερο, είναι ταυτόσημη με την εθνική θέση και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, από προηγούμενες κυβερνήσεις, με σύνθετη ονομασία erga omnes και με συνταγματική αλλαγή που κατοχυρώνεται.

Το σημαντικότερο για εμάς, τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό και κατοχυρώνει την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορία μας.

«Αν για 26 και πλέον χρόνια, οι Ελληνες αισθάνονται θυμό για μια μικρή χώρα όπως είναι η πΓΔΜ, είναι γιατί αισθάνονται ότι οικειοποιούνται την ιστορία του. Αισθάνομαι ότι με αυτή τη συμφωνία παίρνουμε πίσω οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας. Η ψυχή μας είναι η ιστορία μας, όχι το όνομα, και η συμφωνία διασφαλίζει την πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας και την κατοχυρώνει ως ελληνική πολιτιστική κληρονομιά», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Υπάρχει δρόμος ακόμη

Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι κάθε διμερής συμφωνία τίθεται σε ισχύ με την κύρωσή της και από τις δυο πλευρές. Οι δυο υπουργοί εξωτερικών θα υπογράψουν μια συμφωνία η οποία δεν θα τεθεί σε ισχύ παρά μόνο όταν κυρωθεί και από τις δυο πλευρές.

Η συμφωνία, εξήγησε, προβλέπει άμεση κύρωση από την πλευρά των γειτόνων μας και αμέσως μετά, μια δύσκολη διαδικασία με δημοψήφισμα –γιατί έτσι έχουν αποφασίσει, ορθώς- και αμέσως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, που χρειάζεται μεγάλη πλειοψηφία, εξαλείφοντας πλήρως τον αλυτρωτισμό. Τότε θα έλθουμε εμείς, θα ψηφίσουμε τη συμφωνία στη Βουλή και θα τη θέσουμε σε ισχύ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις υποχρεώσεις από την ελληνική πλευρά. Μέχρι να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της άλλης πλευράς, θα πρέπει να έχουμε καλή πίστη και να φέρουμε τη συμφωνία στη Βουλή. Αν δεν κυρωθεί είτε από τη Βουλή των γειτόνων μας είτε από τη δική μας, αν χαθεί το δημοψήφισμα ή δεν επιτευχθεί η συνταγματική αλλαγή, δυστυχώς η συμφωνία θα ακυρωθεί. Πιστεύω όμως ότι θα τα καταφέρουμε. Αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, η συμφωνία στην ελληνική Βουλή όχι απλά θα επικυρωθεί αλλά θα επικυρωθεί με μεγάλη πλειοψηφία, υπογράμμισε.

Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΝΔ αλλά αν αφήνονταν ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση οι βουλευτές, οι περισσότεροι θα ψήφιζαν υπέρ, εκτίμησε.

Η ονομασία

Η απόφαση των γειτόνων μας ήταν να αλλάξουν το όνομά τους από δημοκρατία της Μακεδονίας σε Severna Makedonija στη γλώσσα τους, Βόρεια Μακεδονία στην ελληνική, είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν είναι αμετάφραστη, μεταφράζεται η ονομασία αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας. Εμείς ως Ελλάδα έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να τους αναφέρουμε είτε ως Βόρεια Μακεδονία είτε ως Severna Makedonija», σημείωσε, προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι διπλή ονομασία, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Montenegro, το οποίο αναφέρουμε ως Μαυροβούνιο.

Ο πρωθυπουργός είπε πως αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία με αμετάφραστη ονομασία, που όλες οι χώρες θα έλεγαν «Severna Makedonija», εξαιτίας του δύσχρηστου χαρακτήρα της ονομασίας, αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε ολόκληρο το όνομα, αλλά σκέτο «Maκedonija», ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το «Βόρεια Μακεδονία» στη γλώσσα κάθε χώρας.

Τόνισε ότι πρόκειται για «συμφωνία επωφελή για τη χώρα και την περιοχή, αντιμετωπίζει όλα αυτά που έχουν τεθεί από την πλευρά μας όλα αυτά τα χρόνια, είναι μια συμφωνία που μας δίνει πράγματα».

Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει Μακεδονικό έθνος

Μας κατηγορούν από την αρχή της διαπραγμάτευσης, είτε από δόλο είτε από ευαισθησία, ότι «πάμε να παραδώσουμε», σημείωσε. «Εγώ από αυτή τη συμφωνία που έχετε δει όλοι δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, βλέπω μόνο να παίρνουμε».

«Δεν αναγνωρίζει αυτή η Συμφωνία έθνος Μακεδονικό», είπε. «Αυτό που κάνει η συμφωνία είναι να μην παραγνωρίζει το δικαίωμα τους στον αυτοπροσδιορισμό. Πώς θα μπορούσαμε να τους το απαγορεύσουμε; Η συμφωνία σέβεται την ταυτότητα που έχουν καλλιεργήσει».

Κοινή η στάση της δεξιάς στις δυο χώρες

Τόσο εγώ όσο και ο κ. Ζάεφ δώσαμε μάχη ο καθένας στη χώρα του κόντρα σε ιδεοληψίες και οργανωμένη προσπάθεια εμπόρων πατριωτισμού», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι αντίθετα πραγματικός πατριωτισμός είναι η προσπάθεια που έκαναν οι δύο για να προχωρήσουν προς όφελος των λαών.

Χαρακτήρισε θλιβερή τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της πΓΔΜ. Είπε ότι ταυτόσημες ήταν και οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και του κ. Ιβάνοφ. «Αν πιστέψουμε και τους δύο θα πιστέψουμε ότι και οι δύο πλευρές "έχουν συνθηκολογήσει". Πώς γίνεται αυτό;», σχολίασε, για να προσθέσει ότι «δεν έχουμε καμία συνθηκολόγηση, έχουμε μια αντίληψη, μιας παράταξη που αρέσκεται στις φωνές, την πατριδοκαπηλεία, που αφήνει όμως τις εκκρεμότητες, τα πράγματα χωρίς να προχωρούν. Αυτή είναι η στάση της δεξιάς, της ακραίας δεξιάς και στις δυο χώρες. Από την άλλη έχουμε δυο κυβερνήσεις που προσπαθούν να κάνουν βήματα».

Ο Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση 

Σχετικά με τη στάση των ΑΝ.ΕΛ. ανέφερε ότι όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία, η προγραμματική συμφωνία δεν προέβλεπε να υπάρξει μια τέτοια πολιτική εξέλιξη στην πΓΔΜ και η ευκαιρία μιας συμφωνίας.

Ο Πάνος Καμμένος έχει μια στάση αρχής. Δεν του ζητώ να αλλάξει τη θέση αρχής του, του ζητώ όμως ως υπουργός που έχει επιδείξει πατριωτική στάση να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, την κρίσιμη αυτή στιγμή μάλιστα που είμαστε κοντά να ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία, υπογράμμισε.

«Ο Π. Καμμένος θα τηρήσει τη θέση του, μου το έχει δηλώσει. Αν έλθει στη βουλή η συμφωνία, δεν θα την ψηφίσει. Εντούτοις ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού. Δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ανεύθυνη η στάση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός εγκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη για ανεύθυνη στάση, σημειώνοντας ότι έχει δείξει αξιόλογο ταλέντο πολιτικού τυχοδιωκτισμού, σημείωσε, καθώς ενώ αρχικά συντασσόταν με τις θέσεις της κυβέρνησης, όταν ήλθαν τα συλλαλητήρια άλλαξε στάση. Υπάρχει ένα ακροδεξιό στοιχείο στη ΝΔ και αν έλεγε αυτά που πιστεύει – γιατί αυτά που λέει τώρα δεν τα πιστεύει - θα αντιμετώπιζε εσωκομματικά προβλήματα, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την αλλαγή διάφορων θέσεων εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη τους τελευταίους μήνες και για το γεγονός ότι στο εξωτερικό παρουσίαζε άλλες θέσεις απ' ό,τι έκανε όταν επέστρεφε στο εσωτερικό.

«Πήρα χτες τον κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσω και μου είπε "δώσε μου τη Συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις"», ανέφερε, σχολιάζοντας ότι ακριβώς το ίδιο έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ στον Ζ. Ζάεφ.

