Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας για Ερντογάν: Δεν συσχετίστηκαν ευθέως οι «2» με τους «8»

«Δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις», το σχόλιο με το τετ α τετ με Ερντογάν. Εθεσα επιτακτικά το θέμα των δυο στρατιωτικών είμαι πιο αισιόδοξος. Τι συζητήθηκε για προσφυγικό και παραβιάσεις. «Υπερασπίζομαι την εθνική κυριαρχία» το σχόλιο για τις δυο απελάσεις Ρώσων.

Τσίπρας για Ερντογάν: Δεν συσχετίστηκαν ευθέως οι «2» με τους «8»

«Δεν θα έλεγα ότι ήταν από τις πλέον εύκολες συζητήσεις» ήταν το σχόλιο του Έλληνα πρωθυπουργού για τη συνάντηση με Ερντογάν. Έθεσα επιτακτικά το θέμα των δυο στρατιωτικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη, υπογράμμισε. 

Οπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε από την πλευρά του στο θέμα των οκτώ στρατιωτικών και τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του θέματος. «Τόνισα ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη». Υπογράμμισα ότι για την κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες από οποιαδήποτε χώρα δεν είναι καλοδεχούμενοι συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Συζητήσαμε την περαιτέρω συνεργασία στο θέμα της ασφάλειας και συμφωνήσαμε ότι έχει μεγάλη σημασία αυτή την περίοδο. Το 2015 αυτή επέτρεψε την μείωση των προσφυγικών ροών και των θανάτων στο Αιγαίο».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα και είναι στο χέρι της Αγκυρας να γυρίσουν σελίδα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό δεν έχει γίνει καθώς συνεχίζονται οι προκλήσεις και οι παραβιάσεις.

Εθεσα στον Τούρκο πρόεδρο στοιχεία που αναδεικνύουν την αύξηση της παραβατικότητας στο Αιγαίο και συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση στις προσπάθειες για μείωση της έντασης. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει οι στρατιωτικές ηγεσίες των δυο πλευρών να έχουν επαφές για να περιοριστούν οι εντάσεις.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, συζητήθηκε και το κυπριακό και τονίστηκε η σημασία συνέχισης των διαπραγματεύσεων, ενώ συμφωνήθηκε η ανάγκη να υπάρξει στενή επαφή των δυο ΥΠΕΞ για το συγκεκριμένο θέμα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους δυο στρατιωτικούς δήλωσε ότι «βγαίνοντας έχω περισσότερες ελπίδες απ’ όσες είχα πριν μπω». Από την πλευρά μου κατέστη σαφές ότι είναι μείζον ζήτημα ουσιαστικής, συμβολικής και ηθικής σημασίας για τις σχέσεις των δυο χωρών. Δεν περιποιεί τιμή στη γείτονα να κρατά δυο στρατιώτες συμμαχικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Δεν υπήρξε άμεση συσχέτιση των δυο με τους οκτώ αλλά ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί πολύ σημαντικό το θέμα τω οκτώ γιατί πιστεύει ότι μετείχαν στο πραξικόπημα. Εδωσα να καταλάβει ότι δεν μπορούν να συσχετιστούν οι υποθέσεις. Άλλο το αίτημα ασύλου που εξετάζει η δικαιοσύνη και άλλο η σύλληψη δυο στρατιωτικών. «Δεν ζητάμε χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Να δικαστούν και να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους».

Το προσφυγικό

Τέθηκε στη συζήτηση με τον τούρκο πρόεδρο, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι έγινε αναφορά τόσο στις ροές όσο και τις επιστροφές. Καταλήξαμε στην ανάγκη οι δυο πλευρές να έχουν πιο στενή επικοινωνία και οι αρμόδιοι υπουργοί να είναι σε στενή επικοινωνία. «Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ότι αφορά τις ροές. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτό και το επόμενο διάστημα»

Η θετική ατζέντα

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός δήλωσε πως υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες. Εγκλωβιζόμαστε σε ένα ζήτημα ενώ δεν θα έπρεπε. Μπορούμε να αρχίσουμε ξανά διερευνητικές συνομιλίες και να θέσουμε σε τροχιά διαλόγου τις δυο κοινότητες για το κυπριακό αλλά και να μιλήσουμε για εμπόριο, τουρισμό, ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Σε ότι αφορά την Αλβανία ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα δυο θέματα που εκκρεμούν είναι η ΑΟΖ και το ζήτημα του εμπολέμου «στα οποία έχουμε προχωρήσει αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τελειώσει».

