Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Τι παραλάβαμε, τι θα κάνουμε στην επόμενη 4ετία

«Θεσμική ομιλία» χωρίς εντάσεις προετοιμάζει ο πρωθυπουργός, λίγο πριν ψηφιστεί «ο πρώτος μεταμνημονιακός Προϋπολογισμός». Συγκαλεί αύριο το υπουργικό συμβούλιο. Σκληρή απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον Γ. Αλαφούζο για τα περί «ηθικής αυτουργίας».

Α. Τσίπρας: Τι παραλάβαμε, τι θα κάνουμε στην επόμενη 4ετία

Σε χαμηλούς τόνους θέλει να κρατήσει την αποψινή ομιλία στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, με την οποία θα κλείσει την πενθήμερη συζήτηση για τον νέο Προϋπολογισμό, για να ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία που θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πρόκειται για ιδιαίτερη πολιτική «στιγμή» καθώς είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός Προϋπολογισμός αλλά και ο τελευταίος της παρούσας κυβερνητικής θητείας, καθώς μέσα στο 2019 θα γίνουν εκλογές.

Πλην απροόπτου «και τυχόν πρόκλησης κυρίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης», όπως διευκρινίζεται, ο πρωθυπουργός προτίθεται να επικεντρώσει στο τρίπτυχο: τι παραλάβαμε το 2015 - πού βρισκόμαστε τώρα - ποιος είναι ο στόχος για την επόμενη κυβερνητική θητεία.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Τσίπρας θα επικεντρώσει στον τερματισμό της μνημονιακής οκταετίας και, επικαλούμενος τα δείγματα γραφής «των εκατό πρώτων ημερών κοινωνικής πολιτικής», θα εξηγήσει πώς εννοεί η κυβέρνησή του τη δέσμευση για δίκαιη ανάπτυξη.

Με αφορμή μάλιστα την ακύρωση του νόμου που προέβλεπε περικοπές συντάξεων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δεσμευθεί ότι την ίδια... τύχη θα έχει και ο έτερος νόμος, για μείωση του αφορολόγητου, ο οποίος ψηφίσθηκε επίσης κατ' επιταγή του ΔΝΤ για να ισχύσει το 2020.

Αυτό που -κατά τις πληροφορίες- προτίθεται να ξεκαθαρίσει ο κ. Τσίπρας είναι ότι «και αυτός ο νόμος θα ακυρωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας».

Χωρίς «κίτρινα γιλέκα», εάν...

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης έτσι κι αλλιώς παραμένει οι επενδύσεις και η έξοδος στις αγορές, που θα αποδείξουν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα πατάει σε σταθερές βάσεις και έχει κοινωνικό πρόσημο.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι η χώρα, «υπό αυτή την κυβέρνηση», δεν κινδυνεύει από κοινωνικές συγκρούσεις τύπου «κίτρινα γιλέκα», ούτε από «εκρήξεις» λόγω αντεργατικών αποφάσεων όπως στην Ουγγαρία. «Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο μήνυμα προς τους επενδυτές, οι οποίοι υπολογίζουν πρωτίστως την ομαλότητα, όταν σχεδιάζουν κινήσεις», λένε.

Οι στόχοι για το προσεχές διάστημα (έστω και... με παρενθέσεις λόγω εορτών) θα τεθούν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί αύριο.

Για Γ. Αλαφούζο: «Συκοφαντία που ξεπερνά τα όρια της αθλιότητας»

‘Οσο για την τρομοκρατική επίθεση στον Σκάι, ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση συνολικά και το κυβερνών κόμμα, την καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή απόλυτα και χωρίς αστερίσκους. Η οργή ξεχείλισε ωστόσο στο Μαξίμου, όταν πρώτα δημοσιογράφοι του σταθμού και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης του Γιάννης Αλαφούζος κατήγγειλαν ευθέως την κυβέρνηση ως «ηθικό αυτουργό», εξαιτίας και του εμπάργκο που τηρούν τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη για εμφανίσεις στον ραδιοτηλεοπτικό ΣΚΑΪ.

Την απάντηση την έδωσε η Κουμουνδούρου και ήταν ιδιαιτέρως σκληρή: «Η βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ είναι μια εγκληματική ενέργεια, που καταδικάστηκε απερίφραστα από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τόνους. Φαίνεται, όμως, ότι ο κ. Αλαφούζος άδραξε την ευκαιρία της επίθεσης, για να εντείνει αυτό που κάνει τρία χρόνια τώρα από τα μέσα ενημέρωσης των οποίων είναι ιδιοκτήτης. Τη συκοφαντία, που ξεπερνά τα όρια της αθλιότητας.

Με τις ανοησίες του κολλητού του κ. Γεωργιάδη, Άρη Πορτοσάλτε, περί ηθικής αυτουργίας της κυβέρνησης, τις οποίες επαναλαμβάνει ο κ. Αλαφούζος, επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μας να αφήσουμε τους άθλιους προπαγανδιστές, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των ‘ηθικών αυτουργών της τρομοκρατίας’ στα τηλεοπτικά τους πάνελ».

Όπως έλεγαν αργά το βράδυ κυβερνητικοί παράγοντες, «ακόμα και να υπήρχε μία πιθανότητα να άρουμε το εμπάργκο, ο ίδιος ο ΣΚΑΪ φρόντισε να την εξαφανίσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v