Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «σιωπή» Πούτιν για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Οι πάγοι στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις έλιωσαν» εκτιμά η κυβέρνηση. Τι είπε και κυρίως τι... δεν είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Σε νέα κλιμάκωση το «μακεδονικό» εντός συνόρων, με τη ΝΔ να καλεί τον Π. Καμμένο να ρίξει την κυβέρνηση και το Ποτάμι να «ξανασκέφτεται» τη θετική ψήφο του.

Η «σιωπή» Πούτιν για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Οι «βροχερές ημέρες του καλοκαιριού» πέρασαν, το ελληνο-ρωσικό κλίμα μοιάζει να μεταβάλλεται σε ... εύκρατο και υγιεινό, αλλά είναι πολύ νωρίς να γίνουν προβλέψεις για το επόμενο διάστημα.

Κάπως έτσι αποτιμούν κυβερνητικά στελέχη τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χθες στη Μόσχα, κάνοντας λογοπαίγνιο με την φράση του πρωθυπουργού «μία βροχερή ημέρα το καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλοκαίρι ή ότι δεν υπάρχει μπροστά μας καλός καιρός».

Η «βροχερή ημέρα» εν προκειμένω ήταν η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις που εκδηλώθηκε στις αρχές του καλοκαιριού και κορυφώθηκε με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από τη χώρας με απόφαση της τότε ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Το μεγάλο αγκάθι ήταν η αρνητική στάση που κράτησε η Μόσχα στη Συμφωνία των Πρεσπών και, άρα, στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, την οποία η Μόσχα αντιμετωπίζει επιεικώς εχθρικά. Για τον λόγο αυτό έφτασε στο σημείο όχι απλώς να χαρακτηρίσει τη Συμφωνία «παράνομη», αλλά, με άκρως παρεμβατικό τρόπο, να καλέσει τον λαό της πΓΔΜ να την καταψηφίσει στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου.

Από αυτή την άποψη θεωρήθηκε ιδιαίτερα θετικό ότι ο κ. Πούτιν... δεν είπε τίποτα για το θέμα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρωθυπουργό μετά τη συνάντηση. Και, μάλιστα, παρότι ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα και υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας, διευκρινίζοντας (εμφατικά, μάλιστα) ότι το ζητούμενο για την κυβέρνησή του δεν ήταν η ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ αλλά η επίλυση μίας πολυετούς διαφοράς με γνώμονα την ειρήνη, τη συνεργασία και την ανάπτυξη στα βόρεια σύνορά μας.

Η «σιωπή Πούτιν» επί του θέματος λοιπόν εκτιμάται από κυβερνητικές πηγές «πρώτο βήμα» στην αποκατάσταση των σχέσεων, με τον Ρώσο πρόεδρο να χαρακτηρίζει «σαχλαμάρες» τα περί συνωμοσίας εις βάρος της Ελλάδας (σ.σ. αναφερόμενος στις απελάσεις) και να δηλώνει ότι «αυτή η σελίδα έκλεισε».

Αυτό δεν σημαίνει, πάντως, ότι η Μόσχα θα αλλάξει στάση επί του θέματος, όπως έκανε σαφές προ ημερών ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Το βάρος το έριξε (όπως αναμενόταν) στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς το νότιο τμήμα του Turk Stream, αυτό που προορίζεται να περάσει από το ελληνικό έδαφος, ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές. Όπως σημείωσε με νόημα, η Ρωσία προμηθεύει με ενεργειακούς πόρους πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα. «Εξετάσαμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νότια διαδρομή, τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας. Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες», είπε.

Η «τύχη» του νότιου τμήματος θα εξαρτηθεί από την πορεία του North Stream, γερμανικών συμφερόντων. Κι αυτό διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αντίθετη με τους αγωγούς ρωσικού αερίου, ωστόσο, όπως έχουμε σημειώσει, η Αθήνα προβάλλει τη θέση «ό,τι ισχύσει για τον έναν αγωγό πρέπει να ισχύσει και για τον άλλον».

Κατά τις πληροφορίες, ο Ρώσος πρόεδρος έδειξε μία «προτίμηση» στη διέλευση του αγωγού από το ελληνικό έδαφος έναντι του βουλγαρικού, επικαλούμενος την προηγούμενη υπαναχώρηση της Σόφιας στον South Stream που προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημιά στην Gazzprom.

Σημαντική επίσης θεωρείται η συμφωνία για ίδρυση ελληνορωσικού επενδυτικού fund άμεσα, εντός του 2019.

Ξαναπιάνουν θέσεις οι «μακεδονομάχοι»

Η ... σιωπή Πούτιν για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήρθε σε μία στιγμή που η εγχώρια αντιπολίτευση κλιμακώνει εκ νέου το θέμα με αφορμή τις «ατυχείς» δηλώσεις Ζάεφ για «μακεδονική μειονότητα».

Πέραν του νέου αντάρτικου που επανεκκίνησε ο Πάνος Καμμένος, σε δεύτερες σκέψεις φαίνεται να μπαίνει το Ποτάμι: παρότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο Σταύρος Θεοδωράκης και άλλοι τρεις βουλευτές του, οι Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, είχαν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία, τώρα αρχίζουν να θέτουν ως προαπαιτούμενο την επίσημη δέσμευση της κυβέρνησης Ζάεφ ότι θα την τηρήσουν χωρίς παρεκκλίσεις.

Επισήμως η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου, απαντά ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να μην υπάρξουν παρατράγουδα, δίνοντας βάρος στο περιεχόμενο των συνταγματικών αλλαγών στη γείτονα.

Ο προϊστάμενος του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης πάντως δήλωσε χθες (μιλώντας με δημοσιογράφους στη Μόσχα) ότι δεν τίθεται θέμα υπογραφής συμπληρωματικού ερμηνευτικού πρωτοκόλλου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα «φάλτσα Ζάεφ» οφείλονται στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές για την τέταρτη και καθοριστική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, δεν θεωρούν ότι προοιωνίζονται επιχείρηση διαστρέβλωσης της Συμφωνίας.

Τα... γυρίζει το Ποτάμι

Εντός των τειχών, θεωρεί ότι ο κ. Καμμένος επανέλαβε την άρνησή του στη Συμφωνία χωρίς, ωστόσο, να άρει τη δέσμευσή του πως δεν θα «ρίξει» την κυβέρνηση σε μία πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (προ)καλεί τον Πάνο Καμμένο να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, τονίζοντας (σε επίσημη ανακοίνωση) ότι «είναι εκείνος που έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα για να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Οσο για τους τέσσερις του Ποταμιού, «θα δείξει». Αν και όλες οι πληροφορίες παραπέμπουν σε θετική ψήφο του ενός, του κ. Δανέλλη, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει κεντρικά το κόμμα.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι και χωρίς τους άλλους τρεις «η Συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή». Σε κάθε περίπτωση οι πρώτες εβδομάδες του 2019 θα είναι καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v