Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Έλα στη Βουλή να (ανα)μετρηθούμε

Το δίμηνο «μαρτύριο της σταγόνας»… για την αντιπολίτευση που προδιέγραψε ο πρωθυπουργός. Η αιχμή για τον Γ. Στουρνάρα. Μήνυμα (και) προς Π. Καμμένο: εκλογές τον Οκτώβριο, εμμένω στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Καμμενιάδα» από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής χωρίς αντιπρόταση. Απόψε εκλέγεται η νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Έλα στη Βουλή να (ανα)μετρηθούμε

Μήνυμα εκτός της χώρας (αγορές, θεσμούς) και εντός (αντιπολίτευση και… κυβερνητικό εταίρο) έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν πριν από τον επόμενο Οκτώβριο.

Απευθυνόμενος μάλιστα στη ΝΔ την κάλεσε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης «για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος».

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με τον τρόπο αυτό ότι δεν προτίθεται ο ίδιος να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης (σ.σ. όπως τον «προκαλεί» να πράξει η αντιπολίτευση), δεδομένου ότι μία τέτοια κίνηση μπορεί να γίνει μόνο μία φορά ανά έξι μήνες, οπότε εάν «καεί» τώρα δεν θα μπορεί να ανασυρθεί αργότερα, εάν χρειαστεί.

Κατά τα ίδια στελέχη, η διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει είχε αποδέκτη (και) τον Πάνο Καμμένο, στην περίπτωση που ο νυν κυβερνητικός εταίρος επιλέξει να τραβήξει το χαλί της σύμπραξης με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Άλλωστε, όπως αναμενόταν, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε και πάλι της Συμφωνίας, αλλά, προκειμένου να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, δεν σχολίασε ευθέως τη στάση Καμμένου στις ΗΠΑ: «καλό είναι να μιλάμε όταν πρέπει να μιλήσουμε», προτίμησε να πει.

Την ίδια στιγμή, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον Γιάννη Στουρνάρα (χωρίς να τον κατονομάσει) για την εμμονή του στην εφαρμογή των κακών μέτρων, με πρώτη τη μείωση συντάξεων, ο κ. Τσίπρας λάνσαρε και ένα από τα βασικά διλήμματα που θα κυριαρχήσουν στην πορεία προς τις κάλπες και αφορά τους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη: «Κάνουν λάθος ορισμένοι που λένε ότι δεν έχει πρόγραμμα η Ν.Δ. Έχει πρόγραμμα ακραία νεοφιλελεύθερο. Και είναι το πρόγραμμα των μνημονίων και του ΔΝΤ, που κατέστρεψε την κοινωνική υποδομή σε αυτή τη χώρα. Αυτό είναι το πρόγραμμά της».

Το συμπέρασμα είναι ότι εάν κερδίσει τις εκλογές ο κ.Μητσοτάκης θα χρειάζεται ένα «μνημονιακό» μανδύα για να προωθήσει την νεοφιλελεύθερη πολιτική του.

«Μαρτύριο της σταγόνας» αλλά... για καλό

Δίνοντας μία γεύση από το κλίμα που θα επικρατήσει στη Βουλή το επόμενο δίμηνο, ο κ. Τσίπρας δεν επανέλαβε απλώς ότι θα νομοθετηθούν «μέχρι τα Χριστούγεννα» όλα τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε από την ΔΕΘ , αλλά έδειξε... και τον τρόπο, ξεσηκώνοντας το (έστω και κομματικό) ακροατήριο: «Εδώ και δυο χρόνια μας λένε ότι όχι μόνο δε θα βγούμε από τα μνημόνια αλλά ότι υπογράψαμε και δήθεν τέταρτο μνημόνιο. Και συνεχίζουν ακόμα και μετά την 21η Αυγούστου στο ίδιο μοτίβο. Και έχουν ορισμένοι το θράσος να καταγγέλλουν και να κατηγορούν και τους Ευρωπαίους, γιατί λένε το ίδιο και πανηγυρίζουν. Θα τους φέρουμε λοιπόν στη Βουλή, εκεί όπου συνήθως τα χρόνια των μνημονίων, οι ίδιοι συνήθιζαν να ψηφίσουν δυο – δυο περικοπές και μέτρα λιτότητας. Και θα τους φέρουμε εκεί να ψηφίσουν ένα προς ένα τα μέτρα αυτά. Ένα, ένα, σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα».

Αναφερόμενος ειδικά στον προϋπολογισμό, ο κ. Τσίπρας «προειδοποίησε» την (αξιωματική) αντιπολίτευση ότι «κατά κακή τους τύχη» θα βρεθούν μπροστά σε έναν προϋπολογισμό που δεν θα περιλαμβάνει τα σκληρά μέτρα (σ.σ. μείωση συντάξεων) αλλά μόνο τα θετικά αντίμετρα. «Αυτό ξέρετε είναι το μεγάλο δράμα του κ. Μητσοτάκη. Πόνταρε όλα τα λεφτά στο μαύρο της καταστροφής και τώρα που η Ελλάδα ανακάμπτει ξέμεινε από επιχειρήματα»...

«Καμμενιάδα» χωρίς αντιπρόταση

Η… «Καμμενιάδα» πάντως βρήκε θέση στις περισσότερες ομιλίες των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αν και χθες επέλεξαν να τοποθετηθούν οι «κορυφαίοι» της ομάδας των «53». Την αρχή έκανε ο Νίκος Φίλης, τονίζοντας ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ναι μεν ήταν θετική στην αρχή, ωστόσο τώρα «έχει εξαντλήσει τη δυναμική της», ενώ κατηγόρησε τον κ. Καμμένο ότι «θέλει να παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι».

Στο ίδιο πάνω κάτω πνεύμα κινήθηκαν κι άλλοι ομιλητές από τους «53», όπως η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Σάκης Παπαδόπουλος ή ο Θοδωρής Δρίτσας.

Κανένας από τους επικριτές της συνεχιζόμενης συγκυβέρνησης πάντως δεν παρουσίασε εναλλακτική πρόταση, εάν δηλαδή η κυβέρνηση πρέπει… να γυρίσει σπίτι της ή να επιδιώξει άλλες συνεργασίες με μεμονωμένους βουλευτές.

Ο κ. Φίλης ανέδειξε (όπως επίσης αναμενόταν) και το θέμα της ΕΡΤ, εμμένοντας στα περί παραδιοίκησης. Η απάντηση ήρθε σήμερα από τον Νίκο Παππά.

Εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας

Η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε το βράδυ με εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας, όπου αναμενόταν να επικρατήσει η πρόταση του νέου γραμματέα Πάνου Σκουρλέτη για ενιαίο όργανο και όχι άθροισμα του Πολιτικού και του Εκτελεστικού Συμβουλίου όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v