Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Ψάχνει «φυγή μπροστά» με μπαράζ θετικών μέτρων

Άνω τελεία στο «σκοπιανό», μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Δίμηνο προϋπολογισμού με… άκοπες τις συντάξεις. Στο τραπέζι αυξημένο επίδομα θέρμανσης. Εύθραυστη εκεχειρία Καμμένου-Κοτζιά.

Κυβέρνηση: Ψάχνει «φυγή μπροστά» με μπαράζ θετικών μέτρων

Στα «καλά μέτρα» ρίχνει τώρα την προσοχή της η κυβέρνηση, όχι μόνο για να αφήσει πίσω το «σκοπιανό» και τις εκρήξεις που προκαλεί στον κυβερνητικό εταίρο, αλλά και για να αρχίσει η (πολυπόθητη) αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία.

Η αποδοχή του προϋπολογισμού από την Κομισιόν ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αλλά επικοινωνιακά… «πήγε άπατη». Κι αυτό διότι, εκείνη τη στιγμή, η προσοχή ήταν στραμμένη στην ψηφοφορία στη Βουλή της πΓΔΜ και στην κορύφωση της κρίσης που προκάλεσε ο καβγάς Καμμένου-Κοτζιά, αφού το επόμενο πρωί θα γινόταν η παράδοση του ΥΠΕΞ στον Αλέξη Τσίπρα.

Η «άνω τελεία» στο ονοματολογικό δίνει στο Μαξίμου την ανάσα που χρειαζόταν -εάν βεβαίως ο Πάνος Καμμένος τηρήσει τη συμφωνία με τον πρωθυπουργό και δεν επαναφέρει το θέμα «μέχρι τον Μάρτιο». Δηλαδή, μέχρι να φτάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή προς κύρωση (σ.σ. και αν σταματήσει τις ευθείες ή έμμεσες επιθέσεις στον κ. Κοτζιά, ο οποίος έχει προειδοποιήσει πως δεν θα αφήσει καμία κατηγορία από τον υπουργό Άμυνας αναπάντητη…).

Πλην απροόπτου, το θέμα δεν θα επανέλθει στο προσκήνιο για τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς η τέταρτη και καθοριστική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της γείτονος (που χρειάζεται πάλι 80 ψήφους και θα σφραγίσει τις συνταγματικές αλλαγές) υπολογίζεται να γίνει προς τα τέλη Ιανουαρίου.

Μόνιμος «μποναμάς» στα χαμηλά εισοδήματα

Μέχρι τότε, ο μεν κ. Καμμένος θα ποντάρει σε ναυάγιο της διαδικασίας για να κρατάει «ζεστό» το κόμμα του (ήδη... κατέβασε τον Τέρενς Κουίκ από το τρένο των ΑΝΕΛ), ενώ οι κυβερνητικές μηχανές θα δουλεύουν στο φουλ για τη νομοθέτηση των «θετικών μέτρων» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Στην κορυφή όλων, η ακύρωση του νόμου για τις συντάξεις, για την οποία μίλησαν -ανοικτά πλέον- τόσο ο πρωθυπουργός το Σάββατο, όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την Πέμπτη στη Βουλή.

Η ψήφιση του Προϋπολογισμού (στα μέσα Δεκεμβρίου) και η διανομή κοινωνικού μερίσματος λίγο πριν τις γιορτές, εκτιμάται ότι θα στείλει ευδιάκριτο σήμα στην κοινωνία ότι...  βγήκαμε από τα μνημόνια και ότι «σταδιακά αλλά σταθερά» αρχίζει η διόρθωση των πιο ακραίων αδικιών της μνημονιακής οκταετίας.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μάλιστα επιβεβαίωσε χθες (μέσω του «Έθνους») τις πληροφορίες των προηγούμενων μηνών, ότι το κοινωνικό μέρισμα θα νομοθετηθεί ως μόνιμος… μποναμάς (κάτι σαν «13ος μισθός») για τα χαμηλά εισοδήματα, αν και το πιθανότερο είναι να ισχύσει από το επόμενο έτος.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ληφθούν οι αποφάσεις για αυξημένο επίδομα θέρμανσης. Η προαναγγελία έγινε την προηγούμενη Τρίτη, μετά από έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον κ. Τσίπρα στο Μαξίμου, ωστόσο η θυελλώδης συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη «σκέπασε».

Το… «μαρτύριο της σταγόνας»

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε πει από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πριν από δέκα ημέρες ότι οι νομοθετήσεις των θετικών μέτρων θα γίνουν ξεχωριστά και με ονομαστικές ψηφοφορίες.

«Εδώ και δύο χρόνια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μας λένε ότι όχι μόνο δεν θα βγούμε από τα μνημόνια αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο... Θα τους φέρουμε, λοιπόν, να ψηφίσουν τα μέτρα του "τέταρτου μνημονίου" που μας λένε ότι υπογράψαμε, ένα ένα. Σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα», ήταν η φράση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v