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Εθεσα με ένταση το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ως μια ανοικτή πληγή για τις σχέσεις των δυο χωρών αλλά και της σημασίας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ζήτησα την άμεση απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών, κάτι απαράδεκτο για δυο συμμαχικές χώρες. Σε ότι αφορά τις απαιτήσεις Τραμπ στο ΝΑΤΟ, όπως είπε ζήτησε ίση κατανομή των βαρών και να σταματήσουν να λειτουργούν τα κράτη-μέλη με δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Σε ότι αφορά το θέμα της Ρωσίας και της Β. Κορέας ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι απαραίτητες οι πρωτοβουλίες για εκτόνωση. Η Ελλάδα δεν μιλά εκ του ασφαλούς αλλά συμμετέχει μέσω της ενεργητικής πολιτικής.

Η πρόσκληση της πΓΔΜ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «ιστορική ημέρα». Η χώρα ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες που θα καταλήξουν μόνο αν γίνει η συνταγματική αλλαγή που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Μίλησε για βαθιά υποκρισία των πολιτικών δυνάμεων που έχουν την ευθύνη που φτάσαμε ως εδώ καθώς γνωρίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών στις Συνόδους αναφέρονται στην πΓΔΜ με τη συνταγματική τους ονομασία (Μακεδονία). Αυτό θα αλλάξει αν προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών.

Η μοναδική «Μακεδονία» θα είναι η περιφέρειά μας. Το κράτος στο Βορρά θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία» και κανείς δεν θα μπορεί στις Συνόδους Κορυφής να αναφέρεται στη χώρα ως «Μακεδονία».

Εκτίμησε ότι η στάση της αντιπολίτευσης υποτιμά την νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Πριν από λίγο καιρό είπαν ότι είναι ψεύτης ο Μοσκοβισί και ο Γιούνκερ. Χθες είπαν ότι είναι ψεύτης ο γγ του ΝΑΤΟ που επανέλαβε ότι αν δεν αλλάξει όνομα η πΓΔΜ δεν γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ. Χθες είπαν ότι ο Γ. Χαν έθεσε θέμα αλλαγής συνόρων στις συζητήσεις με την Αλβανία.

«Δεν μπορούν να είναι όλοι ψεύτες. Κυρίως ο κος Μητσοτάκης (ακολουθεί και η Γεννηματά) έχουν αποφασίσει να θίξουν με στρεβλό τρόπο εθνικά θέματα γιατί είναι σωσίβιό τους μετά το ναυάγιο στις προβλέψεις για την οικονομία. Τα ζητήματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα».

Η στάση του Καμμένου

Είναι γνωστό ότι δεν συμπίπτουν οι απόψεις μας. Στη Σύνοδο δεν απασχόλησε ούτε εμένα, ούτε τον ΥΠΕΞ, ούτε τον υπουργό Αμυνας το θέμα. Δεν υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα αυτό σε όλα τα τραπέζια. Αυτό που απασχόλησε ήταν η προοπτική της συμμαχίας. «Οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, οι θέσεις και οι απόψεις της κυβέρνησης γνωστές, περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων καταφέρει να κάνει όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Προσωπικά εύχομαι να τα καταφέρει. Όταν γίνει αυτό (Γενάρη-Φλεβάρη) θα συζητήσουμε με τον κυβερνητικό εταίρο».

Οι απελάσεις των ρώσων διπλωματών

Είμαι υποχρεωμένος να υπερασπίζομαι την εθνική κυριαρχία της χώρας. Επιδιώκουμε με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική καλές σχέσεις με πολλές χώρες, εντούτοις έχουμε την απαίτηση όλοι να σέβονται την διεθνή νομιμότητα και την εθνική κυριαρχία. Όταν υπάρχουν περιστατικά που δεν τηρούν τους κανόνες παίρνουμε μέτρα, τόνισε χωρίς να προχωρήσει περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v