Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση Νίμιτς σε Ζάεφ για τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Αφορμή η έμμεση αναφορά του Ζόραν Ζάεφ για την ύπαρξη «Μακεδόνων» στην Ελλάδα. Προειδοποίηση από Πρ. Παυλόπουλο. Να μην κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σκληρή απάντηση Μαξίμου

Παρέμβαση Νίμιτς σε Ζάεφ για τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Παρέμβαση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ώστε να τηρηθούν όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών έκανε ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αφορμή η έμμεση αναφορά του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για την ύπαρξη «Μακεδόνων» στην Ελλάδα, που με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα έχουν την δυνατότητα να διδάσκονται τη «μακεδονική» γλώσσα στη χώρα μας.

Οπως μεταδίδει ο Σκάι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας Μίλε Μποσνιακόφσκι απέφυγε από την πλευρά του να σχολιάσει το θέμα. Σε ερώτηση που του έθεσε η «Καθημερινή» για το εάν ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε σε «Αιγαιάτες Μακεδόνες», απάντησε ότι «δεν υπάρχουν άρθρα στη Συμφωνία των Πρεσπών που να προσδιορίζουν το δικαίωμα της χρήσης των γλωσσών και στις δύο χώρες».

Η εξέλιξη έρχεται την στιγμή που η Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροποποιήσεις του Συντάγματος, στο πλαίσιο της αναθεώρησης που απαιτεί η συμφωνία για το ονοματολογικό.

«Η Μακεδονία πέρα από μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, περιφέρεια της Ελλάδας, είναι και ένα κομμάτι σημαντικό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας κι αυτό αναγνωρίζεται πλήρως» στην συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ. Προσέθεσε πως αυτό «μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και για τις δυο πλευρές».

«Όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας» διεμήνυσε προς την ΠΓΔΜ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στο περιθώριο των εορτασμών για την ημέρα του Πυροβολικού.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ.

Μητσοτάκης: Να μην κυρωθούν οι Πρέσπες

«Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ περί διδασκαλίας της “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα είναι απαράδεκτες. Ήταν, όμως, και αναμενόμενες από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του.

«Επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η Νέα Δημοκρατία είχε πει από την πρώτη στιγμή. Ότι αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων.

Ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει γι’ αυτό που συμφώνησε. Ενώ ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής. Λες και με αυτόν τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του.

Ένας τρόπος υπάρχει μόνο για να περιορίσουμε το εύρος της εθνικής ζημιάς: Να μην κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.

Επαναλαμβάνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: H Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τη συμφωνία και καλούμε όλα τα κόμματα και όλους του βουλευτές να πράξουν το ίδιο. Αυτή εξάλλου είναι και η εύλογη απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών», καταλήγει.

Μαξίμου για Μητσοτάκη: Προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά

Δε φθάνει που ο κ. Μητσοτάκης ξεχνάει ότι επί των ημερών της παράταξής του αναγνωρίστηκε η ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» το 1977 στη διάσκεψη του ΟΗΕ. Δε φθάνει που σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico άνοιξε αυτοβούλως ζήτημα «αυτονομιστικών δυνάμεων» στην Ελλάδα. Συνεχίζει τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο, ανοίγοντας τώρα αυτοβούλως και θέμα «μειονότητας», ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι και το τελευταίο παράθυρο σε μία τέτοια πιθανότητα κλείνει οριστικά η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών.

Μία συμφωνία που η πΓΔΜ και ο κ. Ζάεφ οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.  Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σοβαρευθεί και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα στην προσπάθειά του να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v