Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαψεύδουν μέχρι... νεωτέρας Μητσοτάκης-Θεοδωράκης τα περί συνεργασίας

Το κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί αυτόνομα, η δική μας θέση είναι απολύτως ξεκάθαρη, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης σε εκδήλωση στην οποία βρέθηκε μαζί με τον Στ. Θεοδωράκη. Ο πρόεδρος του Ποταμιού χαρακτήρισε αστεία τα πρωτοσέλιδα ότι θα βρεθεί στα ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.

Διαψεύδουν μέχρι... νεωτέρας Μητσοτάκης-Θεοδωράκης τα περί συνεργασίας

Να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να ρίξουν τους τόνους επιχείρησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Σταύρος Θεοδωράκης μετά τα σενάρια, τις φήμες και τα δημοσιεύματα περί συνεργασίας ΝΔ και Ποταμιού.

Μιλώντας στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;» (εκδόσεις Παπαζήση), οι επικεφαλής της ΝΔ και του Ποταμιού, μέσα σε θερμό κλίμα και αλληλοπειράγματα, διεμήνυσαν ότι τα κόμματά τους πορεύονται αυτόνομα και διαψεύδουν, τουλάχιστον μέχρι... νεωτέρας, τα περί συμπόρευσής τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού υπεραμύνθηκε της στάσης της ΝΔ στο θέμα των Σκοπίων, συνέχισε: «Σε καμία περίπτωση όμως αυτή η προσέγγιση δεν αφορά τις επίσημες θέσεις άλλων κομμάτων. Το Ποτάμι είναι άλλο κόμμα. Ως προς το μεταρρυθμιστικό μας στίγμα τα δύο κόμματα συμφωνούμε σε πολλά, όμως δεν μπαίνουμε σε οποιαδήποτε προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή. Δεν μας ταιριάζουν αυτά τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «άλλοι κάνουν τέτοια νταλαβέρια πίσω από κλειστές πόρτες. Το κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί αυτόνομα, η δική μας θέση είναι απολύτως ξεκάθαρη. Φοβάμαι ότι δικαιώθηκε από τις πρόσφατες εξελίξεις. Σήμερα μόνο ο κ. Ζάεφ έχει το δικαίωμα να πανηγυρίζει από αυτή τη συμφωνία».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε προσκλητήριο στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις συμπόρευσης στον «δύσκολο αγώνα για τις μεταρρυθμίσεις». Όπως είπε, «μπορούμε να συμπορευθούμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα κρατούν διακριτό το στίγμα τους. Το διακύβευμα για το που θα πρέπει να πάει η χώρα είναι τόσο σημαντικό, που επιμέρους ιδεολογικές διαφορές ξεθωριάζουν», σημείωσε και έριξε το γάντι -κυρίως- σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι: «Δεν μπορούμε να τοποθετούμαστε με μια πολιτική ίσων αποστάσεων. Όλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν για το διακύβευμα αυτό, ο καθένας θα πρέπει να αποφασίσει -όπως λέει το τραγούδι του Σαββόπουλου- με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει πίσω», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε εκεί που απέτυχαν άλλοι» όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Στην Ελλάδα, όπως είπε, «σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το εκκρεμές κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από τον λαϊκισμό και συγκεκριμένα προς τη σοβαρότητα, τη μετριοπάθεια και την αλήθεια. Με μια κοινωνία πιο ώριμη και μια ηγεσία πιο αποφασισμένη, μπορούμε να πετύχουμε εκεί που άλλοι απέτυχαν». Πρόσθεσε δε ότι «είμαστε πιο έμπειροι όλοι μας, έχουμε χειριστεί τολμηρές μεταρρυθμίσεις, έχουμε κάνει λάθη, έχουμε μάθει από τα λάθη μας».

"Είναι αστείο"

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι «πολλοί πολιτικοί και σχολιαστές θεωρούν ότι η θέση και οι τοποθετήσεις σου πρέπει να μπαίνουν σε μια ζυγαριά, δίνοντας και παίρνοντας. Δεν θα μείνω στην πολιτική. Το Ποτάμι το έκανε ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή, πολιτεύεται με βάση τις αρχές του. Τα πρωτοσέλιδα ότι είμαι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ δεν με ξαφνιάζει, πριν από έξι μήνες με παρουσίαζαν ότι ήμουν 'κλεισμένος' στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αστείο. Το λογικό είναι κάποιος που θέλει να τα αλλάξει όλα στη χώρα, δεν θα πρέπει να προσχωρεί σε άλλα κόμματα γιατί θα είναι ένα δείγμα προς την κοινωνία ότι όλα στην πολιτική αλλάζουν με βάση την καριέρα», τόνισε. Η θέση του Ποταμιού στη συμφωνία των Πρεσπών, όπως είπε, «είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε λύση και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους βόρειους γείτονές μας.

Αυτή η συμφωνία δεν ήταν η καλύτερη, υπάρχουν σημεία που διαφωνούμε, αλλά αναλογιζόμαστε τι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια». Όσον αφορά τις δηλώσεις Ζάεφ, τόνισε ότι «δεν στερούμαστε το δικαίωμα να κρίνουμε δηλώσεις που προσβάλλουν τον λαό μας. Περιμένουμε τα τελικά κείμενα και θα τα πούμε στην Βουλή». Θέλησε δε να στείλει μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου: «Δεν υπάρχουν υποδείξεις για το Ποτάμι. Επειδή δεν μπορούν να απευθυνθούν με αυστηρότητα στον άλλο εταίρο (ΑΝΕΛ), προσπαθούν να κάνουν κουμάντο στο Ποτάμι. Εμείς τολμάμε και επιλέγουμε τις δύσκολες λύσεις».

Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη, απευθυνόμενος στον Σταύρο Θεοδωράκη: «Έχουμε μια διαφορετική πολιτική διαδρομή, αλλά αυτό που μας συνέδεσε και μας κρατάει κοντά μέχρι σήμερα παρά τις αποκλίνουσες απόψεις που έχουμε είναι η απέχθειά μας στο εθνικό καρκίνωμα, το λαϊκισμό». Ευχήθηκε μάλιστα «να συναντηθούμε μετά τις εκλογές...».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v