Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «καλάθι της ΔΕΘ», η 20η Αυγούστου και τα «γαλάζια» πυρά

Σεμνό και συμβολικό αποχαιρετισμό των μνημονίων σχεδιάζει το Μαξίμου. Στα πρώτα θετικά μέτρα η προσοχή, με κατώτατο-υποκατώτατο σε πρώτο πλάνο. Αμφισβήτηση από ΝΔ της καθαρής εξόδου λόγω γειτονικών εξελίξεων. Πώς απαντά η κυβέρνηση.

Το «καλάθι της ΔΕΘ», η 20η Αυγούστου και τα «γαλάζια» πυρά

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον επίσημο τερματισμό του τρίτου δανειακού προγράμματος και η (αξιωματική) αντιπολίτευση ακονίζει τα μαχαίρια για να πλήξει «το τέλος των μνημονίων».

Φιέστες και σώου δεν θα υπάρξουν καθώς, όπως έχει ήδη επισημανθεί, το Μαξίμου απέρριψε σχετικές ιδέες πριν, ακόμα, ξεσπάσει η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, ενώ αμέσως μετά ακυρώθηκαν και τα σχέδια για μία σεμνότερη, έστω, τελετή σε Πνύκα ή Ζάππειο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας προτιμά να ανακηρύξει το «μνημονιακό τέλος» από κάποια «λαϊκή» περιοχή, ενδεχομένως της Αττικής, προκειμένου να αναδείξει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην μεταμνημονιακή εποχή. Συνεργάτες του πάντως αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν εάν η συμβολική επίσκεψη στο Καστελόριζο παραμένει στο πρωθυπουργικό πλάνο, με τις απαντήσεις να αλλάζουν... κάθε ημέρα.

«Γεμίζει το καλάθι της ΔΕΘ»

Το βάρος, έτσι κι αλλιώς, πέφτει στα μέτρα ανακούφισης και «δίκαιης ανάπτυξης» που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στα εγκαίνια της ΔΕΘ σε τρεις εβδομάδες. Η επεξεργασία τους θα ολοκληρωθεί στο παρά πέντε, καθώς αναζητούνται ακόμη εκείνες οι πτυχές που «θα κάνουν τη διαφορά» και «θα δείξουν το ξέφωτο».

Για παράδειγμα, κυβερνητικός παράγοντας αφήνει να εννοηθεί ότι από την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα αποκλεισθούν οι ηλικίες μέχρι 25 ετών, όπως είχε διαφανεί στην αρχή των συζητήσεων. «Αύξηση του κατώτατου με καθήλωση του υποκατώτατου μισθού, αφενός θα εκτινάξει την ψαλίδα εξοργίζοντας τους νέους και αφετέρου θα θέσει σε εργασιακό κίνδυνο τις μεγαλύτερες ηλικίες για λόγους προφανείς», εξηγεί.

«Ονειρο απατηλό» οι αγορές, κατά Άδωνι

Επιπλέον, σ' αυτή τη χρονική στιγμή η κυβέρνηση καλείται, αντικειμενικά, να αντικρούσει το επιχείρημα της ΝΔ ότι η έξοδος στις αγορές δεν θα πετύχει λόγω της κρίσης της τουρκικής οικονομίας και των ιταλικών αναταράξεων.

Από τις αρχές του καλοκαιριού, άλλωστε, η Πειραιώς περιέγραφε, χωρίς να το λέει ευθέως, τη λύση της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, αμφισβητώντας την ικανότητα της χώρας να βγει στις αγορές. «Λέτε ότι δεν θα έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια αλλά δεν ζητάτε ούτε νέο μνημόνιο, ούτε πιστοληπτική γραμμή, τι προτείνετε;», είχε προκαλέσει ο κ. Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής στα τέλη Μαϊου.

Την απάντηση την έδωσε ετεροχρονισμένα και εμμέσως πλην σαφώς ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι ο Γιάννης Στουρνάρας «δικαιώθηκε», αφού η έξοδος στις αγορές είναι «όνειρο απατηλό» λόγω του επιτοκίου 4,24% του δεκαετούς ομολόγου. Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, τάχθηκε υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, την οποία προέκρινε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σε ανάλογο μήκος κύματος (αλλά πιο... κομψά) κινήθηκε και ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, επιμένοντας ότι η χώρα είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς καθώς δεν έχουν διαμορφωθεί συνθήκες για χαμηλό κόστος δανεισμού.

«Θέλετε ...αιώνια πιστοληπτική γραμμή;»

Το κυβερνητικό και το οικονομικό επιτελείο καταρρίπτουν τα παραπάνω με τα επιχειρήματα:

- Οι αυξομειώσεις του επιτοκίου αποτελούν συνάρτηση των εξελίξεων σε Τουρκία και Ιταλία. «Εφόσον ανάλογες εξελίξεις, στις ίδιες ή σε άλλες χώρες, δεν μπορούν να αποκλειστούν για τα επόμενα χρόνια, τι ακριβώς ζητά η ΝΔ, να μείνει η Ελλάδα... μονίμως σε πιστοληπτική γραμμή ή σε μνημόνια;».

- Επειδή ακριβώς ελήφθησαν υπόψη (από τους θεσμούς πρωτίστως) οι απρόβλεπτοι παράγοντες, συστάθηκε το «μαξιλάρι ρευστότητας», ώστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να είναι διασφαλισμένες για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v