Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουδιασμένη η κυβέρνηση, τραβάει το σκοινί ο Ν. Κοτζιάς

Αντίδραση στα περί «ακατανόητης πολιτικά παραίτησης». Παραμένει βουλευτής αλλά δεν συμπορεύεται σε όλα με την κυβέρνηση. Διεργασίες ενόψει… παράδοσης-παραλαβής του ΥΠΕΞ. Ψήφος εμπιστοσύνης μέσω Προϋπολογισμού. Σφοδρή αντίδραση Μαξίμου για δημοσίευμα περί των «μυστικών κονδυλίων».

Μουδιασμένη η κυβέρνηση, τραβάει το σκοινί ο Ν. Κοτζιάς

Το μούδιασμα από την παραίτηση Κοτζιά κυριαρχεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ η έμμεση στήριξη Ντράγκι και Γιούνκερ στην προσπάθεια του Μαξίμου να αλλάξει η ατζέντα δεν απέφερε αποτελέσματα.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εξωτερικών προϊδέασε για νέες αναταράξεις καθώς χθες ζήτησε (από το πρωθυπουργικό γραφείο, προφανώς) να δοθεί στη δημοσιότητα η εννιασέλιδη επιστολή παραίτησης που απέστειλε, όταν πια η έξοδός του από την κυβέρνηση έγινε μονόδρομος.

Το αίτημα αυτό το πυροδότησε η χθεσινή απορία που εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (σ.σ. απηχώντας τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη) για το πώς φτάσαμε στην παραίτηση του κ. Κοτζιά. Τη χαρακτήρισε μάλιστα «πολιτικά ακατανόητη», ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης.

Δεν πέρασε απαρατήρητη πάντως η επιλογή του κ. Κοτζιά να μην επιτεθεί φραστικά στον Αλέξη Τσίπρα αλλά γενικά στο Μαξίμου: «Προκαλώ να δώσουν την εννιασέλιδη παραίτησή μου στη δημοσιότητα, για να δούμε εάν έχω λόγο ή όχι που παραιτήθηκα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως προκύπτει, η παράδοση-παραλαβή του υπουργείου Εξωτερικών (σ.σ. πιθανότατα αύριο) από τον κ. Κοτζιά στον κ. Τσίπρα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές να επικρατήσει ψυχραιμία. Ηδη νωρίτερα σήμερα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη («24,7») και ερωτηθείς εάν ο κ.Κουζιάς θα γίνει Βαρουφάκης, ο Νίκος Παππάς απάντησε: «Ο κ. Κοτζιας σπανίως λέει ψέμματα ή ποτέ, επομένως δεν θα γίνει Βαρουβάκης». Συμφώνησε δε, με τον πρώην ΥΠΕΞ, στον διευρυμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο για τα απόρρητα κονδύλια των υπουργείων.

Παραμένει βουλευτής «στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ»

Η πρώτη εμφάνιση του Νίκου Κοτζιά ως απλού βουλευτή σε κομματική διαδικασία (στα… ορεινά έδρανα) θα γίνει εντός του μήνα, καθώς, κατά τις πληροφορίες, θα συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι, μιλώντας χθες στο βράδυ σε εκδήλωση της συνεργαζόμενης με τον ΣΥΡΙΖΑ κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ», της οποίας ηγείται, ξεκαθάρισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι δύο βουλευτές της, ο Νίκος Τόσκας και η Γεωργία Γεννιά, θα παραμείνουν κυβερνητικοί βουλευτές (σ.σ. ο κ. Τόσκας πάντως φέρεται να έχει απομακρυνθεί και από την κίνηση και από τον κ. Κοτζιά τους τελευταίους μήνες και να έχει σχεδόν ενσωματωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ).

Ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς έδειξε χθες ότι θα «το τραβήξει» καθώς διευκρίνισε ότι θα κινείται «στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ» και δεν θα συμπορεύεται άκριτα με την κυβέρνηση -κυρίως, δεν θα στηρίζει εφεξής τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, την οποία χαρακτήρισε «διαβρωτική».

Προσερχόμενος μάλιστα στην εκδήλωση, δήλωσε ειρωνικά: «Κάναμε μία συμφωνία με την πρώηνΓΔΜ και έγινα εγώ πρώην υπουργός»...

Εμμένοντας δε, στο θέμα των «μυστικών κονδυλίων», ζήτησε εκ νέου τροποποίηση του δικού του νόμου, ώστε η Βουλή να μην ελέγχει μόνο τα εν λόγω κονδύλια του ΥΠΕΞ αλλά «όλων των υπουργείων».

«Έκανα νόμο να ελέγχονται από Βουλή. Επειδή κάποιοι δεν έχουν δημοκρατική αντίληψη, ρίχνουν λάσπη. Αυτός που ρίχνει λάσπη όμως έχει βρώμικα χέρια», τόνισε, «δείχνοντας» τον υπουργό Άμυνας αφού ο άγριος καβγάς τους στο υπουργικό συμβούλιο έγινε για (ή με αφορμή) τα «μυστικά κονδύλια».

Ψήφος εμπιστοσύνης μέσω του Προϋπολογισμού

Το πρώτο crash test για την κυβερνητική συνοχή θα γίνει στην ψηφοφορία του Δεκεμβρίου για τον νέο κρατικό Προϋπολογισμό, η οποία, ως γνωστόν, έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται («και δεν υπάρχει λόγος») να κινήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Αφενός, επειδή το «ναι» θα το δώσει έτσι κι αλλιώς η ψηφοφορία επί του Προϋπολογισμού και, αφετέρου, διότι αυτό το δικαίωμα το έχει ο πρωθυπουργός μία φορά το εξάμηνο, οπότε δεν υπάρχει λόγος να το «κάψει» τώρα.

Μαξίμου καταγγέλλει «προβοκάτσια»

Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και δημοσίευμα για τη διάθεση ποσού από τα «απόρρητα κονδύλια» του ΥΠΕΞ να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Μαξίμου, χωρίς να αποκλείεται να κινηθούν ακόμα και νομικές διαδικασίες.

Με επίσημη ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κάνει λόγο για προβοκάτσια και επιτίθεται στη ΝΔ, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για την εν λόγω «διαρροή» σε ιστοσελίδα, που εμφανίζει το ΥΠΕΞ να έχει χρηματοδοτήσει μέσα ενημέρωσης άλλη χώρας (σ.σ. όχι της πΓΔΜ) για την προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Η σημερινή πρωτοφανής αθλιότητα του iefimerida, με την υπογραφή πρώην ρεπόρτερ του MEGA, να δημοσιοποιήσει δήθεν πληροφορίες για τη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών, θίγει ευθέως τα εθνικά συμφέροντα και είναι αποτέλεσμα της αθλιότητας της ΝΔ και του κου Μητσοτάκη, που έθεσε θέμα απόρρητων κονδυλίων ακόμη και με διαρροές στον Τύπο. Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ενημερωθεί για τα απόρρητα κονδύλια, να ζητήσει άμεσα συνάντηση από τον πρωθυπουργό. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα και όλα είναι στο φως, σε αντίθεση με την περίοδο που κυβερνούσε η ΝΔ. Να σταματήσει όμως τώρα να υπονομεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Όποια προβοκάτσια και αν κατασκευάσουν, να είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις διαδικασίες διαφάνειας και ελέγχου που η ίδια θεσμοθέτησε», τονίζεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v