Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Υποκρισία» καταλογίζει η κυβέρνηση για τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ

Πριν από το 2017 απαγορευόταν κάθε πρόσβαση στα έγγραφα του ΥΠΕΞ. Το 2009 τα “απόρρητα κονδύλια” αυξήθηκαν κατά…210% και το 2010 κατά 270%. Γιατί κινήθηκε αυτεπαγγέλτως η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

«Υποκρισία» καταλογίζει η κυβέρνηση για τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ

Η δημοσιοποίηση πληροφοριών που αφορούν στη διαχείριση των “απορρήτων κονδυλίων” του υπουργείου Εξωτερικών πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης, μετά την αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση, ενώ η ΝΔ έδειξε έτοιμη να “σηκώσει” το θέμα ζητώντας εξηγήσεις και στοιχεία. Το Μαξίμου απέφυγε οποιαδήποτε (νέα) αναφορά στο θέμα, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν απλώς ότι το δικαίωμα των “απόρρητων δαπανών” το διατηρεί το ΥΠΕΞ εδώ και δεκαετίες, προκειμένου να υπερασπίζεται εθνικές θέσεις.

Το στοιχείο που αναδεικνύουν ωστόσο είναι ότι μόνο το 2017, δηλαδή επί της σημερινής διακυβέρνησης, ψηφίσθηκε νόμος που δίνει στη Βουλή τη δυνατότητα να λαμβάνει γνώση της κίνησης αυτών των λογαριασμών και να ελέγχει τη χρήση τους.

Βάσει της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος, το ίδιο το ΥΠΕΞ αποστέλλει στο Προεδρείο της Βουλής τα σχετικά έγγραφα, ενώ πρόσβαση σ΄αυτά έχουν μόνο τα μέλη του Προεδρείου του Σώματος. Η δυνατότητα, μάλιστα, περιορίζεται στην ανάγνωση τους και όχι στη λήψη αντιγράφων, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διαρροών.

Στον ίδιο νόμο άλλωστε προβλέπεται ρητώς ότι απαγορεύεται η αποκάλυψη και η δημοσιοποίηση των εν λόγω στοιχείων.

Το χρονικό

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν έφτασε τυχαία σ΄αυτό το νόμο (του κοινοβουλευτικού ελέγχου των “απόρρητων δαπανών” δηλαδή) και παραθέτουν ένα χρονικό που, όπως λένε, θα φέρει σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς αποκαλύπτεται η δική τους πρακτική.

* Το 2011 (5 Σεπτεμβρίου) ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. δεν ήταν καν αξιωματική αντιπολίτευση τότε) υπέβαλε αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών με θέμα τη «Διαχείριση απορρήτων δαπανών».

Συγκεκριμένα, ζήτησε ενημέρωση για το ύψος των εν λόγω δαπανών για τα έτη 2009 ως 2011. Εάν, δηλαδή, υπήρξαν αυξήσεις σε σχέση με τις προϋπολογισθείσες δαπάνες, πότε έγιναν αυτές, εάν μεταφέρθηκαν δαπάνες από άλλους κωδικούς, την προέλευση των αιτημάτων αύξησης των δαπανών και εάν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

* Με βάση την επικρατούσα, μέχρι τότε, απαγόρευση ελέγχου, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι τα εν λόγω στοιχεία δεν μπορούσαν να έλθουν σε γνώση βουλευτών και κομμάτων.Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε, επισήμως, αναρμόδιο, ενώ το ΥΠΕΞ επικαλέσθηκε το απόρρητο του προορισμού των δαπανών και, επομένως, δεν έδωσε απάντηση.

* Τον επόμενο μήνα (12 Οκτωβρίου 2011) και δεδομένης της αρνητικής απάντησης, ο κ.Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας δεκάδες έγγραφα - αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, σχετικά με την εκταμίευση και μεταφορά εκατομμυρίων ευρώ στο υπουργείο Εξωτερικών για μυστικά κονδύλια. Τα οποία, όπως προκύπτει, δίνονταν «όχι μόνο καθ΄ υπέρβαση του προϋπολογισμού, αλλά σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να υπάρχει το όνομα του αιτούντος την εκταμίευση».

* Με βάση τα τότε έγγραφα του ΥΠΕΞ, το 2009 τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου αυξήθηκαν κατά 210% (από 18,5 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν περίπου 57 εκατ. ευρώ).
Το 2010, η αύξηση έφθασε το 270% (από τα 18 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν 68 εκατ.).
Το 2011 οι απόρρητες δαπάνες αυξήθηκαν -μέχρι την ημέρα της συνέντευξης Τύπου- κατά 90% (από 18 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί είχαν εκταμιευτεί 43 εκατ.).

* To 2017, η κυβέρνηση Τσίπρα, με εισήγηση κ.Κοτζιά, ψήφισε τον Νόμο 4451 (ΦΕΚ 16/Α/13-2-2017), στον οποίο (Άρθρο 4) ρυθμίζονται θέματα Ειδικών Δαπανών.

Όπως αναφέρεται: «Προκειμένου για δαπάνη που υπερβαίνει το ποσό των  25.000 ευρώ, τα δικαιολογητικά έγγραφα της δαπάνης και κάθε άλλο στοιχείο που κατέχει η Επιτροπή Ειδικών Δαπανών ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του Υπουργείου και αναφέρεται στην αναγνώριση και εκτέλεση της δαπάνης, με συνοδευτική έκθεση διαβιβάζονται μέσω του Υπουργού Εξωτερικών προς τη Βουλή, προκειμένου να ενημερωθεί περί της διάθεσης αυτής αυθημερόν, κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Για τα ανωτέρω έγγραφα και τη διαχείριση αυτών εφαρμόζονται οι διατάξεις περί απορρήτων απαγορευόμενης της αναπαραγωγής, διατήρησης ή δημοσιοποίησης αυτών. Ο σχετικός φάκελος επιστρέφεται εν συνεχεία στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ή ο Αναπληρωτής Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας βεβαιώνει την ορθή διάθεση του ποσού και τηρείται η διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου περί καταστροφής».

“Υποκριτές”

Κατόπιν των παραπάνω, το Μαξίμου και το ΥΠΕΞ θεωρούν “τουλάχιστον υποκριτική” τη στάση της σημερινής αντιπολίτευσης, καθώς “μας ζητούν και τα ρέστα παρότι επί κυβερνητικών ημερών τους δεν υπήρχε η παραμικρή πρόσβαση στις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών”.

Όσο για την δικαστική εξέλιξη, παραπέμπουν στον ίδιο το νόμο που απαγορεύει ρητώς τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αποστέλλονται στο Προεδρείο της Βουλής.

Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε Προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας σε βαθμό κακουργήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v