Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεοδωράκης: Ανάγκη για νέο Σύνταγμα χωρίς λαϊκισμούς

Τις θέσεις του Ποταμιού για μία σειρά θεμάτων, από τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό κατέθεσε στη Βουλή ο Σ. Θεοδωράκης.

Θεοδωράκης: Ανάγκη για νέο Σύνταγμα χωρίς λαϊκισμούς

«Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα. Χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, χωρίς λαϊκισμούς” σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Μιλώντας στην Ολομέλεια αναφέρθηκε στις θέσεις του Ποταμιού για μία σειρά θεμάτων, από τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. Παράλληλα εξέφρασε το φόβο “ότι ο συντηρητικός λαϊκισμός και οι άγονες κομματικές σκοπιμότητες θα προσγειώσουν ξανά την Ελλάδα στο παρελθόν και όχι στο μέλλον. Ούτε καν στο παρόν”.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε και για “στοχοποίηση του Κώστα Σημίτη”. Επισημαίνοντας πως “το δόγμα Πολάκη” είναι δείγμα ολοκληρωτικής λογικής και προσθέτοντας “εκτός αν όλα γίνονται για τα πρωτοσέλιδα και για να τροφοδοτηθεί η αγοραία ανθρωποφαγία. Η απέχθεια σας στον εκσυγχρονισμό δεν θα πρέπει να σας παρασύρει σε παραλογισμούς”.

Όσον αφορά στις θέσεις του Ποταμιού για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο Σταύρος Θεοδωράκης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής θέματα:

-Πανεπιστήμια. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση σημείωσε πως “λέτε να μην αλλάξει το άρθρο 16 και να συνεχίσουμε να ζούμε στην υποκρισία με δεκάδες χιλιάδες παιδιά να σπουδάζουν έξω -ανάμεσα τους προφανώς και δικά σας παιδιά- αλλά στην Ελλάδα να μην έχουν άλλες επιλογές”.

-Δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Όλοι όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δικαιούνται να ψηφίζουν. Όπως σημείωσε οι “οι 500.000 Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης πρέπει να ψηφίζουν. Είναι συνταγματικό τους δικαίωμα. Και θα είναι έγκλημα να τους το στερήσετε”

- Εκλογικός νόμος. Όπως είπε “δεν είμαστε με τη διαλυτική απλή αναλογική, ούτε με την υπερενισχυμένη των 50 εδρών. Πιστεύουμε σε ένα αναλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα, 1 έδρα για κάθε 1% πάνω από το 25%.

-Ποινική ευθύνη των υπουργών. Κατάργηση των ειδικών προβλέψεων παραγραφής, ώστε να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες παραγραφής για υπουργούς και πολίτες.

-Αρση ασυλίας των βουλευτών. Να μην είναι πλέον αρμοδιότητα της Βουλής, αλλά να αποφασίζει γι’αυτήν Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου.

- Αλλαγή του τρόπου στελέχωσης των ανεξάρτητων αρχών. Η στελέχωση των ανεξάρτητων αρχών να γίνεται με αποφάσεις των 3/5, της Διάσκεψης των Προέδρων.

- Ειδικό καθεστώς για αύξηση των επενδύσεων. Επιτρέπεται η παροχή με νόμο οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων με κεφάλαια εξωτερικού.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε πως “η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν πρέπει να είναι μαραθώνιος”, προσθέτοντας “να αλλάξουμε το άρθρο 110. Να αναθεωρούνται άρθρα (εκτός από εκείνα που αφορούν στη μορφή του πολιτεύματος) με πλειοψηφία 2/3 της Βουλής. Οι διατάξεις που αναθεωρούνται δεν μπορούν να αναθεωρηθούν ξανά εντός 5ετίας”.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v