Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα Σκόπια ψήφισαν «ναι»… αλλά ο Κοτζιάς παραδίδει στον Τσίπρα

Σουρεάλ παράδοση-παραλαβή του ΥΠΕΞ μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή της πΓΔΜ. Αναμένονται χαμηλοί τόνοι και «φιλική συζήτηση» μετά τα εύσημα του πρωθυπουργού στον πρώην υπουργό. Το πρώτο φάουλ από Π. Καμμένο: θα υπάρξει δεύτερο;

Τα Σκόπια ψήφισαν «ναι»… αλλά ο Κοτζιάς παραδίδει στον Τσίπρα

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή της πΓΔΜ καθιστά απολύτως... σουρεάλ την σημερινή παράδοση-παραλαβή στο ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ο συνυπογράφων τη Συμφωνία των Πρεσπών (με τον Νικολά Δημητρόφ) Νίκος Κοτζιάς παραιτείται επισήμως από το υπουργείο του και το παραδίδει στον Αλέξη Τσίπρα, σχεδόν μισή ώρα αφότου ο πρωθυπουργός ορκίστηκε (και) υπουργός Εξωτερικών.

Αντιθέτως, ο σφόδρα πολέμιος της Συμφωνίας, υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, παραμένει στην κυβέρνηση - μετρώντας πλέον αντίστροφα, κατά τις εκτιμήσεις, εάν δεν μεταβάλλει θέση για το «σκοπιανό».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρόκειται για μία «ήρεμη» παράδοση-παραλαβή από τον Νίκο Κοτζιά στον Αλέξη Τσίπρα καθώς «έπεσαν γέφυρες» τις τελευταίες ώρες. Συνεργάτες του κ. Κοτζιά δεν αποκλείουν κάποιες «αιχμές» από την πλευρά του αλλά, όπως έλεγαν, «εντός πλαισίου».

Ο σχεδιασμός μάλιστα περιλαμβάνει παράκαμψη του τυπικού (δηλώσεις στο πόντιουμ) προς χάριν μίας «χαλαρής συζήτησης» στο υπουργικό γραφείο.

Το στίγμα το έδωσε άλλωστε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, εκθειάζοντας τις γνώσεις και τις ικανότητες του κ. Κοτζιά περί της εξωτερικής πολιτικής («ανοικτό βιβλίο»), λέγοντας μάλιστα ότι θα τον συμβουλεύεται.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στα Σκόπια, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, που ήταν καλεσμένη σε εκπομπή της ΕΡΤ, έδωσε «συγχαρητήρια» στον κ. Κοτζιά για την τεράστια συμβολή του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το πρώτο φάουλ Καμμένου

Το πρώτο φάουλ του κ. Καμμένου εκδηλώθηκε χθες αργά το βράδυ, λίγο πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια, καθώς, τουιτάροντας, υιοθέτησε τα περί δωροδοκίας βουλευτών του VMRO για να υπερψηφίσουν την πρόταση Ζάεφ και καταλήγοντας: «Ντρέπομαι».

Η απάντηση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο... των Σκοπίων (μέσω twitter) ο οποίος του συνέστησε να μην ακούει και να μην μοιράζεται τα fake news περί δωροδοκιών κ.λπ.

Στην Αθήνα πλέον όλοι περιμένουν το επόμενο «χτύπημα» του προέδρου των ΑΝΕΛ για να διαπιστωθεί εάν ο κ. Τσίπρας θα υλοποιήσει την προειδοποίηση πως δεν θα ανεχτεί άλλο φαινόμενο διγλωσσίας...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v