Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Νέος διάλογος με Εκκλησία αλλά και σενάριο κόντρας

Ποιά είναι τα «αισιόδοξα» στοιχεία της χθεσινής εξέλιξης και γιατί ο κ.Ιερώνυμος... χαιρέτησε την (σκληρή) ανακοίνωση του Μαξίμου. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν «win win» για την ίδια την πορεία της υπόθεσης.

Κυβέρνηση: Νέος διάλογος με Εκκλησία αλλά και σενάριο κόντρας

«Τίποτα δεν τελείωσε, η προσυμφωνία είναι ενεργή, συνεχίζουμε τον διάλογο και αν χρειαστεί θα πάμε σε κόντρα». Αυτή είναι η εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών μετά την απόρριψη, από την Ιερά Σύνοδο, της πρότασης Τσίπρα-Ιερώνυμου για αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας των κληρικών ώστε να «αδειάσουν» 10.000 θέσεις στο Δημόσιο.

Τα ίδια στελέχη αναδεικνύουν ως λίαν σημαντικά τα ακόλουθα σημεία της χθεσινής εξέλιξης:

- Η ίδια η απόφαση της Ιεράς Συνόδου αφήνει ανοικτό το ζήτημα καθώς προτείνει τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής (της Εκκλησίας) ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος (με την Πολιτεία) «για θέματα κονού ενδιαφέροντος».

Επ΄αυτού, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος, ερωτηθείς μετά τη συνεδρίαση από τους δημοσιογράφους εάν στοιχείο του διαλόγου θα είναι και η μισθοδοσία, απάντησε: “Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Η Επιτροπή θα συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν τα κοινά σημεία με την Πολιτεία και, φυσικά, και το θέμα της μισθοδοσίας».

Ο ίδιος έσπευσε εισαγωγικά να τονίσει πως στην συνεδρίαση “τίποτα δεν εγκρίθηκε και τίποτα δεν απορρίφθηκε”.

- Η επίσημη απάντηση του Μαξίμου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, κινήθηκε στη λογική “και μαστίγιο και καρότο”.

Δηλαδή:

• Αφενός, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση νομοσχεδίου το οποίο θα κινείται στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος τσίπρα-Ιερώνυμου (της 6ης Νοεμβρίου), διότι αυτό αναγνωρίζει ως “ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας”.
Αφήνοντας αντοικτή την πόρτα του διαλόγου, γνωστοποίησε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα το θέσει υπόψη της Ειδικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου πριν το καταθέσει στη Βουλή.

• Αφετέρου δε, ξεκαθάρισε ότι “το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

- Η απάντηση του κ. Ιερώνυμου στην επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου ήταν …θετική και σχεδόν διθυραμβική.

«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».

Οι σκληροί της «δεξιάς του Κυρίου»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το κλίμα που επικρατούσε στην Ιερά Σύνοδο (ως προς το θέμα της μισθοδοσίας) ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί εγκαίρως από τον Αρχιεπίσκοπο και για τον λόγο αυτό δεν αιφνιδιάσθηκε.

Αντίστοιχα, ο κ.Ιερώνυμος είχε λάβει τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση «θα δώσει χρόνο» στην Εκκλησία να συζητήσει συνολικά (και πιο... ψύχραιμα) τα δεδομένα και, επομένως, δεν θα αιφνιδιάσει με κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

«Ο χρόνος είναι σημαντικό στοιχείο» παρατηρεί γνώστης των εκκλησιαστικών διεργασιών. Παραπέμπει κυρίως στην εξειδίκευση του τεράστιου κεφαλαίου «αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας» και δη, της αναξιοποίητης αμφισβητούμενης.

«Όταν μπουν στο χαρτί τα βήματα και τα οφέλη της αξιοποίησης, ενδεχομένως να επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις στην πλειοψηφία των μητροπολιτών», τονίζει.

Εξαιρώντας τους «πολύ σκληρούς της Δεξιάς του Κυρίου» για τους οποίους εκτιμά ότι για πολιτικούς λόγους δεν θα δεχτούν οποιαδήποτε συνεννόηση με αυτή την κυβέρνηση.
«win win” για την κυβέρνηση.

Κυβερνητικός παράγοντας με γνώση του θέματος βλέπει την εξέλιξη ως "win win" για την κυβέρνηση.Όπως εξηγεί, μέσα σε δέκα μόλις ημέρες αναδείχθηκε η ιδιοτέλεια που χαρακτηρίζει “ορισμένους εκπροσώπους της Εκκλησίας”, καθώς ακόμα και με άκομψο τρόπο επικέντρωσαν αποκλειστικά “στο δημοσιοϋπαλληλίκι”.

Όπως σημειώνει, όσο η συζήτηση συνεχίζεται τόσο θα πέφτουν περισσότερες μάσκες, οπότε, είτε θα επέλθει συμφωνία είτε θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην κόντρα.

“Ακόμα και οι ‘σκληροί’ θα πιεστούν πολύ όταν λάβουν το σχέδιο νόμου, ενώ η κοινωνία θα έχει καταλάβει πολλά”, καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v