Ερωτηθείς γιατί δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αποφάσισε σε αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση όχι να κλείσει τις πόρτες της πλήρους ενημέρωσης στους πολιτικούς ενημέρωσης, αλλά να μην προχωρήσει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Διότι, εξήγησε, είχε κακή εμπειρία από τις προηγούμενες φορές και έχει καταλάβει από ορισμένους ότι δεν έχουν την σοβαρότητα και την αίσθηση ευθύνης.

Είπε ότι ο Κώστας Καραμανλής διαχειρίστηκε με ευθύνη το θέμα και πως η στάση που είχε στο Βουκουρέστι ήταν μια στάση ευθύνης. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν τον έχει ενημερώσει, «δεν έχουμε μιλήσει» και πως όμως είναι γνωστό ότι είναι ανοικτός να ενημερώσει οποιονδήποτε, πόσο μάλλον πρόσωπα και πρώην πρωθυπουργούς που είχαν θέση ευθύνης.

Ας τολμήσουν να κάνουν πρόταση μομφής

Ερωτηθείς για το εάν σε περίπτωση πρότασης μομφής, η συζήτηση αυτή θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι όλες οι σημαντικές συζητήσεις και οι κρίσιμες διαδικασίες στη Βουλή έχουν τέτοιο χαρακτήρα. «Η αυριανή ψηφοφορία (σ.σ. το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα) δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά;», σημείωσε.    

«Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν ας μου κάνουν πρόταση μομφής», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν νομίζει ότι θα έχουμε κανένα πολιτικό παράδοξο, γιατί μια πρόταση δυσπιστίας είναι προφανές ότι δεν αφορά μόνο την αφορμή για την οποία γίνεται, αφορά την πορεία της χώρας, της οικονομίας και την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. «Αρα όποιοι ψηφίσουν -εάν τολμήσει να κάνει πρόταση μομφής ο αρχηγός της ΝΔ-, θα ψηφίσουν με γνώμονα αυτό», σημείωσε.

Για το αν θα μετατρέψει την ενδεχομένη πρόταση μομφής σε διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, είπε: «Δεν έχω κανέναν λόγο. Δεν αισθάνομαι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου».

Οι αντιδράσεις

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για τις αντιδράσεις του κόσμου, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως δεν φοβάται, αλλά, αντίθετα, σέβεται τις αντιδράσεις των πολιτών. Πρόσθεσε πως όταν κάνεις εξωτερική πολιτική, το βλέμμα είναι στραμμένο στα συμφέροντα της χώρας, για να τονίσει ότι «πατριωτικό συμφέρον είναι να κλείσουμε ένα θέμα που μας ταλανίζει χρόνια». «Για ποιο λόγο να κρατήσουμε αυτή τη πληγή ανοικτή;», τόνισε.

«Βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού και ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας σε μια εποχή δύσκολη και εγώ προσωπικά χωρίς μεγάλη εμπειρία βρέθηκα μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα και το μέλλον του ελληνικού λαού», είπε. 

Ο Τουσκ και το ΕΛΚ

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι σε τηλεφώνημα που είχε με τον Πρόεδρο Τουσκ κάποια στιγμή σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, ο κ. Τουσκ τον ρώτησε «πώς πάτε;», ο πρωθυπουργός είπε: «είμαστε κοντά, προσπαθούμε». «Είναι απίστευτο, αν το καταφέρετε είναι απίστευτο», συνέχισε ο κ. Τουσκ, με τον κ. Τσίπρα να του απαντά: «Θα το καταφέρουμε για ένα λόγο, γιατί ούτε εγώ ούτε ο Ζάεφ ανήκουμε στην δική σου πολιτική οικογένεια, το ΕΛΚ».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Τουσκ του απάντησε γελώντας: «Έχεις απόλυτο δίκιο».

Εύσημα σε Κοτζιά

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι δεν πιέστηκαν από κανέναν για να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμφωνία. Σημείωσε ότι «σε μεγάλο βαθμό η επίτευξη της Συμφωνίας οφείλεται στο γεγονός ότι είχαμε τη βούληση για να προχωρήσουμε και στο ότι πράγματι ο ΥΠΕΞ έκανε μια προσπάθεια που θέλω και δημόσια να αναφερθώ σε αυτή, μια εξαιρετική προσπάθεια».

