Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο στη Βουλή

Τα «χαρτιά» τους ανοίγουν οι βουλευτές. Οι ισορροπίες που διαμορφώνονται για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ποιοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο στη Βουλή

Η ώρα των τελικών αποφάσεων έφτασε στις τάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών και στο εσωτερικό των μικρότερων κομμάτων. Η κλεψύδρα μετρά για την έλευση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αν ο Πάνος Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση αναζητά διπλή πλειοψηφία στη Βουλή. Η πρώτη πλειοψηφία αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών και οι προβολείς πέφτουν κυρίως στο Ποτάμι. Η δεύτερη πλειοψηφία θα αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ουσιαστικά η «μπάλα» είναι πια στις κοινοβουλευτικές ομάδες των μικρότερων κομμάτων, όπου παρατηρείται αδυναμία χάραξης κοινής γραμμής. Όπως φαίνεται, τα τρία μικρότερα κόμματα θα πάνε «διχασμένα» στις επικείμενες ψηφοφορίες. 

Μέχρι τότε, τα περιθώρια για δραστικά μέτρα είναι περιορισμένα, για να μην απειληθεί ο... μαγικός αριθμός πέντε. Αυτό είναι το ελάχιστο όριο που πρέπει να έχει ένα κόμμα για να συγκροτεί Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η Ένωση Κεντρώων είναι στο όριο με πέντε βουλευτές, το Ποτάμι έχει έξι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επτά. 

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου είναι χωρισμένη στα δύο και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνεδρίαση. Ο Κώστας Κατσίκης και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά είναι στη γραμμή του Πάνου Καμμένου και μιλούν για έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα.

Στον αντίποδα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει τη συμφωνία, ενώ στο ερώτημα αν θα παραδώσει την έδρα του απαντά  πως αυτό θα γίνει όταν εκλείψει κάθε πιθανότητα πτώσης της κυβέρνησης.  Επομένως θα δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης. Να σημειωθεί πως σε  περίπτωση παραίτησης, τη θέση του καταλαμβάνει ο Τέρενς Κουίκ, που επίσης στηρίζει τη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας. 

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επίσημα, παρά τις πληροφορίες πως δεν είναι αρνητική στη συμφωνία. Εχει δηλώσει ότι η ίδια πάντα ψηφίζει κατά συνείδηση. Από την πλευρά του, ο Κώστας Ζουράρις έχει επισημάνει πως δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αλλά τάσσεται υπέρ της στήριξης της κυβέρνησης. Με τη συμφωνία διαφωνεί και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης  Κόκκαλης, ο οποίος ωστόσο αφήνει ανοιχτό το τι θα πράξει την επόμενη ημέρα (π.χ. ψήφος εμπιστοσύνης).

Στο Ποτάμι, η κοινοβουλευτική ομάδα είναι τριχοτομημένη. Οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός δηλώνουν κατά της συμφωνίας και δεν συζητούν το ενδεχόμενο χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης. 

Διαφορετική άποψη έχει ο Σπύρος Δανέλλης, που έχει καταστήσει σαφές πως θα ψηφίσει τη συμφωνία. Μάλιστα έχει κάνει ένα ακόμα βήμα, λέγοντας πως δεν πρέπει να πέσει η κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα.

Στο «ναι» με αστερίσκους στη συμφωνία των Πρεσπών αλλά «όχι» στη στήριξη της κυβέρνησης είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε για πατριωτικό συμφέρον, που είναι πάνω από το κομματικό.

Στο Κίνημα Αλλαγής, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση που θα τηρήσει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει τη συμφωνία, εφόσον δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις και υπό τον όρο πως η κυβέρνηση θα δεσμευτεί για την προκήρυξη εκλογών.

Τα φώτα πέφτουν πάνω στον Γιάννη Σαρίδη στην Ένωση Κεντρώων. Ο βουλευτής έχει πει πως δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό και αναμένεται να στηρίξει την κυβέρνηση στο να περάσει συγκεκριμένα μέτρα με θετικό πρόσημο. «Εάν η κυβέρνηση πείσει ότι χρειάζεται 3-4 μήνες διορία για να υλοποιήσει το νομοθετικό της έργο και να βοηθηθούν στο σύνολό τους οι Έλληνες πολίτες, εσείς πιστεύετε ότι είναι πολλοί εκείνοι που θα αλλάξουν την ψήφο τους από θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες;» είπε χαρακτηριστικά.

Από τους  ανεξάρτητους βουλευτές, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα δώσει η Κατερίνα Παπακώστα, που είναι υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια. 

Οι προερχόμενοι από τη Θεσσαλονίκη Γιώργος Λαζαρίδης και Αριστείδης Φωκάς είναι κατά της συμφωνίας. Σε ανάλογο κλίμα είναι και ο Νίκος Νικολόπουλος, που είπε πως δεν θα ψηφίσει τις Πρέσπες και δεν θα στηρίξει το κυβερνητικό σχήμα. Στην ίδια γραμμή είναι και ο Δημήτρης Καμμένος, που κάλεσε τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων να ρίξει την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v