Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη... παραδειγμάτων στη Βουλή για τις συντάξεις

Με ένα... μπαράζ παραδειγμάτων για τους συντελεστές αναπλήρωσης γίνεται η σύγκρουση στις επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, η κριτική της αντιπολίτευσης και η θέση των κοινωνικών εταίρων.

Μάχη... παραδειγμάτων στη Βουλή για τις συντάξεις

Σε μία σύγκρουση για καλούς «γνώστες» του ασφαλιστικού εξελίσσεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μη περικοπή των συντάξεων, καθώς όλες οι πλευρές επιχειρούν με στοιχεία να υπερασπιστούν τις απόψεις τους. Το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε παραδείγματα με αυξήσεις στις συντάξεις, ενώ πολιτική σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ του Τάσου Πετρόπουλου και βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής για τις θέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση εστιάζει τα «πυρά» στο νόμο Κατρούγκαλου, επισημαίνοντας πως οι νέες συντάξεις είναι σημαντικά μειωμένες. Κριτική στον συγκεκριμένο νόμο έχουν ασκήσει και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, με τον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Μπράτη να παρουσιάζει την Πέμπτη παράδειγμα που δείχνει πως με το νέο σύστημα, η σύνταξη αντί για 1.315 ευρώ θα είναι 985 ευρώ.

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος σημείωσε πως 620.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις, ενώ παρουσίασε συγκεκριμένες αποφάσεις που δείχνουν πως με το νέο σύστημα καταβάλλονται μεγαλύτερα ποσά. Παράλληλα εξαπέλυσε πυρά στην «ενιαία» αντιπολίτευση -όπως είπε- της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, κάνοντας λόγο για μειώσεις έως και 50% σε συντάξεις μέχρι το 2015.

Αναφερόμενος στους συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων σημείωσε πως «η καταστροφή που έγινε δεν μετριέται με συντελεστές αναπλήρωσης. Είχαμε αλλεπάλληλους συντελεστές μειώσεων». Και παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα για να δείξει τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις μέχρι και το 2015.

Παράλληλα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης έδωσε οκτώ παραδείγματα για τις αυξήσεις στις συντάξεις, που «έφερε» το νέο σύστημα. Μεταξύ άλλων είπε: σύνταξη που με το παλαιό σύστημα θα ήταν 466 ευρώ σήμερα είναι 614, σε άλλες περιπτώσεις από τα 514 ευρώ πάει στα 638, από τα 537 στα 682 ευρώ και από τα 535 στα 705 ευρώ. Διαφορές υπάρχουν και σε μεγαλύτερα ποσά, καθώς σύνταξη που με το παλαιό σύστημα θα ήταν 1.557 ευρώ πάει στις 2.973, σε άλλη περίπτωση από τα 1.473 φτάνει τις 2.983 και σε τρίτο ασφαλισμένο από τα 1.294 πάει στις 2.842 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην επιτροπή της Βουλής εξαπέλυσε πυρά σε Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής για τις θέσεις που έχουν στο ασφαλιστικό. Ειδικότερα, απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση επεσήμανε: «Είναι σαφείς οι δηλώσεις συμβούλων του κυρίου Μητσοτάκη για συντάξεις στα 600 ευρώ. Θα δούμε πού θα πάει η σύνταξη πείνας, που ετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία».

Σφοδρή σύγκρουση ξέσπασε στη Βουλή μετά από μία αναφορά του υφυπουργού στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «είναι υποκριτικό να μας λέει το Κίνημα Αλλαγής ότι πρότεινε να μην υπάρξει περικοπή, όταν ο κύριος Βενιζέλος έλεγε ότι πρέπει να γίνει η περικοπή για λόγους συνέπειας», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γιάννη Κουτσούκου.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως «επειδή ο κύριος Βενιζέλος απουσιάζει και επειδή ο κύριος υπουργός, κατά την άποψή μου ψευδώς και συκοφαντικά, όχι απλά διαστρέβλωσε τις απόψεις του αλλά επιχείρησε -λέγοντας πως έχει ταχθεί υπέρ της περικοπής- να σπιλώσει αυτόν και όλο τον πολιτικό μας χώρο, θέλω να καταθέσω στα πρακτικά την ομιλία του κυρίου Βενιζέλου που επιχειρηματολογούσε υπέρ της πρότασής μας για μη περικοπή των συντάξεων», ζητώντας από τον Τάσο Πετρόπουλο να ανακαλέσει.

Η «κόντρα» συνεχίστηκε, καθώς σύμφωνα με τον υφυπουργό ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αναφέρει παλαιότερα πως είναι παράβαση του πλαισίου η μη περικοπή και θα οδηγήσει σε αδυναμία χρηματοδότησης. Η αναφορά αυτή προκάλεσε νέο μπαράζ αντιδράσεων από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, με τον λόγο να παίρνουν τόσο ο Γιάννης Κουτσούκος όσο και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, εξαπολύοντας σφοδρά πολιτικά πυρά και καλώντας εκ νέου τον υφυπουργό να ανακαλέσει τα όσα έχει πει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v