«Σκληρός διαπραγματευτής, πάλεψε γραμμή-γραμμή για να φέρει αυτή τη συμφωνία», είπε για τον Νίκο Κοτζιά. Σημείωσε ότι ο ΥΠΕΞ την έδωσε αυτή τη μάχη έχοντας και οικογενειακά ζητήματα που θα απαιτούσαν να βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά εκείνος βρισκόταν στο εξωτερικό με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, ενώ πρόσθεσε ότι παράλληλα ο υπουργός βρισκόταν διαρκώς και απέναντι σε απειλές από τους «εμπόρους του πατριωτισμού».

«Όσο περνάει ο χρόνος τόσο η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας θα καταλαβαίνει τα οφέλη από αυτή τη συμφωνία και οι πραγματικά πατριώτες και ευαίσθητοι κι αυτοί που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια, όχι οι εθνικιστές και οι ακραίοι, θα αρχίσουν σιγά σιγά να συνειδητοποιούν πόσο επωφελής είναι για τα εθνικά συμφέροντα», είπε.

Απαράδεκτη ενέργεια η κράτηση των δυο στρατιωτικών

Για την Τουρκία ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση μετά το πραξικόπημα και έναν διαφορετικό Ερντογάν και όσο φτάνουν οι εκλογές, οι εντάσεις και οι ρητορικές επιθέσεις έγιναν ένα καθημερινό φαινόμενο.

Το πιο κρίσιμο όμως είναι, τόνισε, ότι είχαμε το τελευταίο διάστημα μια ποιοτική διαφοροποίηση της στάσης στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χαρακτήρισε "απαράδεκτη ενέργεια" τη σύλληψη και κράτηση εδώ και σχεδόν τρεις μήνες χωρίς κατηγορίες, των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός είχε πει στον Ρ. Τ. Ερντογάν για άμεση επιστροφή των 8 Τούρκων αξιωματικών ή αν είχε πει κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί σαν κάτι παρόμοιο, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: "Δεν θα μπορούσα να είχα πει κάτι τέτοιο γιατί έχω πλήρη επίγνωση του διαχωρισμού των εξουσιών, σε ένα ευνομούμενο κράτος όπως είναι η Ελλάδα. Και δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ σε έναν ηγέτη άλλης χώρας για τις αποφάσεις που θα πάρει η δικαστική εξουσία".

"'Αρα λέει ψέματα;", ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, για να απαντήσει: "Ο κ. Ερντογάν δεν ξέρω τι κατάλαβε απ' αυτό το τηλεφώνημα. Εγώ ξέρω ότι εγώ ποτέ δεν του υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουν". Πρόσθεσε ότι βεβαίως του είπε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν έχει ανοικτή πόρτα στους πραξικοπηματίες και ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα και πως εκτιμά ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν θα είναι διαδικασίες όπου η δικαστική εξουσία θα λειτουργήσει με γνώμονα το δίκαιο και θα κρίνει με βάση το αν συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν ο κ. Ερντογάν επέμενε σε αυτή τη θέση "γιατί δεν το έθεσε την επόμενη μέρα (σ.σ. στην επίσκεψη του στην Αθήνα)σ' εμένα στην κατ' ιδίαν συζήτηση ούτε στις δηλώσεις;". Έθεσε επίσης το ερώτημα μήπως το γεγονός ότι το επαναλαμβάνει είναι ένα πρόσχημα προκειμένου να δικαιολογεί μια στάση που δεν δικαιολογείται για μια γειτονική, συμμαχική χώρα, για να δικαιολογεί δηλαδή μια έντονη επιθετική ρητορική που αποσκοπεί σε θέματα εσωτερικής κατανάλωσης.

Στο ερώτημα αν του έχει ζητήσει ο Ερντογάν τους 8 ως αντάλλαγμα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, τόνισε: "ευθέως όχι, δεν τους έχει ζητήσει και δεν θα μπορούσε να το κάνει". Σχολίασε ωστόσο ότι με τη δημόσια ρητορική του κάτι τέτοιο αφήνεται να εννοηθεί.

Μικρή η σημασία συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Η αξιοπιστία της λύσης στην 21η Ιουνίου θα κριθεί από τις αγορές και αυτές θα κάνουν τους υπολογισμούς τους και θα δουν αν αυτή η λύση θα είναι ικανή να κάνει αγοράσιμα τα ελληνικά ομόλογα και κυρίως το δεκαετές.

Στο ερώτημα αν το ΔΝΤ θα είναι στο πρόγραμμα ή δεν θα είναι, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχουμε φτάσει στο τέλος και ότι πλέον μικρή σημασία έχει αν θα είναι ή δεν θα είναι, με την έννοια αν θα χρηματοδοτήσει ή όχι στο λίγο χρόνο που απομένει, το τρίτο πρόγραμμα. "Αν έχει μια αξία είναι στις συζητήσεις τώρα για το χρέος να ρίξει το βάρος του προκειμένου να πάρουμε την καλύτερη δυνατή λύση για το χρέος", τόνισε.

"Αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων", είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι θα ήταν το χειρότερο δυνατό μήνυμα που θα μπορούσε να δώσει αυτή τη στιγμή στους εταίρους.

"Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία απ' αυτή που πετύχαμε με τόση μάχη, ας βγει να το πει", τόνισε. Από την άλλη σημείωσε ότι τα δεδομένα σήμερα δίνουν τη δυνατότητα, με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι υψηλά, να υπάρξει στο επόμενο διάστημα πολύ σοβαρός δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν ελαφρύνσεις.

Καμουφλαρισμένο μνημόνιο η πιστοληπτική γραμμή

Αυτό που έζησε η χώρα ήταν μια περίπτωση εξαίρεσης στην οποία πράγματι χάθηκε πολύ σημαντικό μέρος της κυριαρχίας της χώρας, το οποίο θα ανακτήσουμε με την έξοδο από τα μνημόνια σε λίγο καιρό από σήμερα, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς γιατί είναι τόσο αρνητικός με τη πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ο πρωθυπουργός είπε διότι πιστεύει ότι έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει η δυνατότητα του πολιτικού συστήματος και των κυβερνήσεων της χώρας, στα πλαίσια τα συγκεκριμένα τα συμφωνημένα, να καθορίζουν μόνες τους τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών. "Με πιστοληπτική γραμμή έχεις μνημόνιο καμουφλαρισμένο", είπε.

Η συζήτηση για τα αντίμετρα

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η πορεία της οικονομίας δίνει στην κυβέρνηση τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για διορθωτικές παρεμβάσεις εκεί που έχει ανάγκη και η κοινωνία και η οικονομία, και θα της προχωρήσει με σύνεση και υπευθυνότητα. Είπε ότι το επόμενο διάστημα θα διαπιστωθεί ότι και το 2018 θα υπάρχει η υπεραπόδοση που οφείλεται όχι σε περαιτέρω μέτρα και επιβαρύνσεις -"διότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν κόφτες, δημοσιονομικό κενό και νέα μέτρα". "Η υπεραπόδοση οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι αυξάνεται η απασχόληση και τα έσοδα του ΕΦΚΑ, στη συγκράτηση της σπατάλης και στον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης. Αυτή η υπεραπόδοση θα μας δώσει και φέτος τη δυνατότητα να προβούμε σε διορθωτικές κινήσεις, στοχεύοντας στα πιο ευάλωτα στρώματα".

Υπογράμμισε πως "το κρίσιμο είναι να δίνουμε τη μάχη βήμα προς βήμα", για να εξηγήσει: "Αυτή τη στιγμή η σκέψη μου δεν είναι στην 1/1/2019, αλλά να ολοκληρώσουμε τα προαπαιτούμενα, να κλείσουμε την τελευταία αξιολόγηση, να πάρουμε τη λύση που θέλουμε στο χρέος που θα δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές, να διαμορφώσουμε το πλαίσιο για την επόμενη μέρα του μνημονίου που θα έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να διαμορφώνει αυτή τους όρους με τους οποίους θα πιάνει τους στόχους. Και όταν τα καταφέρουμε όλα αυτά, όταν αποκτήσουμε την ελευθερία να διαμορφώνουμε τους όρους για να πιάνουμε τους στόχους, θα συζητήσουμε τι θα κάνουμε με τα αντίμετρα".

Είπε ότι το 2019 είναι μια εκλογική χρονιά, οι πρώτες κάλπες που θα στηθούν είναι οι ευρωπαϊκές και πως η πρόθεσή του είναι να είναι η δική του κυβέρνηση η πρώτη, μετά την κυβέρνηση Σημίτη, που εξάντλησε την 4ετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v